Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Faber: Americké akcie jsou extrémně překoupené, z komodit čekám růst ropy

Faber: Americké akcie jsou extrémně překoupené, z komodit čekám růst ropy

22.02.2011 14:05
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Obtížný rok mají před sebou podle investora Marka Fabera americké akcie, které označil za extrémně překoupené a zralé na korekci následující vývoj na rozvíjejících se trzích. Z komodit v jejich relativním srovnání sází na budoucí růst cen ropy. Spíše než s poptávkou ale dle Fabera bude její budoucí růst souvisel s politickým tlakem a napětím ve vícero zemích a výpadky dodávek.

„Při pohledu na růst amerických akcií na dvojnásobek jejich minim roku 2009 se obávám, že tento růst brzy dojde ke svému konci a zlomí se v pokles následující rozvíjející se trhy. V posledních sto letech naleznete pouze tři případy, kdy se to americkému akciovému trhu podařilo během dvou let tak, jako je tomu nyní,“ upozorňuje Faber pro indickou televizi TV-18, partnerskou s CNBC. Podle něj tomu tak bylo v letech 1932, 1934 a 1937. „Vždy se jednalo o reakci na předchozí extrémní přeprodání trhů, což nyní není a vždy po těchto růstech následoval v dalších 12 měsících negativní výnos,“ upozornil Faber s tím, že americký akciový trh je ovlivněn nadměrně pozitivním sentimentem, stejně jako část ekonomiky, zatímco vratké jsou zobchodované objemy a trh je extrémně překoupený dle jakéhokoli statistického modelu. „Můj pohled se přiklání ke korekci navazující na pokles emerging markets. Jestliže se díváte medvědím pohledem na tyto trhy, nemůžete se s takovým nadšením dívat na americké akcie, kde velmi značná část největších korporací generuje více než 50 procent svých zisků právě v rozvíjejících se ekonomikách, uvedl Faber. Podle něj na rozvíjejících se trzích, které ze svých naposledy dosažených maxim ustoupily o 20 a více procent a řada kvalitních (fundamentálně silných) titulů odepsala více jak 30 procent ještě pokles nedospěl ke svému dnu.

Na rozvíjejících se trzích dle vyjádření Fabera jeho nejsilnější obavy míří k Číně a k politickému napětí na dalších trzích. „V rámci čínského trhu není vše v pořádku a jakmile čínská ekonomika zpomalí více, než dnes analytici očekávají, dočkáme se ústupu jak u cen komodit tak u dalších sázek, za kterými stojí Čína. Pak budou velmi tvrdě postiženy země, jako je Austrálie, Brazílie či Indonésie,“ uvedl svůj názor Faber.

Při srovnání vývoje jednotlivých komodit (například vůči mědi) Faber ropu v žádném případě nepovažuje za relativně drahou a očekává růst její ceny i do budoucna. „Ropa není drahá ani vůči dalších komoditám ani vůči dalších druhům finálního zboží ve světě,“ řekl Faber s tím, že růst její ceny ale bude hnát zejména faktory, jako jsou dočasné výpadky dodávek či boom následující po panickém zlomu či události na některém z trhů. Takový růst ale podle Fabera obvykle dosahuje životnosti mezi 6 měsíci až rokem a půl, než je vystřídán novou pozitivní zprávou z ekonomiky, je ale obvykle spojen s prostředím, jehož jsme svědky nyní: nízkými úrokovými sazbami, superuvolněnou měnovou politikou a nárůstem dluhu.

Včasnou intervenci na trhu s ropou, pokud by pokračoval panický růst ceny, dnes naznačil významný exportér komodity, Saúdská Arábie. Princ Abdulaziz bin Šalmaj Al Saud, který je náměstkem ropného ministra země, uvedl, že Saúdská Arábie nedovolí distorzi světového trhu s ropou napětím v arabském světě a nasadí své rozsáhlé rezervy komodity, jakmile by výpadky fyzických dodávek vedly k nedostatku komodity. Vyzval také investory, aby nepodléhali panice a nereagovali panicky na rostoucí rizikovou prémii s tím, že země je přesvědčena a udělá vše proto, aby napětí odeznělo. Podle hlavního ekonoma Banque Saudi Franci v Rijálu Johna Sfakianidise je kultura Saúdské Arábie odlišná od zbytku regionu jak otevřeností světovému trhu tak například úrovní vzdělání a vybavení společnosti, která vnímá reálně, co se v regionu odehrává. To samé podle něj platí pro Kuvajt, Spojené Arabské Emiráty či Katar.

Zmírnit napětí na trhu s ropou se pokusila také Mezinárodní energetická agentura IEA. Růst cen ropy podle ní začíná ohrožovat proces oživení globální ekonomiky a hlavní ekonom Fatih Birol uvedl, že agentura je připravena vydat pokyn k uvolnění zásob ropy z nouzových rezerv. Krok aposledy učinila v roce 2005 v reakci na poškození infrastruktury po hurikánu Katrina v USA.

Americká ropa WTI dnes ráno zaznamenávala až 9% růst, který velmi pozvolna ustupuje na aktuálních více než 7 % a cenu nad 92 dolary za barel. Zhruba s jednoprocentním ziskem obchoduje ropa Brent.


Váš názor
  •  
    22.02.2011 20:49

    To ví kdekdo, že jsou akcie extrémně překoupené, ale ne všechny, nicméně akciová jízda ještě nekončí. Co se týče ropy, tak tu nežene kupředu hospodářský motor, ale nepokoje.
    Zdravý rozum
  • zalez
    22.02.2011 14:22

    dědku
    tk69
    • Re: zalez
      22.02.2011 15:18

      Tento Váš výkřik jako změní běh akciových dějin ?
      Peté13
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.