Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svoboda (ČEZ): Vyšší ceny elektřiny podpoří naše zisky i letos, intradenními obchody. Zvážíme vstup do řecké energetiky (+ odhad Patrie)

Svoboda (ČEZ): Vyšší ceny elektřiny podpoří naše zisky i letos, intradenními obchody. Zvážíme vstup do řecké energetiky (+ odhad Patrie)

19.04.2011 11:58, aktualizováno: 20.4. 15:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Cena elektřiny na trzích je značně volatilní a bude záviset na rozhodování Německa ohledně budoucnosti jaderných bloků v zemi. Vyšší ceny se ale odrazí již na letošních ziscích tuzemské energetiky ČEZ a to z intradenních obchodů, uvedl obchodní ředitel skupiny ČEZ Alan Svoboda. Čez se podle Svobody zajímá také o vstup na řecký energetický trh v rámci chystané privatizace.

„Trh přijal riziko výpadku produkční kapacity a toto riziko započetl,“ uvedl Svoboda k 10% růstu cen elektřiny na německé a zprostředkovaně tuzemském trhu s elektřinou v reakci na německé kroky po událostech v japonské Fukušimě. Podle Svobody je trh s elektřinou nyní ovládán řadou nejistot a je velmi obtížné predikovat budoucí vývoj cen. Nárůst cen kontraktů s budoucích dodáním elektřiny ovlivní především zisky ČEZ v roce 2012 a výrazněji teprve v roce 2013 s ohledem na podíl elektřiny, kterou měl ČEZ předprodánu na budoucí roky již před událostmi v Japonsku. Podle obchodního ředitele Svobody ale ČEZ na vyšších cenách elektřiny vydělá také letos a to cestou vyšších zisků z intradenních obchodů na spotovém trhu. „Zisk z těchto obchodů letos nejspíše překoná loňskou úroveň 500 milionů korun,“ citovala slova Svobody agentura Bloomberg s tím, že vedle značného podílu již realizovaného předprodeje elektřiny na roky 2012 a 2013 ČEZ výrazně uspíšil předprodeje zbytku kapacit a činí také „intradenní optimalizace“. Svoboda ale opět neuvedl žádné konkrétní údaje. Poslední známá čísla tedy již před událostmi v Japonsku hovořila o předpodaných 65 procentech elektřiny na rok 2012 a zhruba 18 procentech na rok 2013.

"Odhadujeme, že na rok 2012 má ČEZ nyní zajištěno zhruba 90 % produkce s průměrnou cenou 53 EUR/MWh (stav z března byl 65 % za 51,5 EUR/MWh). Pokud se ceny německého kontraktu na rok 2012 udrží kolem 59 EUR/MWh, tj. český kontrakt zhruba na 57 EUR/MWh, mohl by ČEZ postupně dále vylepšit průměrnou cenu pro rok 2012 směrem k 54 EUR/MWh," uvádí analytik Patria Finance Tomáš Sýkora svůj odhad pro předprodané množství a cenu elektřiny ČEZem na rok 2012. "Předpokládám, že na rok 2013 bude mít ČEZ aktuálně zajištěno zhruba 35 procent plánované produkce s průměrnou cenou 55 EUR/MWh," dodává Tomáš Sýkora odhad pro rok 2013.

Svoboda také uvedl, že ČEZ sleduje možnosti zapojení do energetického trhu v Řecku. Připustil variantu využití části aktiv PPC, podle které by ČEZ disponoval dlouhodobým kontraktem, který by mu umožnil využívat část kapacity tamní energetiky. Řecko na konci minulého týdne spolu s dalšími úspornými a privatizačními kroky oznámilo, že svůj podíl v energetice sníží v horizontu jednoho roku na nejméně třetinu z dnešního nadpolovičního. "ČEZ se zajímá o kritéria nabídky dlouhodobých kontraktů na dodávku elektřiny ze zdrojů společnosti PPC. Řecko jedná již delší dobu s EK o souboru nápravných opatření k otevření svého trhu s elektřinou. Jedním z návrhů opatření oficiálně předložených k veřejné diskusi v rámci šetření EK, byla nabídka dlouhodobých kontraktů na dodávku elektřiny na řeckém trhu. O parametry těchto kontraktů se ČEZ zajímal a rovněž se účastnil veřejné debaty o tom, jak by měly být tyto kontrakty strukturovány, aby napomohly otevření trhu. Bude-li tato forma otevření trhu nakonec přijata, je pravděpodobné, že se ČEZ o některý z těchto kontraktu bude ucházet. V současné době nezvažuje ČEZ jiné formy vstupu na řecký trh," rozvedla následně mluvčí skupiny ČEZ Eva Nováková. 

Kabinet kancléřky Merkelové na konci minulého týdne vystoupil s prohlášením, že Německo co nejrychleji přestane využívat k výrobě elektřiny jaderné elektrárny (více v článku ZDE). Místo jádra se Německo podle ní zaměří na obnovitelné zdroje energií. Všechny jaderné elektrárny v zemi mají být odstaveny nejpozději v roce 2022. "Jadernou energetiku chceme všichni co nejrychleji opustit a přejít na zásobování z obnovitelných zdrojů," řekla Merkelová. Vláda se podle ní zaměří na rozvoj domácí energetické sítě, sektor energie z obnovitelných zdrojů a na energetickou účinnost. Předseda vlády německé spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko Erwin Sellering potvrdil, že rok 2022 je pro uzavření poslední jaderné elektrárny nejzazším termínem. "Větrná energetika bude hlavní pilířem obnovitelných zdrojů v Německu," řekl ministr životního prostředí Norbert Röttgen.

Ceny elektřiny na německé burze v uplynulých dnech a týdnech od neštěstí v Japonsku vyšplhaly přesvědčivě nad 60 EUR/MWh. Aktuálně kotrakt s dodáním v roce 2012 obchoduje na hladině 58 EUR/MWh, s dodáním v roce 2013 pod 59 EUR/MWh a s dodáním v roce 2014 u 59,50 EUR/MWh.

Obchodní ředitel Svoboda dnes na tiskové konferenci také představil nový tarif, který od úterý ČEZ nabízí domácnostem, které budou při řešení svých požadavků využívat elektronickou komunikaci, elektřinu za měsíční paušál 12 korun. Zavedením eTarifu chce ČEZ bojovat o zákazníky se zavedenou konkurencí i alternativními dodavateli. „V nejčastějším případě, kdy domácnost používá elektřinu pro svícení, provoz běžných domácích spotřebičů a případně i pro vaření, je eTarif nejlacinější nabídkou na trhu,“ tvrdí Svoboda. Podmínkou získání eTarifu je podle Svobody využívání virtuální obchodní kanceláře, elektronické fakturace a bezhotovostní platby (inkaso, případně SIPO). Pokud klient tyto služby zatím nevyužíval, je možné je současně aktivovat v on-line formuláři pro objednání eTarifu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data