Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA dosáhly dluhového stropu, uchylují se k výběru peněz z penzijních fondů

USA dosáhly dluhového stropu, uchylují se k výběru peněz z penzijních fondů

16.05.2011 17:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Spojené státy dnes dosáhly legálního stropu pro vlastní zadlužení ve výši 14,29 bilionu dolarů. Americké ministerstvo financí musí ještě dnes splatit dluh 72 miliard dolarů, díky čemuž se země dostane přes zákonný limit. Jeho šéf Timothy Geithner informoval Kongres, že prostředky na provoz státu nyní bude muset získat přesunem peněz v rozpočtu, zejména bude muset sáhnout do federálních důchodových fondů.

"Psal jsem Kongresu již několikrát o tom, jak je důležité včas zvýšit limit pro dluh, abychom neohrozili plnou víru ve Spojené státy a jejich důvěryhodnost a odvrátili katastrofické ekonomické důsledky pro občany. Znovu naléhám na Kongres, aby zákonný limit zvýšil co nejdříve," uvedl Geithner v dopise Kongresu. Ministerstvo financí například přestane vydávat dluhopisy určené na financování důchodového fondu pro americké státní zaměstnance a zároveň z tohoto fondu nouzově získá prostředky. Geithner dnes uvedl v dopise, který zaslal Kongresu, že stát tyto peníze do fondu vrátí, jakmile se situace kolem limitu pro dluh vyřeší.

Američtí zákonodárci mají na zvýšení limitu čas do 2. srpna. Pokud se jim během těchto 79 dní nepodaří dosáhnout dohody, USA hrozí bankrot. Jednání o zvýšení limitu jsou zatím bezvýsledná kvůli politickému sporu mezi republikány a demokraty. Republikáni svůj souhlas s posunem hranice pro zadlužení země podmiňují rozsáhlými škrty ve výši několika bilionů dolarů. Bílý dům sice projevil ochotu k úsporám, nechce ale, aby zasahovaly jeho priority, jako je věda či vzdělání. Část demokratů pak požadavky republikánů považuje za vydírání, republikáni naopak viní Bílý dům z neochoty činit rázné kroky. Mluvčí Sněmovny reprezentantů, republikán John Boehner uvedl, že on a jeho spolustraníci se zvýšením limitu rozpočtového dluhu nemají problém, pokud bude krok spojen s rozpočtovými škrty a důrazným snížením deficitu. Boehner zpochybnil skutečný záměr Obamy o snižování deficitu: "Stále o tom hovoří, žádný reálný skutek ale nevidím."

Šéf federální pokladny Geithner v minulosti opakovaně varoval, že pokud rychle nedojde ke zvýšení stropu pro státní dluh, investoři zareagují a dluhopisy země propadnou, což dále zhorší její fiskální situaci. Navíc varoval, že pokud by Spojené státy nebyly schopny své dluhy splácet včas, vyústilo by to v náhlý propad výdajů a agregátní poptávky. Podobný vývoj by pak narušil oživovací proces celé globální ekonomiky, hospodářství USA by se velmi pravděpodobně ocitlo opět v recesi. Svou obavu z vývoje rozpočtu vyjádřili také šéf Fedu Ben Bernanke a Jack Lew, rozpočtový ředitel v Bílém domě. Trhy zatím žádnou nervozitu nevykazují, zájem o dluhopisy americké vlády neopadá. Někteří republikáni však tvrdí, že americká vláda by mohla mít peníze i po 2. srpnu, kdyby začala prodávat své zlaté rezervy. Zbavovat se zlatých rezerv ovšem ministerstvo financí rezolutně odmítá.

Kongres stanovuje americké vládě strop pro zadlužení od roku 1917, aby získal kontrolu na výdaji vlády. Hranice pro dluh tehdy činila 11,5 miliardy dolarů. Do té doby američtí zákonodárci schvalovali každé nové dluhopisy, které americká vláda vydala. Jen od roku 1962 se strop zvýšil čtyřiasedmdesátkrát, z toho desetkrát od roku 2001. Jen v nynějším fiskálním roce, který skončí v září, deficit amerického rozpočtu podle odhadů stoupne na rekordních 1,5 až 1,6 bilionu dolarů. Za vysokými schodky je nedávná hluboká recese, ale i výdaje na válku v Iráku a Afghánistánu. Ještě v roce 2005 činil americký státní dluh zhruba osm bilionů dolarů. V roce 1980 přitom představoval z dnešního pohledu pouhých 900 miliard dolarů.

(Zdroj: čtk, CNBC, FT, mediafax)


Váš názor
  • Zajem o US dluhopisy
    17.05.2011 16:27

    Kdyz napisou, ze zajem o dluhopisy zatim neopada, mysli se tim jako zajem ze strany FEDu? :))))
    Cedr
  •  
    17.05.2011 8:13

    Nemýlím li se, je to dobrá reklama pro druhý pilíř naší připravované důchodové reformy.
    Homo
    •  
      17.05.2011 9:15

      No samozrejme. Vsem vladam chybi penize (bez ohledu na jejich objem jim budou vzdycky chybet) a v soucasne dobe, kdy slusnost a pravidla jdou stranou neni nic jednodussiho nez vzit si penize ktere lide sporili po stokorunach na duchod a ktere nemuzou vybrat (protoze ti lide jeste nejsou v duchodu). Ted je vlada utrati a v dobe, kdy to bude potreba resit uz u moci bude jina vlada...
      pmx
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů