Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Když demokracie nefunguje

Když demokracie nefunguje

07.06.2011 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Pro demokracii obvykle hovoří předpoklad, že svobodné volby jsou nejlepším způsobem, jak se zbavit neschopných a zkorumpovaných politiků. Tento pohled se ale zakládá na jiném předpokladu. A to, že voliči jsou schopni monitorovat a ohodnotit činnost vlády. Tato schopnost pak závisí na dostupnosti kvalitních informací a na tom, jak je voliči zpracují. Winston Churchill v této souvislosti jednou uvedl, že „nejlepším argumentem proti demokracii je pětiminutový rozhovor s průměrným voličem“.

Výsledek volebního procesu je totiž určen souhrou mezi úrovní demokracie ve společnosti a úrovní vzdělání. Demokracie tak vede k tomu, že jsou voleni lepší politici, jen pokud úroveň vzdělání překročila určitou hranici. A zlepšení ve vzdělání zase zlepšuje výsledek voleb pouze v případě, pokud není omezena možnost kandidovat. Vedle toho se ukazuje, že kompetentnější volení zástupci mají obecně větší tendenci k čestnějšímu chování, než ti, jejichž kompetence je nízká.

Vzdělání ale může zlepšit vládu i v nedemokratických zemích. Patrná je jeho role v současném vývoji na Středním východě. Zvýšené investice do vzdělání tam postupně vytvořily generaci dobře vzdělaných, ale frustrovaných politických aktivistů. Autokratické režimy v této oblasti tak samy přispěly ke svému pádu.

Uvedené je výtahem z „Democracy, quality of government, and the average voter“ autorů Piergiuseppe Fortunata a Ugo Panizzy.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • hlavní problém je v tom, že
    07.06.2011 15:39

    většina lidí v této zemi žije v nezaslouženém blahobytu a ještě se snaží parazitovat na státu (rozuměj obyčejní lidé - levice). ,,Stát,, tvoří též skupina parazitů všech možných politických proveniencí,společné mají všichni to, že hovno dělají berou nekřesťanské peníze a okrádají tvořivé lidi (což jim nestačí) a ještě nás šíleně zadlužují ( rozuměj politicko - úřednická špína). Tato politicko-úřednická špína slíbí (obyčejným lidem - levici) za hlasy cokoliv, aby dále mohla parazitovat, bobtnnat a rozrůstat se, až nás všechny pohltí.Nejdříve sežere parazit svého hostitele - (obyčejné lidi - levici) ti doplatí jako první na svojí lačnost a touhu po všem zadarmo. Proto si lidé musí opravdu sednout až na dno, aby začali na chvíli myslet.
    oradapoisson
  • Demokracie (nejen) v ČR
    07.06.2011 10:16

    ....nevíte náhodou někdo, jestli existuje nějaký dlouhodobý SHORT certifikát(nejlépe pákový) na demokracii v ČR? ...to by byl vývar :-))
    XY
  •  
    07.06.2011 10:14

    hlavni problem vidim v tom, ze existuji nerovne moznosti prosazeni - vsechno je o penezich a tak strany s nakradnutymi a cernymi fondy maji podstatne vetsi moznosti ovlivnit nazor obcanu smerem jakym to potrebuji tim, ze si najmou agentury, ktere jim namaluji pekna a libiva hesla. Tento stav bude bohuzel jeste nekollik let asi trvat az nas vlada a rozkradani penez bude natolik stvat, ze opet bude nejaka "revoluce" jakou jsme ted svedky jinde. Sice moc toho nevyresi, ale lidi s prazdnou penezenkou to probudi alespon k cinu a k aktivite. Jak jinak si vysvetlit, ze zadne korupcni skandaly nejsou dotazeny, nik odsouzen, denniky jsou min. castecne manipulovatelne atd. A my vsichni mlcime a tupe na to na to zirame a nadavame jen pri pive. Zatim na to pivo mame...
    Ebo
  • odstavec 3
    07.06.2011 9:58

    není vůbec pravdivý. Důvod, proč tam místní vlády padají je ten, že do 5 let bude velký problém se zásobamy surovin. Čína si zabrala velkou část Jižní Ameriky a Afriku. Nemáte-li suroviny, nemáte ani výzkum a tím by USA.GB a i Německo mělo velký problém s výzkumem + jde i o ropuůůjak překvapivé.. V neposlední čase jde i tajným službám o to, odvrátit pozornost jinam kvůli ekonomickým problém ve švětě. Proto i pád šífa MMF...každý kdo poslední rok sleduje data vidí, že přijde další sekyra do zad..jen se neví, kdy přesně..:))
    CZdecom
  • Chybné pojmenování
    07.06.2011 9:39

    Titulek článku zní: "Když demokracie nefunguje". To je trik Bilderbergu jak ospravedlnit demontáž demokracie - výdyť ona jako nefunguje. F.A. Hayek správně popsal problém: to co tady máme není demokracie, ale korupční mutace demokracie - rakovina. Tzn. demokracie je O.K., jenom její zmutovaná korupční rakovina pochopitelně nefunguje. Opravdu dějinný objev.
    Detective
  • v ČR
    07.06.2011 8:42

    U nás je nejlepším argumentem proti demokracii shlédnutí jednání parlamentu - stačí i tři minuty:-)
    tlustý hrabě
    • Re: v ČR
      07.06.2011 9:02

      U nás je těžké někoho volit, když jsou všichni domluvení a chtějí si jen nakrást, bez ohledu na cokoliv.
      oh171
      •  
        07.06.2011 9:17

        jj, driv proto mohla byt zajimava strategie "organizovane" nevolit... a jak by klesla ucast v parlamentnich volbach pod 50pct, vlada by nemela legitimitu ;o))) To by nemohlo ustat vedeni zadne strany.. Dnes uz je to ovsem stejne jedno, kdyz se 80% legislativi tvori za hranicema...
        First Knight
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m