Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jiří Bunda (šéf Fortuny) na Patria.cz: O Sazku jsme připraveni se poprat, naše loterie bude v zisku v průběhu roku 2012

Jiří Bunda (šéf Fortuny) na Patria.cz: O Sazku jsme připraveni se poprat, naše loterie bude v zisku v průběhu roku 2012

07.06.2011 17:09, aktualizováno: 7.6. 17:17

Aktualizováno

Boj o Sazku pokračuje a Fortuna je připravena hrát podle nastolených pravidel hry. Po spuštění prodeje stíracích losů plánuje Fortuna v ČR v druhé polovině července také spuštění vlastní číselné loterie, která by se již v průběhu příštího roku měla dostat do (hrubého) zisku, uvedl Jiří Bunda, generální ředitel Fortuna Entertainment Group, v online rozhovoru na serveru Patria.cz. Do dvou let navíc Fortuna hodlá získat mnohem více než - při říjnovém uvedení akcií na burzu avizovanou - pětinu českého loterijního trhu.

„Myslím, že se nebavíme o větším podílu (na loterijním trhu) v jednotkách procent, ale v desítkách procent,“ aktualizoval dnes ředitel Fortuny 8 měsíců starý plán společnosti do 2 roky vzdálené budoucnosti. Úspěšnost v boji o Sazku přitom sice sehraje v dalším vývoji velmi důležitou roli, ale překonání dříve nastavené mety lze předpokládat při jakémkoliv scénáři výsledku boje o tohoto loterijního giganta. „20% byl cíl do 2 let na tehdejším trhu – trh byl cca 7,5 miliardy korun. Dnes máme ambice větší v obou případech – s/bez Sazky. Samozřejmě čísla s/bez Sazky jsou velmi rozdílná a pokud bez, bude záležet i na tom, kdy Sazka obnoví svoji důvěru. Zatím se obratově ani zdaleka nepřiblížila původním číslům a myslím, že to bude hodně dlouho trvat, než se přiblíží,“ vysvětlil šéf Forutny.

Fortuna má letos již za sebou, podle hodnocení svého ředitele, velmi úspěšný start vlastních stíracích losů (16. května letošního roku). „Výsledky jsou nad očekávání – první týden jsme prodali přes 50.000 kusů, druhý týden přes 100.000, těším se na čísla za 3. týden. Předpokládal jsem ani ne polovinu,“ uvedl Bunda. Nyní jsou však všechny síly napjaty směrem ke startu číselné loterie. „Loto spustíme v druhé polovině července 2011 a budeme mít k dispozici 1000 terminálů – již dnes máme více zájemců než terminálů. Do konce roku pak budeme osazovat cca 300 terminálů měsíčně – záleží i na dodávkách našeho partnera společnosti Intralot,“ shrnul šéf Fortuny loterijní plány společnosti.

Rozjezd projektu loterie Fortuny si v úvodu vyžádá nutné investice – v plánu je kromě rozvoje prodejní sítě také velká reklamní kampaň na podzim a vysílání tažených čísel v televizi. Lze již za celý příští rok očekávat, že loterie Fortuny dosáhne zisku před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA)? „Určitě se bude jednat o záporné číslo, v tomto roce budeme hlavně investovat do tohoto projektu. Zlom do pozitivní EBITDA očekáváme v průběhu roku 2012,“ odpověděl Jiří Bunda na otázku v online rozhovoru na Patria.cz.

Rozhovor se nevyhnul ani aktuálnímu tématu boje o převzetí Sazky. Na samém konci května Fortuna zaslala konkurznímu správci Josefu Cupkovi oficiální nabídku na získání loterie Sazky. „Minulý týden jsme podali nabídku na 2-2,5 miliardy za loterní část společnosti Sazka a nyní čekáme na vyjádření správce pana Cupky. Spojení Fortuna a Sazka mi připadá v současné chvíli při současných podmínkách nejlogičtější,“ uvedl dnes Jiří Bunda k posledním krokům Fortuny.

Ve čtvrtek 2. června ovšem věřitelský výbor Sazky vybral nabídku na zajištění chodu firmy půlmiliardovou úvěrovou linkou od společnosti Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. „Myslím – jedná se o můj osobní názor – že je vidět, že pan Cupka preferuje jednu stranu. Jsme připraveni se o Sazku – loterijní část - poprat a věřím, že se bude hrát fair play,“ řekl šéf Fortuny. Bunda preferuje řešení konkurzu loterijního giganta cestou veřejné dražby, ale nebrání se ani jiným cestám: „My jsme velmi flexibilní, a pokud pan Cupka bude preferovat jinou metodu, my se přizpůsobíme. Může preferovat metody, ale ne firmy – v tom je velký rozdíl. Zatím jsem nedostal ani odpověď na moji žádost o setkání, tak uvidíme…“ I po spuštění vlastní loterie či případném převzetí Sazky však Fortuna hodlá nadále usilovat o rozdělení 70 až 100 procent konsolidovaného čistého ročního zisku mezi akcionáře formou výplaty dividendy, potvrdil ředitel Fortuny dřívější slib společnosti.

A jak se dívá generální ředitel společnosti Fortuna na snahy konkurenčních firem jako Synot, Chance a Tipsport ukrojit si část z českého „loterijního koláče“ spuštěním vlastní loterie? „Myslím, že spuštění kvalitní loterie vyžaduje hodně investic, času, kvalitní tým, … - to nejde udělat přes noc. My jsme začali před rokem a plánujeme spustit Loto v druhé polovině července – je to fakt dřina,“ nechal se slyšet Jiří Bunda a odhadl, že za rok tady budou pouze 2 firmy, které budou na loterijním trhu soupeřit. „Ostatní (pokud tady někdo takový bude) to budou dělat jako doplněk, na koleně, nebo velmi neúspěšně. Licence je pouze malý střípek z úspěšné loterie,“ zakončil rozhovor šéf Fortuny.

Kompletní přepis online rozhovoru dotýkající se například také plánovaného nového zdanění loterií čtěte ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m