Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schäuble: Řecko bude potřebovat další pomoc nejméně 90 miliard eur

Schäuble: Řecko bude potřebovat další pomoc nejméně 90 miliard eur

09.06.2011 8:36
Autor: ČTK

Řecko bude do roku 2014 potřebovat v druhém balíku finanční pomoci nejméně 90 miliard eur (2,2 bilionu Kč). Řekl to podle poslanců německé vládní koalice spolkový ministr financí Wolfgang Schäuble.

Zdroje z koalice agentuře Reuters sdělili, že Schäuble se o sumě 90 miliard zmínil na uzavřené schůzce s poslanci. Stejnou zprávu o chvíli dříve přinesl německý list Handelsblatt.

Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula platební neschopnosti. EU a MMF vyjednaly s Aténami úvěrový program na tři roky v sumě 110 miliard eur, Řecko ale nezvládá plnit podmínky, k nimž se v rámci dohody zavázalo. Také pro něj bude prakticky nemožné vrátit se pro peníze na kapitálové trhy už příští rok, jak dosavadní program předpokládá. To znamená, že EU se bude muset složit Řecku na novou pomoc, jinak bude muset předlužená země vyhlásit bankrot.

Řecká vláda nyní dokončuje nový ekonomický plán, který předpokládá další úspory a výrazné urychlení privatizace. Eurozóna nyní také intenzivně jedná o nové tříleté pomoci Řecku v sumě 80-100 miliard eur, která by měla nahradit dosavadní úvěrový program.


Váš názor
  • přísun eur :-)
    09.06.2011 9:18

    Dokud se totálně nezastaví přínun korun ......... SPRÁVNĚ: PŘÍSUN EUR Taky si mylsím, že to je jen oddalování okamžiku pravdy. nevím co děsného by se stalo, kdyby Řecko zbankrotovalo a privátní investoři přišli o své peníze. Upřímně - mají si rozmyslet komu půjčují. A následky by nebyly příliš tragické.
    Aleš Müller
    • Re: přísun eur :-)
      09.06.2011 9:50

      Nejde o privátní investory. Ti skutečně nikoho nezajímají a klidně by se jim ta ztráta nechala. Jde o to, že většinu drží německé a francouzské banky. Ty o peníze nechtějí přijít a v okamžiku kdy Řecko vrátí alespoň část toho co dostalo půjčeno nechá se klidně krachnout. Provlády (německa a Francouzska) je lepší prosadit půjčky Řecku než sanovat vlastní banky (pouze ze svého). To je podle mně jediný důvod současného vývoje.
      pulec
      •  
        09.06.2011 10:03

        no tak nejak myslim to taky bude..hlavne ty nemecky "landes zaloznicky" ty by sly srat asi pomerne svizne a rekapitalizovat by je musela zase jenom andela, prostrednictvim soffinu. A pak kdyby bankrotovalo recko tak okamzite bankrotnou jeho banky a ty banky by nedostaly svejm zavazkum vuci jinejm bankam, takze nejde jen o expozici vuci reckymu statu ale i vuci reckejm bankam a ta je jeste vetsi..No proste spim docela klidne a myslim ze zadnej default nebude...a az si budou nemci privatizovat recko tak budou tyhle drobny vymoly na ceste k (ekonomickemu?) ovladnuti evropy zapomenuty..
        cytrak
    • Re: přísun eur :-)
      09.06.2011 9:38

      no desnejch veci by bylo asi vic...ta nejmin desna by byla ze bych prisel treba o penize ja pac mam investovano v jedne recke bance a ta by sla bankrot...ale treba pri defaultu 20% by prvnich 6 mld euro ztraty zaznamenala evropska centralni banka, pri vetsi m pak uz by tratila vic pac pujcovala proti reckejm dluhopisum (coby colateralu) 80% par hodnoty... ecb drzi nemejlim li se velmi zhruba 90 mld tak kdyby to rekove zabalili do bankrotu poradne (treba za 70%) tak to by bylo trosku docela v prdeli, pac mozna by mohla jit do bankrotu i ECB. Sice nejvetsi podil maj v ecb nemci (25%) ale i tak by to zacalovala cela evropa kazdej svym dilem..takze i my. V tomhle pripade jako clovek nenavidejici evropskou unii bych chtel aby to platili ti co hlasovali por vstup do eu :-)Pak je tu ten problem evropskych bank ktery sice tvrdej ze by to obvykle ustaly ale banky sou svine u nich nikdy nevis co presne maj v knize.. Navic a to bych chtel videt na vlastnioci jak vypada spusteni defaultu za stovky mld eur v navaznosti na CDS..byly by ti co prodavaj cedeeska solventni pokud by prislo na plneni ?..ja myslim ze urcite ne vsichni...a to by byla junda :-) No na jedny strane si preju aby to ta svinska eu rekum zaplatila a ja neco vyddelal na ty recky bance na druhou stranu takova katastroficka co by nastala by mola bejt taky pekna legrace..no uvidime..
      chytrak
  •  
    09.06.2011 8:55

    Zdravím, mě to přijde s tou pomocí a úvěry a balíčky ( nejen v Řecku a pro Řecko ) jako když někdo hraje automaty. Všichni okolo ví, že je to blbost to tam sypat, hráč sám taky snad ke konci už tuší, že je to marnej boj, ale... Dokud se totálně nezastaví přínun korun tak to nekončí. Musí dojít k tomu, že dotyčný je bez peněz, na dně, zavřou ho na léčení, kroutí se, bolí to, rodina je v slzách, ale až tehdy mají při velkém odhodlání šanci se z toho dostat... My jsme přijde mi, ve stavu, že automat bliká, Řekové do něj házejí dál, teď už pochopitelně ne svoje, ale cizí peníze a doufají, že to přeperou a z automatu se něco vysype a zase bude na pivko a cigarety a flámy a slunce bude svítit ... Kde je zodpovědnost, prozíravost, ... dělat tohle moje dítě na základní škole tak nedostane ani korunu, zmrskáme mu doma zadek a budu se modlit, aby se to už nestalo a taky hloubat, kde jsme udělali při výchově chyby. Copak on někdo opravdu může věřit tomu, že sypání dalších a dalších peněz do děravého vědra může být dobrý nápad? Doufám, že tomu nevěří ani ti nahoře, co to tam z našich daní posílají a že prostě jen oddalují to velmi, velmi, nepříjemné co prostě musí přijít.
    Marťanka
    •  
      09.06.2011 10:32

      Souhlas, všichni to vidí, že je to zbytečné, dávat Řekům další úvěry. Tři poznámky : První je ta, že "matkou při výchově" je ulice, nikoliv OSN nebo MMF. Každý se na dnešním světě probíjí jak umí. Poradenská firma poradí, leč zodpovědnost nenese. Druhá je ta, že nikdo neví, co by bankrot Řecka přinesl. Není novodobá zkušenost. Hledá se ekonomický model, šablona, Řecko je pokusný králík a současně precedens. Třetí je ta, že odchod Řecka z eurozóny by mohl potenciálně znamenat posun muslimů směrem ke středu Evropy. EU chce ne nadarmo řídit privatizaci řeckého majetku. Strategické hry prostě nelze hrát na úrovni suverénních států. Strategické hry hrají jen silní hráči a EU nechce obětovat svěho pěšce zadarmo. Zvlášť, když partii nehrají jen dva jako před dvaceti lety. (Manželce je jedno, zda vypere v persilu nebo arielu. Může si vybrat. V té záplavě značek by si možná ani nevšimla, kdyby se persil přestal vyrábět. Určitě by si však nevšimla, kdyby na persilu bylo místo henkel napsáno P&G. Rozpočet EU by tu změnu pocítil, a tak je pro nás Evropany lepší mít na persilu naspáno henkel. Čechům jako čistým příjemcům evropských dotací je i to užitečné.)
      Mudrc
    • Nestane se nic
      09.06.2011 9:29

      jen se zopakuje rok 2008 po bankrotu Lehman Brothers, nasledovat bude Portugalsko, castecne Irsko a Spanelsko bude ve velmi vazne socialni situaci. A zkrachuje jen par dalsich bank.
      L
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.