Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roubini: Na světovou ekonomiku se chystá

Roubini: Na světovou ekonomiku se chystá "dokonalá bouře". Může přijít QE3

13.06.2011 10:44, aktualizováno: 13.6. 16:13

Aktualizováno

Nad globální ekonomikou se stahují mračna. Kombinace fiskálních problémů Spojených států, zpomalení čínské ekonomiky, restrukturalizace evropského státního dluhu a stagnace v Japonsku může přinést "dokonalou bouři". Varoval o víkendu profesor ekonomie Nouriel Roubini při rozhovoru, který poskytl agentuře Bloomberg.

V říjnu 1991 se srazily tři povětrnostní fronty – mezi nimi i hurikán Grace - v dosud největší zaznamenané bouři, kterou meteorologové titulovaly „Dokonalá bouře“. Kromě výše zmíněných hlavních „ekonomických front“ Roubini varuje také před vysokou nezaměstnanosti v USA, růstem cen ropy a potravin a rostoucími úrokovými sazbami v Asii doplněnými výpadky v mezinárodním obchodu způsobené březnovým zemětřesením v Japonsku. Kombinace těchto faktorů může podle medvěda mezi prognostiky podlomit zdraví světové ekonomiky.

„Již nyní existují znaky křehkosti (globální ekonomiky),“ varoval Nouriel Roubini. „Každý odkopává plechovku dále po cestě přílišných veřejných i soukromých dluhů. Ta se tak stává těžší a více „napěchovaná“ dluhem a všechny tyto problémy vyvrcholí v roce 2013 - nejpozději,“ říká ekonom který správně varoval před vypuknutí globální ekonomické krize v letech 2007 až 2009.

Podle Roubiniho je v současnosti šance jedna ku třem, že výše vyjmenované rizikové faktory společným působením zabrzdí světovou ekonomiky od roku 2013. Další scénář ekonomického růstu světa má nálepku „chudokrevný, ale OK“ a „optimistický“ scénář počítá naopak se zrychlenou expanzí globální ekonomiky.

Zpomalení světové ekonomiky však nemusí být hudbou vzdálené budoucnosti. Tento profesor ekonomie na New York University upozorňuje, že k oslabení celosvětového ekonomického růsu může dojít již v druhé polovině letošního roku spolu s tím, jak pokračuje proces oddlužování, stahují se fiskální stimuly a důvěra v ekonomiku opadá.

Právě obavy trhu z výsledku spojení několika dílčích problematických faktorů mohou podle Roubiniho stát za poklesem světových akcií za poslední měsíc a půl – od počátku května ztratily akcie po celém světě na hodnotě přes 3,3 bilionu dolarů.

Neschopnost americké vlády vyrovnat se riziky rozpočtových deficitů mohou prý vést až ke „vzpouře“ trhů dluhopisů. „V letošním, příštím a pravděpodobně i v roce 2013 budeme mít rozpočet se schodkem převyšujícím tři biliony dolarů. Rizikem je, že se v určitou chvíli již vzbudí „domobrana“ dluhopisového trhu, stejně jako se to stalo v Evropě, a vytlačí úrokové sazby výše, což utlumí ekonomické oživení,“ popsal možný vývoj Roubini.

Ve včerejším rozhovoru pro americkou televizi CNBC šéf Roubini Global Economics uvedl, že podle něho může přijít QE3. „Zvláště s ohledem na fakt, že není možné další kolo fiskálních stimulů, poroste talk na užití jediné dostupné (stimulační) politiky, tedy na další kolo kvantitativního uvolňování měnové politiky,“ uvedl Nouriel Roubini.

Dodal, že pravděpodobnost, že k tomuto kroku bude „výrazně větší“, pokud slabost největší ekonomiky světa přetrvá a akciový trh projde deseti- či ještě více procentní korekcí.

Roubini věří, že současné zpomalení globálního ekonomického růstu není jen zakolísání v rámci rostoucího trendu a největší riziko pro finanční trhy podle něho přichází od zkoušených zemí eurozóny.

Evropa dle Roubiniho potřebuje, aby její čelní představitelé přistoupili k restrukturalizaci dluhu Řecka, Irska a Portugalska. Příliš dlouhé čekání by prý vedlo akorát k „více neřízenému“ průběhu celého procesu, upozornil mediálně činný profesor.

(Zdroj: Bloomberg, Businessweek, CNBC, Wikipedia)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university