Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed: Sazby nadále na minimu. Růst ekonomiky nestačí na silnější snížení nezaměstnanosti. Inflační tlaky zesilují

Fed: Sazby nadále na minimu. Růst ekonomiky nestačí na silnější snížení nezaměstnanosti. Inflační tlaky zesilují

22.06.2011 18:55, aktualizováno: 23.6. 9:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) nechala podle očekávání základní úrokovou sazbu beze změn na historickém minimu v pásmu nula až 0,25 procenta. Ponechá je nízko po rozšířené období, což dle šéfa Fedu Bernankeho znamená nejméně dvě až tři měnová jednání, ale může to být výrazně déle. Hospodářské oživení podle Fedu pokračuje mírným tempem, je ale pomalejší, než Fed předpokládal. To jej vedlo ke snížení očekávaného růstu ekonomiky pro letošní rok. Vyšší jsou naopak inflační tlaky, Fed má ale zato, že jde pouze o přechodný jev způsobený například vyššími cenami pohonných hmot. Na konci roku očekává inflaci 2,3 až 2,5 procenta (CPI), bez energií a potravin 1,3 až 1,6 procenta.

Přechodnost se ale ne zcela týká samotného tempa růstu ekonomiky. "Zpomalení americké ekonomiky je dočasné jen z části, z části naopak může být trvalejšího charakteru," připustil šéf Fedu Ben Bernanke. "Nižší tempo růstu částečně odráží faktory, které budou patrně jen přechodné," píše se ve zprávě, kterou vydal Federální výbor pro operace na otevřeném trhu (FOMC). V expanzi ale pokračují výdaje domácností a vyšší je také objem podnikových investic do zařízení a softwaru. Bernanke uvedl, že Fed nyní podíl dočasných a trvalejších faktorů není schopen přesně rozlišit. Pro letošní rok Fed snížil očekávané tempo růstu americké ekonomiky do rozmezí 2,7 až 2,9 procenta z dosavadního (dubnového) odhadu 3,1 až 3,3 procenta. Trh nemovitostí a další faktory dle Bernankeho budou stlačovat růst ekonomiky i v roce 2012.

fed1
Zdroj: FOMC

Za rychlejším růstem inflace jsou vedle dražších pohonných hmot rovněž dopady narušení globálního dodavatelského řetězce po nedávném zemětřesení v Japonsku. Fed se ale domnívá, že až přechodné jevy pominou, ekonomika se opět vrátí k rychlejšímu růstu. Oživení ekonomiky očekává Bernanke od počátku roku 2012, nicméně jasně uvedl, že celkově budou budoucí tempa růstu americké ekonomiky nižší, než s jakými odhady Fed dosud pracoval. Problémem nadále zůstává vyšší nezaměstnanost, která se v květnu zvýšila na 9,1 procenta. "Očekáváme, že míra nezaměstnanosti bude i nadále klesat, tempo tohoto poklesu je však frustrujícím způsobem pomalé," uvedl šéf Fedu Ben Bernanke. Očekávání Fedu pro konec roku 2011 hovoří o míře nezaměstnanosti 8,6 až 8,9 procenta.

fed2
Zdroj: FOMC

Bernanke rovněž uvedl, že za velmi příznivé a žádoucí považuje snížení amerického rozpočtového schodku a dluhu. S EU a eurozónou dle jeho slov úzce Fed konzultuje otázku Řecka, které vnímá jako významný faktor finanční nestability s dopady na ekonomiku. "Pokud by selhala snaha vyřešit situaci v Řecku, představovalo by to hrozbu evropskému finančnímu systému, globálnímu finančnímu systému i evropské jednotě," prohlásil Bernanke. Dopad řeckých problémů na americké banky ale hodnotí jako velmi omezený.

"Nic překvapivého. Kvůli předpokládaným dopadům na ekonomiku a nákladům na financování je teď dost těžké zvýšit sazby, protože by to nepříznivě ovlivnilo výši deficitu. Na druhou stranu to ale dlouhodobě uškodí dolaru, pokud sazby zůstanou na současné úrovni," komentoval šéf makléřské společnosti Bradley Woods & Co Dan Ripp.

Fed rovněž potvrdil, že na konci června ukončí program QE2, jak se označuje druhá fáze takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky. Fed k tomuto programu sáhl loni na podzim, aby podpořil hospodářský růst. Žádný nový program na podporu ekonomiky centrální banka neoznámila. Během QE2 měl Fed postupně koupit americké státní dluhopisy v objemu asi 600 miliard dolarů (zhruba 10,1 bilionu Kč). Po ukončení programu bude Fed reinvestovat výnosy. "Od počátku programu se americká ekonomika zlepšila, ne ale tolik, kolik by bylo potřeba," uvedl Bernanke.

Ceny akcií na zprávu nezareagovaly výrazně. Hlavní indexy během dopolední části obchodování nejprve smazaly prakticky všechny počáteční ztráty, nakonec se ale v závěru obchodování shodně propadly do 0,65-0,70% ztráty. Zpevněním o více jak cent z úrovní nad 1,44 USD/EUR pod hladinu 1,43 USD/EUR nakonec zareagoval americký dolar. Aktuálně eurodolar obchoduje na hladině 1,4300 USD/EUR.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, CNBC, AP, Reuters)


Váš názor
  • Bernanke - může být tak i tak.
    23.06.2011 8:11

    Kdyby neříkal nic, udělal by možná lépe. Asi mu již z toho všeho hrabe. Jako myška běhá stále kolem dokola a nemůže najít díru ven.
    /eye/
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data