Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Plaveme v dluhu…

Plaveme v dluhu…

23.06.2011 9:21
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Západní svět se zcela nepochybně topí v dluhu. Počítejte se mnou. Mezi roky 1971 a 1977 celkový dluh Spojených států dosáhl 3,29 bilionu dolarů. Perioda 1977-1983 přinesla růst na 6,47 bilionu USD. Dalších sedm let (do roku 1990) a jsme na 13,1 bilionech, úderem dubna 2000 je to již 26,2 bilionu amerických dolarů. Poslední údaje, platné ke konci ledna roku 2009, hovoří o 52,9 bilionech dolarů. Vzhledem k tomu, jak rychle se „tiskařské lisy“ točí od roku 2009, budou čísla v roce 2016 nepochybně zajímavá.

Praktickým problémem této možná zajímavé statistiky je, že růst dluhu resp. zadlužení má bod, kdy už to prostě dál nejde. Tím bodem je okamžik, kdy objem nově vytvářeného dluhu nestačí na zaplacení stávajících úroků. Jakmile se k tomuto milníku dostaneme, není cesty zpět a bankroty se začnou řetězit. A to je také jediný důvod, proč se státní administrativy a monetární autority snaží udržet dluhovou mašinu v běhu tak dlouho, jak to jenom půjde.

Truchlivou připomínkou tohoto stavu je nyní již téměř permanentně zmiňované a citované Řecko. A stejně jako v případě tzv. nemovitostní krize, i nyní je průběh zejména na straně ratingových agentur stejný jako v minulosti – oznámí, že problém existuje v okamžiku, kdy jim exploduje přímo před obličejem. Světoznámá agentura Standard Poor´s minulý týden sebrala zbytky odvahy a snížila Řecku rating na CCC z předchozího B. Ve snaze nezůstat pozadu zareagovala konkurenční agentura Moody´s a zařadila ratingy bank jako BNP Paribas (53,34 EUR, 0,49%), Societe Generale (39,88 EUR, -0,75%) a Credit Agricole (10,26 EUR, -0,68%) na seznam kandidátů zralých na jejich snížení. Ve skutečnosti jsou však největším věřitelem Řecka banky německé – podle údajů Bank for International Settlements jde o ekvivalent 22,7 miliardy dolarů.

Již několikrát bylo na tomto místě zmíněno, že pomoc Řecku není známkou evropské solidarity, ale snahy ochránit bankovní sektory zejména Německa, Francie, Velké Británie a Rakouska. Do celé rovnice však nyní s palčivou naléhavostí začaly vstupovat také centrální banky. Pokud by Řecko spadlo do bankrotu, ECB velmi pravděpodobně přijde o 30 až 50 miliard eur. Vzhledem k tomu, že její základní kapitál je 10 miliard eur, centrální banka eurozóny by byla de facto insolventní. Ve stopách Řecka by nepochybně následovalo Irsko a v té horší variantě také Španělsko. Vzhledem k tomu, že například Deutsche Bundesbank drží dluhopisy evropských států v objemu cca 300 miliard eur, úpadek Řecka a následný vývoj by situaci po pádu Lehman Brothers hravě strčil do kapsy.

Celá situace však nemá bezbolestné řešení. V rámci eurozóny je „inflační“ cesta v zásadě nemožná – kromě jiného i proto, že Bundesbank má v živé paměti hyperinflační události, které Německo potkaly před necelým stoletím. Jako reálná se tak jeví neslaně-nemastná cesta, složená z a) pokračujícího růstu zadlužení, b) několika málo reformních návrhů okořeněných c) opakující se výhružkou ekonomického úpadku toho, či onoho státu.

Jen stěží jde o prostředí příznivé pro investice…

Pozn.: Připraveno pro tištěnou verzi LN


Váš názor
  •  
    27.06.2011 8:28

    tož chlapi, šetřit nikdo nebude ... podívejte na Řecko. Více jak polovina populace to nechápe. Chceme přeci pracovat méně, vytvořit více úřadů (rozuměj pracovní místa). A jestli ne, tak půjdeme do ulic a peníze? Ty vezmeme bohatým !!! Myslím, že jsem to už někde slyšel ... nebyl to takový ten holohlavý pán s bradkou? :-)
    Oliwer
  •  
    23.06.2011 21:05

    Jsem smiren s nevyhnutelnym upadkem do bidy a chudoby a obcanskymi nepokoji, jen prosim at z toho neni treti svetova...
    Indy
    • Co jsou to ty dluhy ?
      24.06.2011 11:47

      Proč by měla být bída a chudoba - bude se méně vyrábět, méně těžit, méně pěstovat ? Dluh je spojen s existencí úroku, tedy peněz, které vznikají z ničeho. Věřitelé = "investoři", jsou finanční instituce, pro které je existence dluhů základem ekonomické moci. Proto je tak těžké dluhy odpouštět. Ve skutečnosti by se vůbec nic nestalo, kdyby se najednou všechny dluhy smazaly a začalo se znovu, třeba s novou měnou. Jen by většina lidí přišla o stres a finanční instituce o moc nad nimi. Tedy na chvíli, je velmi lákavé užívat si hned a trpět později.
      velkyprcek
  •  
    23.06.2011 10:27

    Oddlužení domácnosti je potřebné k nastartování spotreby,toto se řeší bud válkou nebo krachem velkých bank.otazkou je co převáží v budoucnu
    •  
      23.06.2011 13:32

      Situaci vidím úplně nejčerněji, jak vidět lze. Myslím, že jsme se dostali již za horizont událostí a bankrotu celé Evropy a USA již nelze zabránit. V Evropě nastanou v řadě zemích občanské války, všichni přijdou o své celoživotní úspory, nastane bída a hlad. V roce 2008 po pádu Lehman Brothers se Obamova administrativa dopustila strašlivé chyby, nenechali padnout kolosy jako AIG, Bank of America, J.P.Morgan atd., ale umožnili přesun gigantických dluhů těchto zločinných institucí na stát s tím, že už si s nimi nějak poradí. Důležité přeci je, aby nepadl finanční systém. Vtip byl v tom, že tehdy nikdo nedokázal zjistit, jakých reálných výšin dluhy dosahují. První záchranná injekce, už nevím jestli ve výši 950 miliard dolarů nebo 800, vznikla čistým plácnutím do vody. Tehdy říkali, musí to být hodně velké, aby to uspokojilo investory.:) :) Nikdo neměl sebemenší představu o tom, jaké hrůze se čelí! Chápu, kdyby padla AIG a ostatní mega banky, milióny lidí v Evropě a USA by už v chudobě byli, spousta z nás by neměla práci a samotná Patria by už pravděpodobně neexistovala. Ale ve chvíli, kdy začínají krachovat státy, je vše 200 krát horší! Nyní nastává apokalypsa.... Nikdy jsem nepochopil nesmyslný evropský fetiš 3% rozpočtového deficitu, jako že to je teda výborný stav:D I malé dítě pochopí, že výdaje nemohou přesáhnout příjmy. Zkuste si 3% rozpočtový deficit promítnout do období třeba 20 let, to je ale pálka, co?? Zločinné hodnocení ratingových agentur fungujících na bezbřehé korupci by bylo na jiný příspěvek. Vůbec totiž nefungují, situaci jenom zhoršují. Pokud by žádná taková agentura neexistovala a každý investor by si poctivě musel informace shánět sám a ne se uspokojit s nesmyslnou nálepkou AAA, jako že je tedy vše v pohodě.:):), finanční svět by fungoval mnohem lépe.
    •  
      23.06.2011 12:49

      MUSÍM S HOŘKOSTÍ KONSTATOVAT, ŽE V DOBĚ KDY KOMUNISMUS KRACHOVAL (a my vzhlíželi na demokracii a kapitalismus) BYL hodně PROBLÉMOVÝ I KAPITALISMUS -- JENOMŽE ON SI PROSTĚ JEN VYPŮJČOVAL A VYPŮJČOVAL A DRŽEL NAPROSTO NEREÁLNOU ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ !!!! :-) to je tedy prozření a to je tedy fór!
      Přemek Slaný
      •  
        23.06.2011 13:40

        Přesto jsem našel jedno řešení, jak ze situace ven a spoustu věcí zachránit. Bohužel je politicky neprůchodné a právně v podstatě neuskutečnitelné. Kdyby USA výměnou za svůj dluh prodala pár států Číně, např. Aljašku se vším nerostným bohatstvím, pokud by to nestačilo, tak státy jako je Wisconsin, Maine apod. Evropa by se mohla domluvit a provést něco podobného. Fór je v tom, že sama Čína se chovala několik posledních desítek let ekonomicky nefér a hrubým způsobem porušovala pravidla mezinárodního obchodu. Finančně podporovala čínské firmy na úkor zahraniční konkurence, která nemohla takovou finanční podporu dostat. Anebo anulovat veškerý dluh vůči Číně s tím, že se právě chovala protiprávně?? To jsme ale na pokraji jaderné války...
      • jste to pozdě pochopil ...
        23.06.2011 13:13

        K tomuto názoru jsem se osobně dopracoval už před lety, ale bohužel nám všem před těmi 20 lety chybělo mnoho informací. No, všem tedy asi ne, ale oni věděli, že hloupý dav se nechá zblbnout. Nechal se nachytat na levná "cingrlátka" jakože luxusu a blahobytu. Realita ovšem byla spíše lží alá Potěmkinova vesnice a lež se nyní projevuje ve své pravé nahotě.
        Peté13
  • Reforma
    23.06.2011 10:00

    Je pouze jediná cesta jak s této šlamastiky ven a tou je měnová reforma. Postihne především ty, kteří na současném zadlužování států nejvíc profitují. A tím jsou finanční instituce , banky a rentiéři.
    starik
  •  
    23.06.2011 9:59

    No to je pěkná perspektiva. Bude hlad, nebo revoluce? Posledním v řešením v minulosti byla válka, toho bych se, ale nechtěl dožít.
    Homo
    • No nevim
      23.06.2011 11:40

      Ale to je presne to, ceho se vsichni boji. Pokud zbankrotuje nekolik vyznamnych bank, cela ekonomika se zastavi (ostatni banky se boji cokoliv pujcit, penize neobihaji). A je uplne jedno, jestli se banky dostanou do potizi proto, ze jim penize sebere menova reforma, nebo proto, ze Recko zbankrotuje.
      drako
  • Chybí bod d)
    23.06.2011 9:39

    Nepodléhat spekulacím a hysteriím. :-)
    /eye/
    • Re: Chybí bod d)
      23.06.2011 10:48

      hysterii určitě nepodléhat, ale já to beru jako připomínku toho, že je potřeba být připraven na vše. Čili připouštět, že to může být jinak než jak nám říkají politici ( ti jak víme, budou do poslední chvíle tvrdit, že to mají pod kontrolou a my ostatní nemáme podléhat, třeba právě hysterii ). Buďme v klidu, ale připravujme se na to, že loď, na které všichni jedem by se mohla pořádně zakymácet. To mi přijde velmi rozumné. Panu Žabžovi děkuji za článek, který doufám přiměje k zamyšlení dalších pár lidí. Míru zdar a držme se pionýrského hesla: Buď připraven, vždy připraven. Myslím, že se s trochou nadsázky a smyslu pro humor, hodí i do dnešních dnů ...
      Marťanka
  •  
    23.06.2011 9:33

    bohuzel pravda
    jakubek
    •  
      23.06.2011 12:03

      Půjde se tou údajně nemožnou inflační cestou, ECB už nám ukázala několikrát, že když je potřeba bude dělat i to co nesmí. Němci nejsou pitomci a umí rozlišit např. 10% inflaci od hyperinflace nebo nepokojů atd. a inflace na této úrovni dokáže vyřešit problém během pár let.
      viga
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data