Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf IEA Tanaka chladí trh s ropou: Rezervy budeme uvolňovat znovu a znovu, bude-li třeba

Šéf IEA Tanaka chladí trh s ropou: Rezervy budeme uvolňovat znovu a znovu, bude-li třeba

24.06.2011 11:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) během příštího měsíce mimořádně uvolní 60 milionů barelů ropy ze svých strategických rezerv. Denně se tak na trh dostanou asi dva miliony barelů ropy navíc. Agentura chce eliminovat negativní dopady chybějící ropy z Libye, která se zmítá v občanské válce a její šéf Tanaka říká, že tak bude činit znovu a znovu, jakmile to bude vyhodnoceno jako prospěšné. Zhruba polovinu zásahu, tedy 30 milionů barelů, ze svých strategických rezerv uvolní Spojené státy. Za krok se již Barack Obama stal terčem tvrdé kritiky.

"Potřetí v historii Mezinárodní agentury pro energii se dnes členské země rozhodly uvolnit rezervy," oznámil generální ředitel agentury Nobuo Tanaka. "Očekávám, že tento krok přispěje ke zlepšení zásobování trhů a k zajištění hladkého přistání globální ekonomiky," dodal. „Jsme připraveni krok opakoval v kteroukoli chvíli bude třeba,“ vzkazuje Tanaka. A jeho slova na trhu s ropou mají odezvu. Po včerejších poklesech ceny komodity o více jak 5 procent a mírné korekci v úvodu dneška ropa znovu zamířila dolů k 91,5 USD/barel u WTI a 106 USD/barel u Brentu.

Spojené státy jsou zdaleka největším spotřebitelem ropy na světě, připadá na ně asi pětina celosvětové spotřeby. Bílý dům o uvolnění rezerv informoval jen krátce poté, co své rozhodnutí oznámila IEA. "Přistupujeme k tomuto opatření v reakci na přetrvávající výpadek zásobování ropy v Libyi a dalších zemích," oznámil ministr energetiky USA Steven Chu. Dopady tohoto výpadku jsou podle něj citelné a nepříznivě ovlivňují proces oživení globální ekonomiky.

Američané mají rozsáhlé zásoby, v nichž je zhruba 727 milionů barelů. Zásoby ve všech 28 členských zemích IEA nyní přesahují 4,1 miliardy barelů, z čehož téměř 1,6 miliardy barelů jsou veřejné zásoby určené výlučně pro nouzové účely. Členem organizace IEA je od roku 2001 i Česká republika.

Podle Obamových kritiků je uvolnění zásob špatně načasovaný krok a jeho smyslem není ani tak podpora ekonomiky, jako spíš podpora Obamových preferencí. Obama si prý bude moci připsat kredit za to, že pomohl snížit ceny ropy, ale jinak tím ničemu příliš nepomůže.
"Nejsem si jist, jestli potřebujeme víc ropy. Poptávka je slabá a já nevidím, jak by uvolnění 60 milionů barelů ropy mohlo trhu pomoci," řekl analytik trhu s ropou Christophe Barret z makléřské společnosti Crédit Agricole. "Je to ekvivalent dvouměsíční těžby v Libyi, nejsem si tedy jist, zda je to takový rozdíl," dodal.

Podle některých hlasů z ropného sektoru je to hlavně špatně načasovaný krok. To nicméně Bílý dům odmítá a poukazuje na začátek motoristické sezony. Ještě dál s kritikou zašli někteří činitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Podle nich je to politické spiknutí, které ignoruje nejen příslib Saúdské Arábie zvýšit těžbu, ale i fakt, že ropa už proti nedávným vysokým hodnotám zlevnila. Tím dále eskaluje konflikt mezi OPEC a IEA. Agentura dala začátkem června najevo značnou nevoli, když se členové kartelu OPEC neshodli na zvýšení těžby, ačkoliv se to od nich očekávalo. Saúdská Arábie, která zvýšení těžby sice navrhovala, avšak byla přehlasována, pak slíbila, že zvýší těžbu alespoň sama.

„Snahou našeho kroku je přispět k udržení globálního ekonomického oživení. Jde nám ale také o udržení investic a těžby v sektoru,“ uvedl šéf IEA Tanaka.

Podle Správy státních hmotných rezerv ČR se Česko na uvolňování zásob podílet nebude. Ropu uvolní země, které disponují výrazně většími zásobami. ČR udržuje zásoby ropy a pohonných hmot na úrovni nejméně 90 dní. "Jsme připraveni zvážit uvolnění zásob v blízké budoucnosti, pokud taková potřeba nastane," řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Čistí dovozci ropy v rámci organizace IEA mají povinnost vytvářet zásoby v ekvivalentu minimálně 90 dní jejich průměrného čistého dovozu. Tyto země mají podle IEA nyní zásob víc než dost, jejich objem v průměru dosahuje ekvivalentu 146 dnů čistého dovozu.

Občanské nepokoje v Libyi trvají prakticky od začátku letošního roku. Do té doby Libye těžila asi 1,6 milionu barelů ropy a byla čtvrtým největším vývozcem ropy v Africe a dvanáctým na světě. Deficit dodávek z Libye se do konce května podle IEA vyšplhal už na zhruba 132 milionů barelů.

Objem rezerv, které uvolní Spojené státy, bude ekvivalentem asi jednoho a půl dne celkové spotřeby v USA. Celých oznámených 60 milionů barelů je zhruba 17 hodinami celosvětové spotřeby ropy. Od vydání nařízení trvá obvykle kolem 13 dnů, než se ropa ze strategických rezerv dostane až na trh.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m