Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
K9 shodu na koaličním dodatku nenalezla, budoucnost vlády otázkou

K9 shodu na koaličním dodatku nenalezla, budoucnost vlády otázkou

27.06.2011 8:33
Autor: ČTK

Ani v neděli se koaličním politikům nepodařilo nalézt shodu na dodatku koaliční smlouvy a jednání o něm zřejmě pokračovat nebude, protože dvě větší vládní strany jej považují za ukončené. Takzvaná K9 dnes řešila ekonomiku, především výhrady Věcí veřejných k návrhu rozpočtu na příští rok, jak ho připravil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Nejmenší vládní straně se nelíbí například seškrtání rozpočtu školství, TOP 09 ale ustoupit odmítla a její předseda navrhl maraton vyjednávání zastavit.

K personálním změnám ve vládě se tak dnes vyjednavači vůbec nedostali. Dodatkem, který má být hotov do 30. června, podmiňují VV svoje setrvání v kabinetu. Ostatní koaliční strany jsou podle svých předsedů připraveny podepsat to, na čem se strany dosud dokázaly shodnout.

"Jednali jsme o programových bodech a nedohodli jsme se na garanci, že učitelé dostanou přidáno čtyři miliardy, jak bylo v koaliční smlouvě, a na garanci, že na Státní fond dopravní infrastruktury bude 14 miliard korun, jak bylo v koaliční smlouvě. V tomto bodě TOP 09 řekla, že jednání přerušuje," prohlásil po schůzce předseda VV Radek John.

Zástupci VV se k jednání vyjádřili samostatně, ostatní dva koaliční partneři přišli před novináře z Kramářovy vily společně.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas jim řekl, že ODS a TOP 09 považovaly za neúčelné, aby pokračovalo nekonečné vyjednávání, kdy se požadavky neustále měnily, posunovaly a znovu nastolovaly. Na 99 procentech projednávaných programových bodů se podle něj strany shodly.

"Nicméně není nám úplně jasné, o co Věcem veřejným jde. To je ta lepší varianta. Ta horší je, že nám to je jasné až příliš," poznamenal předseda vlády, tedy že chtějí vlastního stranického ministra dopravy a 14 miliard korun navíc.

Místopředsedkyně VV Karolína Peake řekla, že v tuto chvíli VV pokládají za zpochybněnou i původní koaliční smlouvu, kterou strany uzavřely vloni při vzniku vlády.

Nečas a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg novinářům řekli, že pro ně je koaliční smlouva stále platná a vládní koalice trvá. "To je jejich právo a my nebudeme používat násilí, abychom je udrželi ve vládě. To slibuji," odpověděl premiér na otázku, jak vnímá možný odchod VV z vlády.

Předseda VV John uvedl, že nyní se musí poradit poslanecký klub strany a další kroky je možné očekávat v horizontu příštích tří dnů.

Neformální lídr VV Vít Bárta novinářům po jednání K9 potvrdil, že TOP 09 odmítla o některých programových bodech jednat, poděkoval naopak za pozitivní posun v jednání například v otázce zdanění hazardu. VV totiž prosadily svůj požadavek; nová daň pro loterijní společnosti by měla platit už od ledna 2012, ne až o rok později, jak chtěly větší strany.

"My odmítáme přikrýt dodatek ke koaliční smlouvě bílým ubrusem, pod který schováme latentní nedohodu o rozpočtech na příští rok," podotkla Peake. VV prý nechtějí dospět k tomu, aby se koalice v září znovu "fatálním způsobem" hádala o rozpočtu, když je možné si zásadní věci vyříkat už nyní.

Podle premiéra ale není možné, aby státní rozpočet předjednávala K9. "To při vší úctě k Věcem veřejným, je to z jejich strany požadavek více než odvážný," komentoval výhrady nejmenší vládní strany Nečas.

Nečas má za oprávněné, aby VV měly ve vládě čtyři ministry. VV žádají odchod nestraníka Radka Šmerdy z čela ministerstva dopravy. Podle zdroje blízkého vedení ODS ale předseda VV John se Šmerdou ani přes dvojí Nečasovu urgenci zatím vůbec ani nehovořil. Nečas právo na čtyři křesla pro VV respektuje a nabídl této straně pozici vicepremiéra a šéfa legislativní rady vlády.

"Jednání považujeme za uzavřené. Je těžké, když nejmenší strana vznáší stále požadavky," řekl také Schwarzenberg s tím, že jeho strana bude dodržovat koaliční dohodu. VV podle něj nemají jasný program, a tak jej nahrazují různými měnícími se požadavky. "Koalice nemůže být nekonečně zdržovaná v normální práci," uvedl a připomněl, že jeho strana žádné dodatečné požadavky nevznáší.

Už ve středu K9 diskutovala zhruba devět hodin a strany se shodly na naprosté většině programových otázek dodatku k současné koaliční smlouvě. Dnes trvalo jednání čtyři hodiny.

VV daly před časem svým partnerům ultimátum. Pokud se neuzavře do 30. června dodatek ke koaliční smlouvě, který by zohlednil jejich požadavky, odejdou z vlády. John dnes večer potvrdil, že termín stále platí.


Váš názor
  •  
    27.06.2011 9:11

    Ty díry jsou pro ně, tak proč by je ucpávali.
    Homo
  • To není žádná vláda,
    27.06.2011 9:02

    to je jen banda magorů. Tupé zdražování či škrtání u bezbraných důchodců, invalidů a rodin s dětmi dokáže reformou nazývat jen blb. Místo toho, aby v tom cedníku zvaném státní rozpočet ucpávali díry, neustále hledají způsob, jak do cedníku nalít víc peněz.
    Peté13
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m