Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O jadernou energii ČEZu Německo mít zájem nebude, tvrdí expert tamních Zelených pro HN

O jadernou energii ČEZu Německo mít zájem nebude, tvrdí expert tamních Zelených pro HN

27.06.2011 9:23, aktualizováno: 27.6. 9:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Žádná demokratická politická strana v Německu neuvažuje o dovozu jaderné elektřiny z české republiky do Německa. Chceme vyrábět vlastní elektřinu z obnovitelných zdrojů a jsme na to připraveni, tvrdí v rozhovoru pro HN expert na energetiku německých Zelených, Hans Josef-Fell.

Němci se podle Fella chtějí zbavit jaderné elektřiny u desítky let, zatím však tomuto kroku bránila silná jaderná lobby koncernů E.ON a dalších. Ta podle něj stála i za loňských rozhodnutím německé vlády prodloužit životnost jaderných elektráren v zemi. Fell cituje závěry průzkumů , podle kterých si 80 % Němců elektřinu z jádra nepřeje.

Německu podle Fella stačí, když bude navyšovat obnovitelné zdroje energie tempem, jako doposud, a vykryje ztrátu jaderné energie. Na zemi podle něj je, aby zajistila vykrytí případných výpadků solární elektřiny jinými zdroji, vodními v Alpách, větrnými či plynem.

K dlouhodobé investici dostavby Temelína ze strany ČEZu Fell uvádí, že by ji ČEZ měl dobře zvážit. „V Německu energii ČEZu nikdo chtít nebude, chceme vyrábět vlastní elektřinu a jsme schopni to udělat,“ tvrdí expert německých Zelených.

"V Německu vyrostla proti Temelínu silná opozice a ČEZ by se měl také obávat toho, že udělá prodělečnou investici. ČR má dostatek elektřiny, nové reaktory se budou stavět pro export, který ale nikdo nebude potřebovat. Nejenže nechceme, aby se Temelín dostavěl, ale většina Německa chce aby se zavřely dnes existující české jaderné elektrárny. Němci si vybrali cestu ekologie a pokud se Češi nebudou chtít jádra vzdát, Němci půjdou proti nim. Celou situace lze chápat i tak, že Češi svým jádrem ohrožují Německo. Elektrárna je blízko hranic  a Němci se jí bojí," říká dále Fell pro HN.

Strana dle jeho slov bude tlačit na to, aby Německo úplně opustilo jadernou energii již v roce 2017, tedy o pět let dříve proti vládnímu rozhodnutí. Kancléřku Merkelovou kritizuje také za úmysl vystavět nové uhelné zdroje. „Pokud poroste podíl obnovitelné energie tempem jako doposud, můžeme úplně vypnout fosilní i jadernou energii do 20 let úplně,“ tvrdí Fell pro HN.

(Zdroj: HN)


Váš názor
  • to br
    27.06.2011 19:48

    "SEVILLA - První koncentrační solární elektrárna nového typu zahájila letos v květnu provoz u španělské Sevilly. Postavila ji firma Torresol Energy, kterou vlastní společnost Masdar ze Spojených arabských emirátů a španělský podnik Sener. Zařízení o výkonu téměř 20 megawattů využívá sítě 2650 solárních zrcadel, rozmístěných na ploše 185 hektarů. Na rozdíl od starších koncentračních elektráren neohřívají solární zrcadla vodu, ale roztavenou sůl. To umožňuje energii skladovat a dodávat ji do sítě dle potřeby. Zařízení u Sevilly tak nebude trpět hlavní potíží běžných solárních elektráren, jejichž výkon kolísá v závislosti na počasí. Roztavená sůl je při běžném atmosférickém tlaku tekutá, a představuje tak efektivní, levné médium pro skladování energie. Navíc ji lze použít v současných vysokotlakých parních turbínách. Torresol Energy nečekal na spuštění první koncentrační solární elektrárny a již staví druhou. Elektrárna o výkonu 50 megawattů vyrůstá na ploše 460 hektarů u města Cádiz. Spustit do provozu ji chce ještě letos. Technologii založené na solárním ohřevu roztavené soli věří také ve Spojených státech amerických. Tamní ministerstvo energetiky poskytne investorům do takových elektráren záruky za úvěry v celkovém objemu až osm miliard dolarů. První z projektů, koncentrační solární elektrárna Crescent Dunes v Nevadě, má být spuštěn do konce roku 2013. Instalovaný výkon elektrárny 110 megawattů má stačit k pokrytí spotřeby 75 tisíc domácností."
    /eye/
    • Re: to br
      28.06.2011 12:27

      Těch 20 MgW je síla, to bych měl strach se jít večír vyčůrat aby mi nezhasli :-))))
      tk69
    • Re: to br
      27.06.2011 20:20

      ano, o tom jsem slysel, dobra vec s potencialem, ale zatim mi to jako reseni masove potreby energie nepripada
      br
      •  
        28.06.2011 12:23

        V roce 2008 taky nic nenasvědčovalo tomu, že v 2011 budeme mít 1965 MWp nainstalované kapacity v solárních elektrárnách. Mimochodem ve skutečnosti schopné dodávat max. 1700 MW střídavé el. energie - v poledne, při jasné obloze na celém území ČR.
        Milama
      •  
        27.06.2011 20:33

        jsem videl nejakou instalaci prave na uzemi usa, ale nekde v oblasti polopouste, kde nebyvaji skoro zadne mraky, takze to kazdy den bez obav muzou prikrmovat. ale tezko rict do jake miry je to pouzitelne na eu kontinente, kde je pocasi vrtkave. nejspolehlivejsi mi prijde geotermalni cerpani, ale zas aby to nedopadlo tak, ze si 3 miliardy lidi udelaji diru do zeme a za 500 let nam ztuhne zemske jadro, jak mu bude zima :)
        Azb
  • zase jeden "expert"
    27.06.2011 15:08

    takze, jadro je zatim nejcistsi energie a nejvyssi navratnosti, solarka a vetrniky pokryji mozna spotrebu lokalnich domacnosti, ale uz vidim, jak si kazdy na dum za 20-let kupuje nove PV panely a stare predava k recyklaci, ovsem s rostoucimi pozadavky na lednice, klimatizace, atd. a take pozadavky prumyslu nelze ocekavat, ze "alternativni zdroje" toto v dohledne budoucnosti zvladnou bez uhli a jadra, plyn je sice ok, ale pokud bude vse na plyn, cena pujde nahoru, takze ja dneska CEZ dokoupil... jo, a frantici sice krici, ale kazdy chce levnou energii pro sve domacnosti, takze tam do delaji tak, ze u jaderky postavi vetrny park a rikaji, vidite, my delame obnovitelne zdroje, ale nestaci to pro vsechny, proto je tu i ta jaderka, jejiz "emise" jsou pekne na jednom miste ulozene, a nezasiraji planetu a zasoby paliva jsou take dobre skladovatelen a nejsme zavisli na tom, ze nam nekdo utahne kohoutek, takze jak rikam, ja CEZ a tim i jadro v teto "panice" dokupuji... :)
    br
  •  
    27.06.2011 11:16

    zelení šílenci....v německu mají přes 20%, bohužel, tedy si můžou vyskakovat a hlásat svoje nesmyslnosti a pomýlenosti - solárka a větrníky možná ekologická jsou, ale co jejich výroba? a likvidace po skončení životnosti? atd. za povšimnutí stojí, že nám nepokrytě vyhrožují. až se bursík uzdraví po klíštěti a jeho káča se vrátí z mateřské, máme se zase na co těšit. dalším neštěstím je, že po problémech s chlazením během veder ve francouzských jaderkách je proti jádru cca 70% frantíků - tedy ten tlak na to, aby si evropa pod sebou podřezala energetickou větev bude enormní. a vůbec nepochybuji o tom, že pokud by se k moci dostali oranžoví chlapci, ihned se přidají.
    keris
    •  
      27.06.2011 12:36

      Viděno očima výrobců energie z klasických zdrojů (uhlí a jádro) je samozřejmě energetická politika Německa naprosto šílená. Hlavně z toho důvodu, že jim vzniká konkurence, která bude brzy vyrábět energii levněji než oni. Němci ale svojí koncepcí dosáhnou dlouhodobě levné energie. Naučí se stavět levné obnovitelné zdroje (to už skoro umí), sítě s obnovitelnými zdroji řídit (to ještě rozhodně neumí), přebytečnou energii skladovat (na tom intenzivně pracují) a nasmlouvají si dlouhodobě levné dodávky plynu pro výrobu regulační energie (už mají). My budeme dále rubat uhlí se všemi následky, investovat nebudeme (pouze do Temelína - který možná pro dodávky do budoucích sítí ani nebude vhodný), nenaučíme se nic s vysvětlením, že se jedná pouze o bludy, a až v blízké době nebude uhlí, budeme vyrábět energii dráž než v Německu a všechnu technologii pak odtud dovezeme. Plyn pochopitelně budeme kupovat několikrát dráž než Němci, protože jsme si to nenaplánovali dopředu a neinvestovi jsme (Nordstream). Ať žije vláda ČEZu!!
      Milama
      •  
        27.06.2011 15:42

        ..konečně nějáký střízlivý pohled na věc. Němcům v jejich rozhodnutí fandím, ne nadarmo jsou technologickou velmocí, nebojí se bořit různá dogmata falešně vytvořená monopolem a donekonečna opakovaná v různých médiích. Souhlasím s názorem, že brzy příjde doba, kdy některé alternativní zdroje budou konkurenceschopné i bez státních subvencí a možnost podnikat v oboru výroby elektřiny bude daleko otevřenější a dostupnější.
        bob
        •  
          27.06.2011 15:55

          No mě to spíš příjde jako zelený pohled na věc, ne rozumný. Prozatím není sebemenší odborný důvod se domnívat, že to němci zvládnou a že nedojde ke kolapsu energetické sítě. Já se naopak domnívám, že pokud bude ve Francii sucho jako v minulých letech už letos bude mít Evropa nedostatek energie.
          tk69
    •  
      27.06.2011 11:33

      aha tak tu jadernou nee, ale uhelná elektřina bude OK, ještě vymyslet ten filtr kterým se to proseje :)))
      nobody
  • Expert a Zelení
    27.06.2011 9:30

    no tak to je protimluv jako kráva větší než Brno :-) Mimochodem je to nesmysl, každá jednotka energie vyrobená soláry nebo větrníky se musí zálohovat stejnou kapacitou z klasických zdrojů (uhlí, plyn, ..)
    db
    • Re: Expert a Zelení
      27.06.2011 9:33

      U zelených bezmozků to potřeba není, tak nevím co tady řešíš. V Německu bude evidentně energetický ráj na zemi, budou stavět elektrárny v Alpách :-))))
      tk69
      •  
        27.06.2011 9:51

        Na zkoušku pro srandu bych jim jadernou energii z Temelínu vypnul už dneska.
        Jouda
        •  
          27.06.2011 10:40

          Tak tak, myslím, že by s tím ale měli začít jaderní energetici v Německu sami. Stačilo by sladit dvě jaderné odstávky a následný black out by rychle poučil německou veřejnost, jak je jim lháno.
          THc
          • hm
            28.06.2011 12:55

            tak o tom manipulovani mineni verejnosti ve prospech jadra-Cezu a propojenych ministru bychom si mohli povidat...
            hm
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m