Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Davies: Na trhu s ropou převažovala spekulace. Dobře, že IEA zasáhla. OPEC je ostře jiného názoru

Davies: Na trhu s ropou převažovala spekulace. Dobře, že IEA zasáhla. OPEC je ostře jiného názoru

28.06.2011 10:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Ostré napětí mezi ropným kartelem OPEC a agenturou IEA vyvolalo její rozhodnutí uvolnit na trh s ropou zásoby a tlačit tak cenu dolů. Šéf OPEC vyzval IEA, aby od naprosto neodůvodněného kroku okamžitě upustila. Rozhodnutí IEA naopak na svém blogu obhajuje Gavyn Davies. Cení jej zejména jako zásah proti spekulaci.

Až donedávna byl široce rozšířený názor, že spekulace může ceny ropy ovlivnit jen v případě, že má nějaký vliv na její zásoby. Důvodem je to, že spekulanti nemohou ovlivnit celkovou poptávku po ropě vyjma případu, kdy jsou ochotni držet její fyzické zásoby. V poslední době se však tento názor zpochybňuje. Ropné společnosti totiž mohou spekulovat tím, že zmenší nabídku v případě, že čekají růst cen. Pokud k tomu dojde, „zásoby v zemi“ vzrostou a ceny také, uvádí na blogu Davies. Nic z toho nevysvětluje růst cen ropy v letech 2002 – 2008, kdy hrál dominantní roli růst poptávky rozvíjejících se ekonomik. Zdá se však, že spekulace měly určitý vliv na velký růst cen v letech 1979, 1986 a 1990. Růst ropy byl přitom ve dvou z těchto tří případů klíčový pro spuštění globální recese, dodává.

To, že IEA minulý týden nečekaně uvolnila zásoby ropy a stlačila cenu dolů asi o 8 %, lze tedy podle něho pochopit. Christiane Baumeister a Lutz Kilian (CEPR) ve své analýze z minulého týdne ukazují, že cena ropy by měla spadnout na 75 dolarů za barel, základem jejich prognózy je strukturální VAR model a data ke konci roku 2010. Spekulativní poptávka na počátku roku 2011 podle nich mohla zvýšit cenu ropy asi o 19 %; dubnová cena 114 dolarů za barel „je konzistentní s ještě větší spekulativní aktivitou, než jaká byla v roce 1990“. Pokud jsou tyto závěry správné, ekonomický fundament měl cenu ropy tlačit dolů, spekulace však působila opačným směrem a intervence IEA byla v pořádku. Pokud by se ale IEA snažila o podobný krok opakovaně, došly by jí zásoby a její taktika by mohla nakonec mít negativní efekt.

Zcela opačného názoru na krok IEA je šéf Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Kartel dnes vyzval Mezinárodní agenturu pro energii (IEA), aby okamžitě zastavila uvolňování ropy ze strategických rezerv. „Ropný kartel pro zvyšování nabídky na ropném trhu nevidí žádný důvod,“ řekl generální tajemník organizace Abdalláh Badrí na tiskové konferenci ve Vídni po jednání zástupců OPEC a Evropské unie. „Doufám, že tento postup bude zastaven, a to okamžitě," řekl Badrí. "Nevidíme žádný dobrý důvod pro uvolňování takového množství a doufáme, že IEA se této aktivity zdrží," dodal. Činitelé EU se od roku 2005 setkávají s představiteli OPEC k výměně informací pravidelně každý rok.

IEA minulý čtvrtek v úzké součinnosti se Spojenými státy rozhodla uvolnit příští měsíc ze strategických rezerv členských zemí celkem 60 milionů barelů ropy. Za důvod rozhodnutí označila nutnost eliminování dopadů chybějící libyjské těžby. Komentátoři však poukazují na snahu americké vlády ukázat v předvolebním období, že něco dělá proti vysokým cenám benzinu. Dopady libyjského výpadku vrcholily v dubnu a poslední měsíc ropa oslabovala.

O víkendu odsoudil krok IEA Írán, podle něhož jde o krok politicky motivovaným ovlivňováním trhu, které nebude mít trvalý dopad na ceny. Rozhodnutí IEA vedlo od čtvrtka k poklesu cen ropy o zhruba deset procent.

Na posledním zasedání OPEC se Saúdské Arábii nepodařilo přesvědčit ostatní členy k dohodě na zvýšení těžby, které by snížilo ceny ropy a zmírnilo rizika růstu inflace a útlumu globální ekonomiky. Írán o víkendu uvedl, že na příštím zasedání OPEC opět odmítne jakékoliv návrhy na zvýšení produkce ropy a kritizoval i Saúdskou Arábii za to, že jednostranné zvyšuje těžbu.

Írán, který letos OPEC předsedá, se dnes ve Vídni držel nekompromisního postoje vůči zvyšování nabídky ropy na trhu. "Situace na trhu je normální, nabídka a poptávka jsou na přiměřené úrovni. Neexistuje žádná potřeba dodatečné nabídky," řekl úřadující íránský ministr ropného hospodářství Mohammad Alí Abadí.

(Zdroj: Bloomberg, OPEC, čtk, Blog Gavyna Daviese)


Váš názor
  • Zase nedozírná hloupost amíků
    28.06.2011 13:15

    Ustavují vyšetřovací komise,uvolnují rezervy jen at je cena ropy zase dole,no a viníka hledají po celém světě jen ne u sebe.Pokud tisknou peníze tak dělají inflaci a to si myslí že svět jim bude dávat ropu pořád za stejnou cenu když svět zaplavujou tistěnými penězy.Dnes je to za dolar a púokud budete tisknout zitra za tři,tak to vždy bylo a bude
    prorok
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data