Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
PM ČR pro Patria.cz: „Bezpečnější“ cigarety nám zvýší náklady, ale nezdražíme

PM ČR pro Patria.cz: „Bezpečnější“ cigarety nám zvýší náklady, ale nezdražíme

28.06.2011 16:11, aktualizováno: 29.6. 8:32
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Trh cigaret v Evropské unii a tím také v tuzemsku v polovině listopadu zasáhne nemalá změna. Evropská komise nejspíše k datu 17. listopadu povolí prodávat už jen cigarety s „novým bezpečnostním standardem“. Tuzemský tabákový koncern Philip Morris ČR ve vyjádření pro Patria.cz připouští, že pro tabákové odvětví to znamená vyšší náklady. Pro samotné kuřáky to ale nemá znamenat změnu chuti ani kvality cigaret, také cenovou politiku koncernu změna nemá postihnout, rozumějme zdražovat cigarety kvůli tomuto opatření nebude.

O co jde? V návaznosti na rozhodnutí Evropské komise z března roku 2008 o požadavcích na požární bezpečnost, kterou mají splňovat evropské normy pro cigarety podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/95/ES, vydala EK v červnu 2008 pověření pro Evropský výbor pro normalizaci „CEN“ k vypracování evropské bezpečnostní normy týkající se požární bezpečnosti cigaret. Technická norma byla přijata dne 15. září 2010 a druhá, tzv. věcná technická norma, která stanovuje požadavek na nehořlavost, byla přijata dne 17. listopadu 2010. Od této normy vstupuje konečná úprava v platnost zhruba či přesně po roce, který měli výrobci na přípravu nového standardu výroby.

Lower Ignition Propensity (LIP) znamená sníženou náchylnost cigaret k samovznícení. LIP standardy byly zavedeny již v několika zemích s cílem snížit počet požárů způsobených tabákovými výrobky. Jako první země LIP standardy zavedl stát New York v roce 2004, po něm následovala Kanada, Austrálie a Finsko. “Nové technické normy o požární bezpečnosti cigaret se stanou pro členské státy závazné okamžikem zveřejnění v Úředním věstníku EU, což je naplánováno na 17. listopad 2011. Společnost Philip Morris ČR a.s. respektuje toto opatření a tyto nové požadavky splní,” uvádí pro Patria.cz Andrea Gontkovičová, členka představestva tuzemského Philip Morris ČR.

Opatření pro výrobce znamená vyšší výrobní náklady. Při výrobě cigaret novou technologií je používán cigaretový papír s omezenou hořlavostí. V případě odložené cigarety či jejího pádu na zem tato cigareta nevyhoří celá, ale samovolně zhasne. “Přesto, že s dodržením těchto standardů jsou spojeny jisté náklady, společnost Philip Morris ČR a.s. se rozhodla, že nezvýší ceny svých výrobků jako přímý důsledek zavádění těchto nových standardů. Z konkurenčních důvodů nebudeme podrobné náklady zveřejňovat,” reagovala pro Patria.cz Gontkovičová k případným dopadům na cenovou politiku firmy.

Pro prodejce nové nařízení znamená, že do data platnosti, tedy nejspíše 17. listopadu, musejí vyprodat všechny své zásoby cigaret, které novou normu nesplňují. Tabákové koncerny Philip Morris, ale také například British American Tobacco, Imperial Tobacco či JT International oslovily v uplynulém týdnu distribuční sít společnou tištěnou informací, kde změnu a její dopady vysvětlují.

Andrea Gontkovičová pro Patria.cz uvedla, že zkušenosti ze zemí, kde již tyto standardy byly zavedeny, ukazují, že nepřicházejí žádné negativní reakce na změnu chutě ani kvality cigaret. Nehrozí tedy z tohoto pohledu negativní dopad do tržeb společnosti.

Cenová politika na cigaretovém trhu se samozřejmě odvíjí také od chování konkurence. Přes prohlášení Philip Morris ČR, že ona kvůli tomuto opatření zdražovat nebude, nevylučuje tento krok ze strany dalších konkurentů, což byl následně změnilo plány u vicero firem v sektoru. Tento přístup naznačil například zástupce Imperial Tobacco. Firma hodlá sledovat chování konkurece a rozhodnout se podle něj.

Listopadové setrvání cen cigaret na stabilní úrovni lze ale očekávat z jiného racionálního důvodu . Od prvního ledna roku 2012 totiž v ČR znovu přijde ke slovu zvýšení daně z tabákových výrobků. Odhady hovoří o zdražení cigaret z tohoto důvodu o řádově dvě koruny na standardní krabičku.

LIP je dalším z regulatorních požadavků kladených na tabákový průmysl. Včera mateřský koncern tuzemského PM ČR, Philip Morris International, zahájil právní kroky proti australské vládě kvůli jejím plánům stáhnout z krabiček cigaret firemní loga a nahradit je hrozivými fotografiemi nemocí z kouření, například rakoviny úst. PMI předložil žádost o kompenzace, které odhaduje na miliardy dolarů.

Několik výrobců cigaret již pohrozilo soudními spory; podle nich nové opatření protiprávně snižuje hodnotu jejich značky. "Předpokládáme, že náhrada půjde do miliard," uvedla tisková mluvčí koncernu Philip Morris Anne Edwardsová.  Návrh zákona má jít do australského parlamentu v červenci. Podle něj se výrobcům cigaret zakáže tisknout na obaly cigaret jejich loga, propagační texty a barevné reklamní obrázky. Místo toho se budou značky cigaret tisknout malým, jednotným písmem a na krabičkách budou velká zdravotní varování spolu s barevnými fotografiemi následků kouření. Zákon se má postupně zavádět půl roku, a to od ledna 2012.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.