Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roman (ČEZ): Německem a Rakouskem jsme tlačeni k odchodu od jaderné energetiky

Roman (ČEZ): Německem a Rakouskem jsme tlačeni k odchodu od jaderné energetiky

29.06.2011 11:53, aktualizováno: 29.6. 13:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Oba německy mluvící sousedé České republiky, Německo a Rakousko, vyvíjejí tlak, aby Česká republika odstoupila od výroby elektřiny jadernou cestou. Ve vystoupení v tuzemském parlamentu to uvedl šéf tuzemské energetiky ČEZ (858 CZK, 0,47%) Martin Roman a tlak označil za „významný“. K vývoji letošního hospodaření tuzemské energetiky mimo jiné zopakoval informaci uvedenou již ve výhledu při zveřejňování výsledků za první čtvrtletí roku 2011, že pro celý rok ČEZ očekává v souvislosti měnového vývoje negativní dopad v rozsahu čtyři miliard korun.
 
Roman také uvedl, že Německo by ČR za přenos jeho elektřiny přes české území mělo platit až sedm miliard korun ročně. Většina obnovitelných zdrojů Německa je na severu země a Němci podle Romana elektřinu z těchto zdrojů posílají na jih přes českou a polskou přenosovou soustavu. "Kdybychom řekli, že tu elektřinu dál nepustíme, zkolabuje celá německá síť. Měli by nám za přenos platit sedm miliard korun ročně. Žádný zákon českému provozovateli přenosové soustavy nenařizuje elektřinu Německa přenášet," řekl Roman.

Nátlak na Českou republiku ohledně odchodu od jaderné energetiky a ukončení provozu i již nyní fungujících jaderných elektráren v tomto týdnu avizoval ve vyjádření pro HN zástupce německých Zelených pro oblast energetiky Hans Josef Fell. „Nejenže nechceme, aby se Temelín dostavěl, ale většina Německa chce aby se zavřely dnes existující české jaderné elektrárny. Němci si vybrali cestu ekologie a pokud se Češi nebudou chtít jádra vzdát, Němci půjdou proti nim. Celou situace lze chápat i tak, že Češi svým jádrem ohrožují Německo. Elektrárna je blízko hranic a Němci se jí bojí," uvedl.
 
Již v polovině června Roman v Hospodářském výboru Směnovny řekl, že ČEZ bude pod enormním tlakem sousedního Německa k následování jeho rozhodnutí odejít od jádra do roku 2022. Zároveň ale řekl, že cítí silnou podporu české vlády. "Budeme čelit situaci, kdy se Německo nebude chtít dívat na naše jaderné elektrárny, které jsou ziskové a vydělávají peníze pro ČR," řekl Roman a mimo jiné dodal, že je velmi rád za to, že česká vláda neustopila a Německu a Rakousku spolu s dalšími se nepodařilo prosadit testy jaderných elektráren v politické podobě (více v článku zde).

Upřesnění plánu prodeje tureckých aktiv energetiky ČEZ dnes přišlo ústy šéfa tureckého společného podniku ČEZ a tureckého partnera Akkok, energetiky Akenerji. Ten potvrdil, že firma obdržela nabídky od domácích (tureckých) i zahraničních zájemců o její aktiva, která nabídla v únoru letošního roku. Jasněji by podle něj mělo být po letní sezóně. „Výsledem procesu odprodeje aktiv Akenerji by měl být znám na podzim,“ uvedl Ahmet Umit Danisman, CEO turecké firmy ČEZ a Akkok.

(Zdroj: Bloomberg, ČEZ, čtk)


Váš názor
  • Němcům je zapotřebí blackoutu
    29.06.2011 22:40

    Dávám jim tak rok, maximálně dva. S každým offshore parkem, nad kterým se triumfálně proletí bláznivá Angela se přibližuje nevyhnutelné. Až zmizí elektrika ze zásuvek a maso vypochoduje z lednic, Němci prozřou a nahází zelené blázny do Rýna. Ta doba se blíží, pak bude všechno jinak...
    Skeptik
  •  
    29.06.2011 13:11

    ..co zas ten Roman kňučí, poslední dobou je jak splašená kobyla. Karty jsou přeci rozdané, když se k Rakousku přidají Němci a společně budou "bojkotovat" ČEZ, tak si může Roman s Nečasem a Římanem jít stěžovat akorát tak na lampárnu. Místo bečení by měl Roman sednout do tryskáče směr Berlín a s pokorou začít vyjednávat.. zbytečně ztrácí čas v českém parlamentu s těma zkorumpovanýma netáhlama
    bob
  •  
    29.06.2011 12:56

    Je čas, aby Roman odešel z funkce !!! Jeho povinností je i to, , aby vytvářel hodnotu pro akcionáře, aby kurs akcií rostl a ne aby nevhodnými vyjádřeními kurs srážel.
    LOLa
    •  
      29.06.2011 14:48

      Jak mohou bojkotovat ČEZ ? To by museli i EDF a další firmy... K čemu by potom byly energetické burzy, rovná hospodářská soutěž a vůbec celá evropská unie ??
      LOLa
    • Jsme tlačeni?
      29.06.2011 13:02

      ... předpokládám penězi, na co jiného byste taky slyšeli. Pochopitelně do vlastní kapsičky a proti zájmům akcionářů. Pokud ne, čím jste tedy tlačeni? Kdo může mít jiný nástroj?
      VeleOp
  • Romane nedej nás
    29.06.2011 12:44

    Němci už nás svým protičeským jednáním dotlačili nejméně jednou do národní katastrofy. Martine Romane nevydej nás na pospas německé a rakouské demagogii.
    starik
    • Re: Romane nedej nás
      29.06.2011 13:05

      Jo,jo války se dají vyhrát i jinak než zbraněmi.
      Homo
  •  
    29.06.2011 12:44

    Kdo, na koho a jaký tlak vyvíjí, na Romana, na ČEZ, na vládu ? Nikdo nic neví, jsou to jen kecy za účelem zmanipulování kurzu akcií ČEZu. Kurz E.ON a RWE roste, přestože mají elektrárny zavírat. Cena el.energie poroste, ČEZ prodá více za vyšší cenu, ale kurz klesá. Manipulace, podvody. ZRUŠIT MM, jsou to dinosauři a podvodníci !!!
    LOLa
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.