Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecký parlament zvolil úspory a reformy. Zítra musí vláda získat souhlas, jak jich dosáhnout

Řecký parlament zvolil úspory a reformy. Zítra musí vláda získat souhlas, jak jich dosáhnout

29.06.2011 15:27, aktualizováno: 29.6. 18:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecký parlament dosáhl potřebné většiny ke schválení úspor a reforem, které zemi zajistí poskytnutí dalších finančních prostředků z pomoci eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Zákonodárci se poměrem hlasů 155:138 při nezbytné 151hlasé většině postavili za vládu. Jeden poslanec vládní PASOK hlasoval proti a ihned po hlasování byl vyloučen ze strany. Vláda získala podporu právě jednoho opozičního poslance při celkovém počtu 155 poslanců strany PASOK. Další poslanci umožnili přijetí úspor nehlasováním či nepřítomností.

Parlament rozhodnutím kývl, že během pěti let bude ušetřeno na výdajích 28 miliard eur, společně s výnosy z privatizace v rozsahu 50 miliard eur se tak postavení státní pokladny má zlepšit o celkem 78 miliard eur.

Vláda premiéra Jorgose Papandrea tak přijetím "střednědobého rámce rozpočtové strategie" úspěšně překročila hlavní překážku. Ve čtvrtek čeká parlament ještě hlasování o takzvaném prováděcím zákonu, který podrobně vyjmenována jednotlivé body úsporných opatření. Po dnešním hlasování se neočekává, že by to druhé měly provázet komplikace.

Řečtí poslanci hlasovali za zvýšeného napětí vyvolaného 48hodinovou generální stávkou, která dnes končí, a také protestními demonstracemi, při nichž se hlavně na aténském centrálním náměstí Syntagma střetla policie s odpůrci vládních úspor. Ti mimo jiné zaútočili na přilehlou budovu ministerstva financí. Pořádkové síly nešetřily při zásahu slzným plynem, který náměstí zamořil. Potyčky si dle všeho vyžádaly desítky zraněných.

Výnos na dvouletém řeckém dluhopisu, který 16. června dosáhl 30 procent, včera ustoupil k 28,5 % a dnes po hlasování parlamentu dosahuje 26,5 procenta. 10letý dluhopis ustoupil o mírných 10 bps k 16,3 procenta. Inverzně reagují německé dluhopisy, kde výnos na 10letém roste o 5 bps k 2,99 %, na dvouletém o 7 bps k 1,54 %. Euro k americkému dolaru  v úvodu hlasování řeckého parlamentu obchodovalo na 1,442 USD/EUR, nyní je to 1,439 USD/EUR. Wall Street zahájila mírnými zisky v řádu 0,2 až 0,5 %, evropské akcie drží silné zisky: DAX 1,5 %, CAC 1,7 % a FTSE 1,2 %.

Řecko nezbytně potřebuje další části finanční pomoci eurozóny a MMF, jelikož v srpnu má splatné dluhopisy v objemu 6,6 miliardy eur. Vláda oznámila, že do poloviny července jí dojdou zdroje na závazky vyplývající z mezd a penzí.

Součástí plánovaných úspor je zvýšení daní, privatizace, propouštění ve státním a veřejném sektoru i omezení sociálních dávek. Škrty se podle právě odhlasovaného plánu výrazně dotknou řeckých domácností i firem – platy ve státním sektoru klesnou o jedno až pět procent, vyšší daně dopadnou na bary a restaurační zařízení, ceny topných olejů; nezdanitelný základ se sníží na 8 tisíc eur ze stávající hranice 12 tisíc eur. Podle propočtů řeckého deníku To Vima činí dodatečná finanční zátěž na průměrnou čtyřčlennou rodinu 2.795 eur ročně, což je zhruba výše měsíčního příjmu.

Zavedení takových škrtů může prohloubit recesi a zkomplikovat cíl navýšení příjmů do rozpočtu. Na straně příjmů by měla rozpočtu pomoci privatizace státních společností, jako je energetika Public Power Corp či telekomunikace. Celkový výnos z privatizace má dosáhnout 50 miliard eur.

Podle posledních odhadů zástupců EU a MMF by měl hrubý domácí produkt Řecka v letošním roce klesnout o 3,8 procenta poté, co v loňském roce odepsal 4,4 procenta. Celková výše řeckého dluhu, která je v historii eurozóny rekordní, má podle odhadů dosáhnout v příštím roce maxima, a to 166 procent hodnoty HDP země.

Výsledek hlasování řeckých poslanců přijaly evropské metropole s úlevou. "Je to doopravdy dobrá zpráva," řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Ministr financí Wolfgang Schäuble uvedl, že řecký parlament "zatím potvrzuje, že si uvědomuje svou odpovědnost vůči vlastní zemi a celé eurozóně".

Předseda skupiny ministrů financí členských zemí eurozóny Jean-Claude Juncker prohlásil, že výsledek hlasování otevírá cestu k nové půjčce Řecku. Dodal, že schválení úsporného programu přijala eurozóna s "radostí a uspokojením".

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso a unijní prezident Herman Van Rompuy vydali po řeckém hlasování společné prohlášení, v němž schválení úsporného plánu označili za "životně důležitý krok od velmi nebezpečného scénáře dluhové propasti". Vyzvali řecké poslance, aby při čtvrtečním hlasování o prováděcím zákonu projevili stejnou odpovědnost.

"Pomůže nám to rychle přikročit ke druhému balíku finanční pomoci, a umožnit tak Řecku, aby se mu přiblížila naděje na záchranu," konstatovali v prohlášení Barroso a Van Rompuy.

(Zdroj: Bloomberg, AP, AFP, CNBC, čtk, mediafax)


Váš názor
  • prosim ekonomy o vysvetleni
    29.06.2011 16:51

    Jsem matematik a vubec tomu nerozumim. EU rve do recka rocne vice jak 100 miliard EUR, recko z toho vicemene provozuje svuj dluh, plati zvysujici se uroky, obcas nejakou splatku. celkem se ma za 5 let usetrit 28mld + 50mld privatizece = 78mld, coz je rocne 78/5 = 15,6mld rocne, takze bude muset EU pumpovat do recka ne 100mld rocne ale 85mld rocne. Dluh zeme bude tedy narustat stale rychleji a provoz dluhu se stale prodrazuje. Vidim to jako naprosto absurdni situaci a nejlevnejsi pro EU podle me je okamzity default a vyhazov z EMU.
    Jelec Tloušť
  • Sliby se slibují, blázni se radují.
    29.06.2011 15:38

    Je tu snad někdo, kdo si myslí, že plán bude dodržen? Bylo by to v posledních padesáti letech poprvé. Pravděpodobnost toho je úplně mizivá, do roka tu máme Řecký problém znovu (akorát větší).
    ..
    • Re: Sliby se slibují, blázni se radují.
      29.06.2011 15:53

      Tak ja bych minimalne veril tomu, ze tu vydajovou stranku dodrzi (teda dokud se udrzi stavajici vlada). Tu prijmovou asi tezko, hlasovanim odsouhlasili zvednuti vsech svych 3 sazeb DPH o nekolik procent a myslej si, ze vyberou vic penez v situaci, kdy se danim vyhyba kazdej druhej Rek. Ale ono ani tak nejde o to, aby se splatil reckej dluh, jako spis o to, aby ECB postupne vykoupila recky dluhopisy z velkejch bank a pak teprve muzou udelat bankrot. Proste se jen hraje o cas, ani politici nepochybujou o tom, ze bankrot jednou proste prijit musi.
      Cedr
  •  
    29.06.2011 15:35

    jEN BŮH VIDÍ,JAK NÁS TI ŘEKOVÉ ŠIDÍ..ALE NA DRUHÉ STRANĚ...TŘEBA AKCIE KB SE ZVEDAJÍ TAK AŤ NÁS ŠIDÍ TI POTOMCI ARISTOTELA.
    BOB
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.