Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trocha alchymie

Trocha alchymie

04.07.2011 10:53

Zakryjme číselnou i časovou osu u následujících dvou grafů EUR/USD, ukažme je libovolnému člověku a položme mu otázku, který z nich popisuje vývoj ceny instrumentu za období dvanácti let a který za období šesti měsíců. Obávám se, že dotázaný bude hádat a jeho odpověď bude spíše tipem nežli výsledkem exaktní dedukce. Důvodem nemožnosti přesně určit časové rozpětí na cenovém grafu je tzv. soběpodobnost.

vaskovic01

vaskovic02

Křivky, jež mají podobný geometrický tvar jako kterákoliv jejich část při zvětšení měřítka, se nazývají soběpodobné nebo také fraktální. Fraktály se vyskytují všude kolem nás. Fraktální tvar má například strom, jelikož jeho část-větev je podobná celému stromu, nebo také mrak, jelikož na fotografii, která nezabírá zemský povrch, nemáme šanci poznat, jestli se koukáme na kilometrový nebo stometrový kumulus. Cenové grafy volně obchodovaných instrumentů jsou fraktály, protože bez znalosti věci, jak jsme se přesvědčili, nepoznáme, zdali koukáme na pětiletý nebo týdenní graf.

Výše zmíněná skutečnost by byla v zásadě pouhou vizuální hříčkou, kdybychom se ji nepokusili využít při našich úvahách o směřování trhů. Jedna věc je soběpodobnost, druhá téměř dokonalá shoda, jak nám ji ukazují výše uvedené grafy. Na úseku pouhého půl roku se udála stejná epizoda jako na úseku dvanácti let. Když se podíváme lépe, shoda je nejenom grafická, ale také v rovině událostí, které je lemují. Menší graf začíná oznámením QE2. Začátek většího se kryje s koncem dotcomové bubliny, zvolením G.Bushe mladšího do úřadu prezidenta USA a začátkem období superlevných peněz z dílny A.Greenspana. Konec mají oba dva stejný, to jest otevřený.

Euro je do značné míry kompasovou střelkou, která určuje směřování trhů ve vztahu k rizikovému apetitu. Pokud bychom měli pocit, že by se jeho kurz z toho či onoho důvodu měl vydat směrem dolů, bylo by to negativním signálem pro naše komoditní i akciové investice. Podle výše uvedených grafů se nacházíme na konci dvou period, které byly charakterizovány tištěním amerických dolarů. Jedna je dvanáctiletá, druhá šestiměsíční. Kam se tedy vydáme dále?

Přiznám se k jedné věci. Vždy, když jsem narazil na podobný jev, totiž že se minulost zopakovala téměř zrcadlově přesně, podobně jako nyní na EUR/USD, měl jsem nutkavý pocit, že se musí dojít k obratu na dlouhodobém trendu, že se stane něco významného a nečekaného (mám ho mimochodem i nyní). Pokaždé se ukázalo, že to byl pocit klamný. Pamatuji si to dobře, jelikož mě to stálo dost peněz. Proto si nyní, poučen předchozími nezdary myslím, že euro bude z dlouhodobého hlediska pokračovat ve svém dlouhodobém posilování vůči dolaru, ač pro to nevidím jediný konkrétní racionální důvod.

Uznávám, že mé úvahy jsou pouhou alchymií, avšak je lepší vydělat díky alchymii, než mít přesně vědecky zdůvodněno, proč jste prodělali.


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    18.07.2011 12:37

    No nazdar - to dělá Patria s penězi zákazníků? Takových podobností a závislostí uvedených výše samozřejmě můžeme najít nekonečné množství - když se podíváme zpátky - a zvláště pokud budeme grafy manipulovat atd. Vědecké zdůvodnění? Ale taková věc přece na trhu neexistuje - pouze statistické šance odvozené z minulosti. Které můžou nebo nemusí platit.
  •  
    04.07.2011 11:23

    Tou poslední větou jste tomu nasadil korunu. :) Dobrej článek.
    paf
    •  
      12.07.2011 10:53

      No tak to vidíte. :) Kdybyste vsadil na pokles, tak byste měl vědecky zdůvodněno, proč jste vydělal. Takhle jste prodělal díky alchymii. Osobně jsem vsadil na pokles, ale euro šlo ještě dost nahoru (v minulém týdnu), tak mi to vzalo stop loss. Špatnej timing. :) Jak napsal geniální Kostolany...3+2 na burze není totéž co 4+1...
      paf
  • Brownova procházka
    04.07.2011 11:02

    Přesně tuhle věc o soběpodobnosti grafů a různých mocninných zákonech, které z toho plynou, se snažím často vysvětlovat na svém blogu. Relevantními grafy jsou obvykle grafy teplot, ale podobnost s cenami věcí na trhu nebo směnnými kurzy je očividná.
    • Re: Brownova procházka
      18.07.2011 12:40

      Také napětí v míze stromů, délka sukní, průměrná rychlost na dálnicích, počet věřících, porodnost cvrčků a nespočet jevů ve vesmíru. Good luck!
      Dan
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m