Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Horší rating pro Portugalsko nezůstal bez odezvy, Komise hrozí agenturám větším dohledem

Horší rating pro Portugalsko nezůstal bez odezvy, Komise hrozí agenturám větším dohledem

07.07.2011 8:52
Autor: ČTK

Šéf Evropské komise José Barroso včera v Evropském parlamentu slovně zaútočil na ratingové agentury. Nelíbí se mu, že agentura Moody's snížila v úterý rating Portugalsku, tedy jeho domovské zemi. Agenturám pohrozil, že nad nimi Evropská unie zpřísní dohled a požene je k zodpovědnosti za špatný úsudek.

"Je zajímavé, že ani jedna ratingová agentura nepochází z Evropy. Ukazuje se, že na trhu existují předsudky, pokud jde o hodnocení situace v Evropě," řekl Barroso novinářům. Šéf komise navíc oživil úvahy o vytvoření celounijní ratingové agentury, která by americké trojce - Moody's, Standard & Poor's, Fitch - mohla konkurovat. "Existuje možnost vytvoření ratingových agentur v Evropě" dodal.

Agentura Moody's srazila v úterý úvěrový rating Portugalska o čtyři stupně na známku Ba2. Portugalsko podle Moody's nyní stojí před nelehkými úkoly, které zahrnují omezování výdajů, zvýšení daní, podporu bankovního systému a dosažení ekonomického růstu. Rozhodnutí Moody's ovlivnily hlavně obavy, že Portugalsko nebude schopné splnit cíl snížení dluhu stanovený při dohodě o záchranném úvěru s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. Zvyšuje se také pravděpodobnost, že Portugalsko si nebude schopné půjčit v druhé polovině roku 2013 a následných letech na kapitálových trzích peníze za únosné úroky. Agentura proto vidí velké riziko, že země bude potřebovat druhou finanční pomoc.

Moody's je první ze tří velkých ratingových agentur, která snížila Portugalsku rating do spekulativního pásma. Standard & Poor's a Fitch Ratings drží zatím hodnocení Portugalska na BBB-, tedy na posledním stupni v investičním pásmu.

Evropská komise ovšem upozorňuje, že krok Moody's není ničím podložený a jen přináší další spekulace o stavu zadlužených zemí v eurozóně. "Načasování rozhodnutí Moody's není jenom pochybné, ale je založeno na absolutně hypotetickém vývoji. Je to velmi nešťastná epizoda, která jen oživuje pochybnosti o chování ratingových agentur," řekl novinářům mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj.


Váš názor
  • Netreba nič zakladať,
    07.07.2011 14:44

    však tu už máme ECB. Nielenže úplne v súzvuku s agentúrami bojuje Trichet proti účasti veriteľov na pomoci Grécku, ale teraz navyše pridáva k vyšším sadzbám po downgrade Portugalaska vyššiu sadzbu aj ECB. To je presa krásny prípad sebanaplňujúcej sa predpovede: Ak by náhodou PIGS mali nejakú šancu ešte sa prefinancovať, tak im zdvihneme úroky a uvidíte, že na naše slová dôjde.
    Juro
  •  
    07.07.2011 10:35

    Ratingové agentury se nevytvářejí, ratingové agentury vznikají. Ale to nemůže komunista a maoista pochopit.
    •  
      07.07.2011 10:40

      A jak vznikají z vody ?
      /eye/
      •  
        07.07.2011 10:48

        Jsou to soukromé firmy a ty vznikají, nejsou zakládány institucemi jako EU nebo stát.
        Hans
        • finance
          07.07.2011 13:36

          Bohužel někdo tyto agentury financuje. Nadarmo se neříká:"Koho chleba jíš, toho píseň zpívej". Zadarmo ani kuře nehrabe. Nebo máš jiný názor?
          starik
          • Re: finance
            07.07.2011 15:50

            Živí je jejich zákazníci, jako všechny soukromé firmy.
            Hans
            • Hansi
              07.07.2011 16:12

              A kruh se uzavírá, kdo je jejich zákazník ? Já a většina z nás určitě ne. My jsme pro ně kanonenfutter. :-) Pokud Ty ne, jsi šťastný člověk a já Ti to přeji. Protože na rozdíl od odborářů celého světa, ctím zásadu "Přej a bude Ti přáno".
              /eye/
              • Eye
                07.07.2011 16:17

                Ale to jsme jinde.Řeč nebyla o objektivnosti agentur,ale naznačoval jsi,že s politických důvodů nemohou tyto soukromé podnikatelské subjekty vzniknout v Evropě.
                Velkamedvědice
                • VM
                  07.07.2011 16:54

                  Však já stále mluvím o"objektivnosti agentur". A také o jejich "nezávislosti" a tedy i o tom čí vůlí nebo přáním se řídí. Někdy to vypadá, že odečítají svým chlebodárci ze rtů. ( a propo FED také není nezávislý). No a v Evropě. V Evropě se o tom stále mluví a stále nic nevzniká. Možná také proto, že EU strká spíše dotace odborářům na jejich jakési "programy sociálního smíru", než na podporu třeba "programu vzniku a rozjezdu nějaké soukromé nezávislé evropské ratingové agentury". Protože rozjet něco takového něco stojí a když uvážíš, že v první etapě dojde k bojkotu ze strany právě těch potenciálních zákazníků, kteří by ji měli"živit" ( proč to Ti nebudu napovídat ), tak to není pro žádnou soukromou firmu procházka růžovým sadem. Myslím, že objektivních a odborně fundovaných analytiků by se našlo dost. Ale bez široké finanční a politické podpory se to rozjet nedá.
                  /eye/
                  • VM poznámka
                    07.07.2011 18:03

                    Například : 17:36 JPMorgan zaplatí 228 mil. USD jako mimosoudní vyrovnání americké komisi pro cenné papíry SEC a ostatním žalobcům kvůli zmanipulování ceny 93 transakcí s municipálními dluhopisy (Bloomberg). Kolikpak toho ještě mají pd dekou. A ratingové agentury nic. Kdyby to byla Erste tak by shodili celé Rakousko. :-)
                    /eye/
                    • Re: VM poznámka
                      07.07.2011 18:11

                      Jasně.HBC,JPM,GS jedna pakáž.Na jejich manipulace ukazuji několik let.Ostatně moje oblíbené zlato a stříbro dusila JPM nejednou..o)
                      Velkamedvědice
  • Kdyby nebylo Řecko....
    07.07.2011 10:33

    Jak jsem již zde kdysi dříve poznamenal " kdyby nebylo Řecko, museli by jsme si nějaké vymyslet " . Přesně to nyní udělala Mod´ys. Vždyť je nad slunce jasné, že je to účelové jednání ve prospěch přenesení průseru USA na bedra Evropských daňových poplatníků. A chlapci z EU na to pořád čučí jak puci. To už jsme slyšeli mockrát, že vytvoří Evropskou ratingovou agenturu a kde nic tu nic. Co jim v tom brání ? Evropské banky a fondy ? Že by ? :-)
    /eye/
    • Re: Kdyby nebylo Řecko....
      07.07.2011 10:54

      Ono je celkem jedno kdo je ve větší prdel...i ne ? Ty astronomické dluhy se dají spláchnout jen inflací nebo odepsáním, že by je někdo splácel v současné úrovni je nesmysl. Takže díky za ECB a Němce, kteří jsou spořivý, takže inflaci v EU snad nepustí z uzdy.
      Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Kdyby nebylo Řecko....
      07.07.2011 10:46

      Aha.Takže zlí imperialisté z Wall street nasadili do Řecka záškodníky,kteří naučili lidi nemakat,rozkrádat státní kasu a falšovat oficiální státní údaje.
      Velkamedvědice
      • Ale Míšo ...
        07.07.2011 10:55

        Ale Míšo, vždyť já Řeky vůbec nehájím. Ale čeho je moc toho je příliš. Přečti si jak ML, GS a další cucali z tajných fondů FED, a co na to agentury ? Buď "neviděly" a nebo držely basu. Vyber si. :-)
        /eye/
        • Re: Ale Míšo ...
          07.07.2011 11:01

          O serioznosti agentur či Gs a podobně vůbec nediskutuji.To je tak jisté,že s námi vždy hráli betla,že jejich odhady neberu v potaz.Nicméně jsem opravdu nezaregistroval žádný zákaz,či omezení pro založení ratingové agentury kdekoliv v Evropě.
          Velkamedvědice
        • Re: zde o tom cucani
          07.07.2011 11:01

          http://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/files/Single_Tranche_Term_RPs.xls
          Azb
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data