Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bulharsko chce skoncovat se závislostí na ruském plynu. Do tří let zruší smlouvy s Gazpromem

Bulharsko chce skoncovat se závislostí na ruském plynu. Do tří let zruší smlouvy s Gazpromem

07.07.2011 15:27
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruský plyn, dříve vysoce žádané a téměř nedostatkové zboží, začíná mezi evropskými spotřebiteli zřejmě ztrácet na atraktivitě. A Gazpromu začínají utíkat zákazníci, i ti kdysi nejvěrnější. K Chorvatsku, které letos přestalo odebírat veškerý zemní plyn z východu (s Gazpromem mělo sjednáno smlouvu na 1 mld. m3 ročně, nyní jej bude odebírat od italského ENI), se přidalo Bulharsko.

Navzdory uzavřenému dlouhodobému kontraktu na dodávky chce Sofie do několika let radikálně omezit import z Ruska – z nynějších 2 mld. m3 na maximálně 0,5 mld. m3 ročně. Výpadek hodlají Bulhaři nahradit zvýšením vlastní těžby, dodávkami z Turecka a také nově objeveným plynem v nekonvenčních břidlicových ložiskách. Gazprom se k iniciativnímu přístupu dlouholetého zákazníka vyjádřit odmítl. Neoficiálně to považuje za bluf.

Bulharsko patřilo v Evropě dlouhou dobu k relativně prorusky orientovaným státům. Obě země pojí krom slovanského jazyka i silné obchodní vazby (Rusko je druhým největším obchodním partnerem Bulharska). Jedním z největších plátců daní v zemi je ruský ropný koncern Lukoil. Víc jak 200 tisíc Rusů, kteří každoročně zavítají na prosluněné pláže Varny či jiných černomořských letovisek, přináší ekonomice slušné devizové příjmy i zaměstnání pro desítky tisíc lidí v turistickém byznysu. O tom, že země je z 80 % závislá na importech ruského plynu, ani nemluvě.

Právě zemní plyn se ale stal příčinou výrazného ochlazení bilaterálních vztahů, a to poté, co v lednu 2009, uprostřed dalšího kola rusko-ukrajinských tahanic, bulharské domácnosti zažily skutečnou „ruskou zimu“. Balkánská země tehdy rychle vyčerpala všechny zásoby (a že jich nebylo mnoho) a po odstavení průmyslových podniků přišla řada i na obyvatele sídlišť, kteří se předtím ve vyprázdněných regálech obchodů s elektronikou marně snažili najít poslední přímotop.

Definitivní obrat přišel s kabinetem Bojka Borisova, který se k moci dostal po parlamentních volbách v létě roku 2009. Nová vláda k dříve dojednaným rusko-bulharským projektům přistupuje s velkou rezervovaností, což názorně dokládá případ opakovaně odkládané stavby jaderné elektrárny Belene (více v článku ZDE), již má realizovat ruský státní podnik Atomstrojexport (uchází se i o zakázku na dostavbu Temelína), nebo náhlé váhání nad účastí v rusko-italském projektu plynovodu South Stream. Zadrhly se také plány na výstavbu ropovodu z přístavu Burgas do řeckého Alxandroupolisu, který by ruským exportérům umožnil obejít přetíženou Bosporskou úžinu. Nyní dává Sofie najevo, že riziko opakování scén z ledna 2009 už nehodlá podstupovat a že se závislosti na ruském plynu chce zbavit úplně.

Celková spotřeba osmimilionového Bulharska není v evropském měřítku nijak závratná. S 2,5 miliardami kubíků ročně nedosahuje ani třetinu české. Ani snížení odbytu o 1,5 miliardy kubíků by pro Gazprom z čistě obchodního hlediska nebyla velká rána. Ruský kolos dodává do Evropy ročně přes 150 mld. m3 plynu a miliarda kubíku se v takovém množství snadno ztratí. Ze strategického úhlu pohledu by to ale problém byl. Bulharsko by se stalo prvním ze států bývalého sovětského bloku, který se dokázal zbavit vysoké závislosti na ruských energetických surovinách a snížit ji pod 30 procent, což je obzvlášť u plynu slušný výkon.

V první řadě sázejí Bulhaři na domácí těžařskou firmu Direct Petroleum, která v nejbližší době začne zkoumat ložiska kolem Loveče (v centrální části země). Tamní zásoby jsou odhadovány na zhruba 10 mld. m3 a podle ministra energeticky Trajčo Trajkova by se do „roka dvou mohlo začít těžit kolem 1 mld. kubíků ročně“. Vláda také plánuje stavbu plynovodu do Turecka, kterým by mohla být ročně přepravena další miliarda kubíků plynu, tentokrát z Ázerbájdžánu, „už v roce 2012“. Počítá se také s plynovody z Rumunska a Řecka. Ministr neopomenul zmínit plynovod Nabucco, který by měl do Evropy přivádět plyn z Ázerbájdžánu, Iráku a střední Asie. Do dvou až tří let se tak Bulhaři chtějí zrušit dlouhodobý kontrakt s Gazpromem.

Nejde o první podobné oznámení. Trajkov už dříve avizoval, že závislost na Rusku skončí díky těžbě plynu z břidlicových ložisek v oblasti Novi-Pazare (na severu země). Byl vypracován plán rozvoje ložisek, do nichž hodlá americký koncern Chevron (105,08 USD, -0,04%) vložit 30 mil. USD. Projekt ale narazil na stížnosti ekologů a parlamentní opozice kvůli obavám z kontaminace podzemních vod a znečištění půdy.

(Zdroje: Kommersant, HN)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data