Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Peabody opět usiluje o australského těžaře Macarthur. Společně s ArcelorMittal nabízí 4,7 mld. AUD

Peabody opět usiluje o australského těžaře Macarthur. Společně s ArcelorMittal nabízí 4,7 mld. AUD

11.07.2011 10:03, aktualizováno: 11.7. 15:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Australské uhlí se stává opět předmětem zájmu. Tentokrát společnou nabídku na převzetí australského těžaře Macarthur Coal učinily americká uhelná společnost Peabody Energy a ocelářský gigant ArcelorMittal. Jejich první nabídka za získání kontroly nad největším světovým vývozcem práškového uhlí zní na 4,7 miliardy australských dolarů, což je 15,50 AUD v přepočtu na akcii.

Peabody a ArcelorMittal učinily z titulu nově vzniklé holdingové společnosti, ze 60 procent vlastněné Peabody a ze zbylých 40 procent vlastněné ocelářem ArcelorMittal, společnou cenovou nabídku na převzetí ve výši 15,50 australského dolaru za jednu akcii v hotovosti. Nově vzniklá firma v současnosti disponuje zhruba 16 procenty akcií Macarthur, což je aktuální podíl ArcelorMittal, druhého největšího akcionáře. Cílem holdingu je přitom získat veškerá vlastnická práva. Nabízená částka 15,5 dolaru za akcii představuje 40procentní prémii k dnešní závěrečné ceně akcií Macarthur na australské burze. Největším akcionářem Macarthur s podílem 24 procent je čínská společnost Citic. Zatím však není jasné, zda nabídku podporuje. Úspěšnost nabídky je přitom podmíněna souhlasem více než 50 procent akcionářů firmy.

Úspěšné převzetí Macarthur by oběma společnostem zajistilo kontrolu nad uhelnými doly ve státě Queensland, který je světovým největším exportérem uhlí pro ocelářský průmysl. Ceny komodity přitom letos dosáhly rekordů kvůli rozsáhlým povodním na australském kontinentu a rostoucí poptávce po oceli. V sázce jsou vlastnická práva k dolům, které zásobují především Čínu – největšího spotřebitele – a poptávka po oceli roste například také z Indie. Peabody již v současnosti vlastní v Austrálii jeden z největších uhelných dolů. Firma se snaží agresivně expandovat mimo USA a hodlá ztrojnásobit svou účast na australském trhu.

Peabody se o převzetí Macarthur snaží již delší dobu, naposledy v dubnu po neúspěšných jednáních podruhé zvýšila cenovou nabídku ze 13 respektive 14 AUD za akcii na 16 AUD za akcii. Neúspěchem skončila i jednání s asijským komoditním obchodníkem Noble Group, který se měl stát největším akcionářem firmy.

"ArcelorMittal je dlouhodobým investorem v Macarthur, těšíme se na diskuzi našeho návrhu s jejím představenstvem," uvedl za oceláře finanční ředitel Aditya Mittal. "Věříme ve významnou hodnotu, kterou můžeme vytvořit správou uhelných aktiv v portfoliu Macarthur s využitím našich schopností na poli provozu, vývoje i komerční obratnosti," řekl předseda představenstva a výkonný ředitel Peabody Greg Boyce.

Podle prohlášení Macarthur bude představenstvo společnosti hledat cestu ke spojení s dvojicí Peabody a ArcelorMittal v závislosti na ceně a ostatních podmínkách kontraktu. Poradenství pro Macarthur zajišťuje JP Morgan Australia a Corrs Chambers Westgarth.

Akcie Macarthur s dnešním závěrem na australské burze ASX ztratily 2,8 procenta na cenu 11,08 AUD/akcii a rozšířily tak svou letošní ztrátu na 13 procenta.

Nabídka na převzetí přichází ve stejný den, kdy Austrálie představila plán na zdanění emisí uhlíku u největších znečišťovatelů v zemi. Mezi ty zahrnula zhruba 500 firem, včetně těžařů uhlí. 

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data