Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Horší než špatná data z USA. Zvyšuje se pravděpodobnost QE3?

Horší než špatná data z USA. Zvyšuje se pravděpodobnost QE3?

12.07.2011 13:56
Autor: Redakce, Patria.cz

David Rosenberg, hlavní ekonom Gluskin Sheff & Associates, již delší dobu tvrdí, že oživení americké ekonomiky bude slabé. V pátečním rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že současné zpomalení je částečně dáno přechodnými faktory, zejména problémy s dodávkami z Japonska a cenami paliv. V cestě rychlejšímu oživení ale stojí i dlouhodobější překážky, mezi které řadí hlavně oddlužování domácností, které se stále nachází v „rané fázi“, a omezení výdajů vládního sektoru na místní i federální úrovni. K tomu se přidává slabý trh s bydlením, kde se podle ekonoma stále nedá čekat růst cen, což bude mít negativní efekt na bohatství domácností.

Ekonomika USA nemůže podle Rosenberga dlouhodobě růst tempem, které je hluboko pod potenciálem. Pokud bude produkční mezera delší dobu široká, jako právě nyní, nakonec dojde k tomu, že „se pohne opačným směrem“. Správné přitom není porovnávat současnou situaci s obdobím nejhlubší krize, ale s tím, co je běžné v této fázi cyklu. A běžné je to, že „produkční mezera je ve druhém roce oživení uzavřena, nedosahuje 5 % jako nyní a že dochází k vyšší tvorbě pracovních míst“.

„Podívejte se na to, co se děje s evropskými bankami. Problém Řecka se možná na tři měsíce odložil, pokud ale nepřijde na řadu Portugalsko, Španělsko či Irsko, dostane se pod tlak Itálie. Ani problémy v Evropě nejsou přechodné, uvedl ekonom.

Anthony Crescenzi z vedení společnosti Pacific Investment Management Co. poukázal na to, že poslední data z trhu práce ukazují na „velké strukturální problémy americké ekonomiky“. Od počátku krize je situace nejtěžší ve finančním sektoru, stavebnictví a komerčních realitách a je těžké jejich ztráty pracovních míst nahradit. Vhodná k tomu není ani monetární politika. Americké ekonomice chybí vyšší růst příjmů, který by jí umožnil dosažení „únikové rychlosti“.

„Nemohu najít nic pozitivního… můj pohled je ještě negativnější než obvykle,“ komentoval poslední data z americké ekonomiky David Blanchflower, profesor ekonomie na Dartmouth College. Poukázal na fakt, že zhoršení situace na trhu práce přichází ještě předtím, než dojde k utahování fiskální politiky. K tomu by přitom v krátkém období docházet nemělo, nastat by naopak měla další stimulace, například ve formě výdajů na infrastrukturu. Poslední data také zvyšují pravděpodobnost dalšího QE, v USA by se mohlo nastartovat v listopadu, odhaduje ekonom. QE3 by se muselo zhruba podobat „tomu, co jsme již viděli dříve“, to znamená nákupu aktiv na volném trhu.

Pozitivní nebyly ani komentáře dalších ekonomů a analytiků. Podle Goldman Sachs se zvýšilo riziko snížení odhadů růstu ekonomiky ve druhém pololetí. Analytici RBS se domnívají, že nyní stačí pár dalších špatných zpráv a podnikatelský sentiment se přesune do negativní oblasti. Stále ale věří, že ve třetím čtvrtletí se data zlepší. Nigel Gault z IHS Global Insight se domnívá, že špatné počasí a přerušení dodávek z Japonska jako vysvětlení zhoršení na trhu práce sloužit nemohou, pravděpodobnější je růst cen komodit v první polovině roku. Steven Ricchiuto z Mizuho Securities zastává takový názor, že firmy se teď budou namísto rozšiřování svých kapacit zaměřovat na snižování nákladů. Jejich vedení totiž nemá důvěru v udržitelnost oživení americké ekonomiky.
 

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • BUDOUCNOST
    12.07.2011 17:47

    ...jo jo všechny zachráníme -napřed největší světové banky(Citi,BAC....), které udělaly takové ztráty, že měly zkrachovat, potom státy Irsko, Řecko, Portugalsko, Španělsko, Itálie, Belgie...atd, Amerika si natiskne pyramidu zelených papírků, potom všichni slíbí, že už to víckrát neudělají (to ztrátové hospodaření) a světová ekonomika se rozjede jak raketa... :)) viz.film Marečku,podejte mi pero: ...jak to chodí? Chodí to dobře, ale neseje to!! :)))
    ABC
  • komodity zdražují protože
    12.07.2011 17:15

    tisknou prachy.A pak se díví hlupaci.V listopadu jim začnou další nesplacené hypoteky tak 40mld,to bude jizda.Do doby než se nebo než ben oddluží domácnosti se ekonomicky nehnou,to samé svět.Paní v EU nechají vozit Čínské zboží do Evropy a pak se díví kde jsou naše peníze-no přece v Číně.Dál mají armadu nezaměstnaných které musí živit jelikož jejich práci dnes dělá Čínan,Zodpovědná EU jen co je pravda,Amaterizmus a šlendrián
    prorok
  • Řešení FEDu
    12.07.2011 14:24

    Řešení FEDu mi připomíná událost v CCCP na konci 80. let. Tehdy došlo k purušení plynovodu a úniku plynu no a oni místo aby hledali místo úniku, tak zvýšili tlak. Výsledkem bylo několik set mrtvých
    Eric Cartman
    • Re: Řešení FEDu
      12.07.2011 15:00

      vic mrtvych = min hladovych krku. tak uvazue pan bernanke a elitari, pokud stale zbvyva dost pracovni sily, kterou odmeni za praci stravenkami.. ano, v usa se prideluji poukazky na jidlo v nemalem objemu.
      Azb
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m