Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie těžařů tratí, Austrálie nasadí emisní daň v boji o klima. Výhoda NWR?

Akcie těžařů tratí, Austrálie nasadí emisní daň v boji o klima. Výhoda NWR?

11.07.2011 18:38
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Dlouho chystané je ve finální podobě na stole, Austrálie chystá uvalení zvláštní daně na pět stovek největším znečišťovatelů životního prostředí v zemi. Daň za vypouštěné emise CO2 dolehne mimo jiné na akcie těžařů, (nejen) ty proto v pondělí ztrácejí. Může NWR (237 CZK, -1,82%) vytěžit z oslabení svých konkurentů?

Těžební společnosti, aerolinky, ocelárny, hliníkárny. Tyto a další sektory se v pondělí staly terčem prodejů po zprávě o záměrech australské vlády uvalit zvláštní emisní daň na největší znečišťovatele životního prostředí v zemi. Premiérka Julia Gillardová představila koncept, který počítá s platbou 23 australských dolarů na tunu vypouštěných emisí CO2 od poloviny roku 2012. Následně má daň růst o 2,5 procenta ročně a v roce 2015 se přerodit v systém tržního obchodování s emisními povolenkami analogický tomu v Evropské unii.

Zatímco jen energetický průmysl hovoří o ohrožení aktiv za čtyři až šest miliard AUD kvůli zhoršení přístupu k bankovnímu financování, lokální ekonomové drastické dopady na celkovou výkonnost ekonomiky nečekají, odkazují se na čínský hlad po australských zdrojích. Australské akcie ale v pondělí odpověděly logickým poklesem o 1,5 procenta v čele s tituly těžaře Macarthur Coal či ocelárnami BlueScope Steel. Vývoj se přenesl do globálního těžebního sektoru – Vedanta Resources (1910 GBp, -3,19%) odepisovala téměř 4 %, AngloAmerican bezmála 3 %, Xstrata (1366 GBp, -0,80%) a BHP Billiton (2460,54 GBp, -0,69%) kolem jednoho procenta.

První odhady hovoří o zdražení nákladů na jednu vytěženou tunu o 1,80 AUD v situaci, kdy cena na světovém trhu je vyhrocena nad 300 USD/t. „Měli bychom být opatrní před experimenty s australskou ekonomikou. Země by neměla opatřeními předbíhat své konkurenty,“ uvedl šéf Rio Tinto (4436,06 GBp, -1,14%) v zemi David Peever. „Sektor disponuje aktivy s životností 40 až 50 let a návratností 20 až 30 let a vyžaduje nepřetržité reinvestice,“ upozornila australská asociace dodavatelů energií. A Austrálie na levné uhelné energii z velké části závisí.

Od motivu k růstu globální ceny uhlí a zároveň neúčasti na australské dani se očekává příznivý dopad na akcie „externích“ těžařů, jako je například NWR. Není ale předem daný, krok vlády totiž doprovodí další opatření.

V sektoru těžařů se hovoří o kompenzačním balíku v rozsahu 1,3 miliardy AUD. Stejně tak energetický sektor, který očekává miliardové náklady u obnovy zejména uhelných zdrojů se má dočkat pomoci s refinancováním úvěrů v rozsahu 9 až 10 miliard AUD během pěti let. Energetický sektor zahrozil růstem cen elektřiny kvůli uvalení daně, vláda odpověděla plánem redistribuce 24 miliard AUD k domácnostem během tří let formou daňových úlev. Ozvaly se také aerolinky. Quantas Airlines odhadují náklady na 110-115 mil. AUD, Virgin na 45 mil. AUD a obě je chtějí přenést na zákazníky.

UBS (14,23 CHF, -3,39%) se o australský těžební sektor neobává a dál na něj sází. Vláda si prý je vědoma jeho významu. Přestože premiérka věřící na globální oteplování dlouho mezi zákonodárci vláčenou daň dokázala dovést do finálního návrhu a Zelení zdůrazňují, že Austrálie se svou malou 22milionovou populací patří do 20 největších globálních znečišťovatelů ovzduší, je to právě těžba uhlí, plynu a rud, které Austrálie vděčí za to, že nepadla do recese a nezaměstnanost zůstala pod 5 procenty. Faktem také je nejvyšší možná křehkost vlády australské premiérky, takže v podstatě kdokoli v příštím volbám může jít proti emisní dani – a vyhrát. Tomu odpovídá i měkkost požadavků vlády na snížení emisí – pouze o 5 procent do roku 2020. Jde o polovinu potřebného množství ke stabilizaci růstu emisí na 550 ppm. Vládní expert na klima Ross Garnaut přitom spočetl, že růst emisí v rozmezí 550 až 650 ppm povede k růstu růstu průměrné teploty v zemi o 3 až 4 stupně Celsia, což označil za zničující.

Garnaut připomněl černou neděli února 2009, kdy při rekordních teplotách a po poklesu průměrných srážek o pětinu během do té doby posledních 12 let došlo v zemi k rozsáhlým požárům, které znehodnotily milion akrů půdy a připravily o život přes 170 lidí. Oheň se rozvinul se do energie 1500 atomových bomb svržených na Hirošimu. Varoval, že právě kvůli riziku rozsáhlých požárů v zemi je třeba bojovat o každý stupeň oteplování.

Obavu z něj sdílí také australská premiérka. Podle politologů právě emisní daň bude pověstným hřebíčkem do rakve současné menšinové australské vlády, visící na jednom hlasu a vládních Labouristů jako dominantní strany. A to přesto, že premiérka Gillardová akcentuje zejména ekologický (než finanční) aspekt daně a je připravena ji (více než) kompenzovat úlevami.

(Zdroj: Bloomberg, Guardian, CNBC, AP, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data