Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK začala vyšetřovat ČEZ kvůli zneužití dominantního postavení. V dalších oblastech jej očistila

EK začala vyšetřovat ČEZ kvůli zneužití dominantního postavení. V dalších oblastech jej očistila

15.07.2011 12:12, aktualizováno: 15.7. 13:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská komise zahájila formální antimonopolní vyšetřování tuzemské energetické společnosti ČEZ kvůli podezření z blokování rivalů na českém velkoobchodním trhu s elektřinou. Komise ČEZ podezřívá, že shromažďoval kapacity v přenosové síti, aby zabránil vstupu konkurenční společnosti na trh. Pokud by Evropská komise skutečně shledala tuzemskou energetiku vinou, hrozilo by jí udělení pokuty v řádu desítek miliard korun a nebo prodej části majetku.

"Zahájení formálního řízení neznamená, že komise má důkaz o porušení předpisů. Znamená to pouze, že Komise bude tuto věc šetřit přednostně," uvedla EK. Podezření z omezování konkurence Brusel pojal již v roce 2009, kdy inspektoři komise provedli v sídle ČEZ razii. Ta se přitom týkala i společnosti Energetický a průmyslový holding, která patří finanční skupině J&T. Komise ovšem tuto firmu nevyšetřuje a podle důvěryhodných zdrojů ČTK nejspíš ani nebude.

"V listopadu 2009 byla ve společnosti ČEZ zahájena kontrola Evropské komise patrně za přispění jejího konkurenta, společností Czech Coal, která se snaží povýšit bilaterální spor mezi ČEZ a Czech Coal o plnění smluvních závazků na dodávky uhlí do Počerad na evropskou úroveň za použití mechanismů EU pro kontrolu funkčnosti trhů. ČEZ v následujícím období až do dnes poskytl Komisi maximální součinnost a předložil přesvědčivé důkazy o svém korektním chování a zároveň poukázal na nepřípustné chování Czech Coal," uvádí mluvčí ČEZu Eva Nováková.

Nováková potvrdila, že Šetření Evropské komise bude pokračovat v oblasti podezření z možného bránění vstupu ostatních účastníků trhu na český trh výstavby elektráren, kterého se mohla společnost ČEZ dopustit rezervací přenosových kapacity na připojení k síti v lokalitě Počerady v severních Čechách pro svůj připravovaný zdroj, který nahradí po dožití stávající uhelné bloky v Počeradech, když společnost Czech Coal údajně také měla v té době připravený projekt výstavby své elektrárny, ale nepožádala včas o přenosovou kapacitu (formulace ČEZ). "Společnost ČEZ je přesvědčena, že se při dalším šetření prokáže, že se ani v této oblasti ničeho nedopustila. Sama Evropská komise uvádí, že zahájení řízení v žádném případě nepředjímá jeho výsledek. Navíc bylo prokázáno, že na český trh výroby elektrické energie v posledních několika letech vstoupila celá řada nových provozovatelů a realizuje se řada konkurenčních projektů s využitím české přenosové sítě," stojí v prohlášení energetiky.

Ještě dlouho před tím, než proběhla první inspekce Komise v roce 2009, již byly podepsány závazné smlouvy na dodávku technologie i plynu, vysvětluje ČEZ k dotčenému projektu. ČEZ požádal dle svých slov ještě v předstihu oproti původnímu plánu o všechna povolení a na jaře letošního roku se plně rozběhly práce na výstavbě paroplynového bloku v Počeradech. "To vše jasně prokazuje, že rezervace přenosové kapacity nebyla v žádném případě spekulativní, ale přímo spojená s projektem, který ČEZ s plným nasazením realizuje," uvádí ČEZ v prohlášení. 

"Podle dnešního oznámení Evropská komise plně očistila společnost ČEZ od několika závažných nařčení. Jasně se prokázalo, že společnost ČEZ nemanipuluje a ani nemohla manipulovat s cenami elektřiny, nejednala a nejedná s nikým v kartelu, ani se nijak neangažovala v omezování obchodu s hnědým uhlím, na rozdíl od společnosti CzechCoal, kterou z takového chování řada odběratelů v poslední době obviňuje," uvádí ČEZ  v oficiální reakci k dalším oblastem, které byly sledovány.
 
„Jsme potěšeni, že Evropská komise vyvrátila nařčení ČEZ z manipulace trhu s elektřinou a uhlím, kterou šířili naši konkurenti. Dnes publikované tiskové prohlášení Komise je dalším potvrzením toho, že v České republice máme otevřený, plně liberalizovaný a fungující trh s elektřinou,“ uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ.

ČEZ dodává, že bude samozřejmě i nadále plně spolupracovat s týmem Evropské komise tak jako doposud. Během formální fáze šetření zbývající oblasti zájmu Komise poskytne další relevantní informace a důkazy, aby rozptýlil i zbývající pochybnosti o svém chování tak, jako to již učinil v oblastech, kde byl ČEZ dnes od původních podezření plně očištěn.


Váš názor
  • 100xnic i osla umořilo
    15.07.2011 17:28

    neboli 100x opakovaná lež se tváří jako pravda. A tak hlavní tvůrce SPADové ceny ČEZu - Patria opět sestavila článek plný dohadů, domyslů, různých kdyby, možná a nejspíše. Vše ale s odkazy na Reuters a ČTK, aby nebyla Patria žalovatelná. Podepsán je kolektiv. Prostě sračka, která se Patrii v souvislosti se srážením hodnoty společnosti ČEZ daří .... Před měsícem měla Patrie velkou objednávku na koupi balíku akcií ČEZU, a nákupy mezi 875 a 900 kaček realizovala fest. Teď se snaží takovými hámoty, jako je dnešní příspěvek "kolektivu", vytvořit dobrou nákupku pro další balík. Proč je Patrie tak profláknutá? Protože se pod bláboly podepisuje jako kolektiv. Hoši hoši ....
    kompi
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.