Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: DPH má být 19 procent, až na léky, knihy a tisk

Nečas: DPH má být 19 procent, až na léky, knihy a tisk

18.07.2011 8:13
Autor: mediafax

Vláda se obloukem vrací zpět ve svých plánech na úpravu daně z přidané hodnoty na 19 procent, upravila však položky, které by měly dostat výjimku. Novou variantu potvrdil v rozhovoru v sobotním vydání deníku MF DNES premiér Petr Nečas.

Nečas plán prosazuje s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Škrty v rozpočtu nestačí, vláda chce vybrat víc peněz na daních. "Už před čtyřmi týdny jsem, tuším, řekl, že pokud se bude prohlubovat krize eurozóny a narůstat počet zemí s potížemi, že si dovedu představit i cestu razantnější konsolidace veřejných financí. A to i za cenu dočasného opatření na příjmové stránce v podobě nepřímých daní, to znamená u DPH. Dovedu si představit návrat k původní dohodě o 19procentní základní sazbě," řekl MF DNES premiér.

Jako "dočasnou" označil dobu po konsolidaci veřejných financí, až budou vyrovnané veřejné rozpočty a klesne veřejný dluh. Nečas si podle svých slov dovede představit sníženou sazbu pro léky, knihy a tiskoviny. Plán 19procentní DPH obhajoval s poukazem nejen na potíže Řecka, ale i na "dramaticky" zhoršenou situaci kolem Itálie a Španělska. Premiér současně slíbil, že celková daňová zátěž nebude na konci volebního období jeho vlády vyšší než na jeho počátku.

Nečas v rozhovoru pro MF DNES dále popsal úspory v resortu školství: "Není možné dál pokračovat v tom, že máme jen 70procentní naplněnost středních škol. Takže třicet procent peněz na střední školy je jakoby vyhozeno. A druhá věc: není už možné dál přihlížet tomu, že část středních odborných škol poskytuje velmi nízkou kvalitu vzdělání," řekl premiér. Připustil, že jedním z důsledků bude propouštění učitelů, ale ti zbývající by podle něj mohli mít vyšší platy.

Premiér uvedl, že pokud některý z ministrů nebude souhlasit s úsporami ve svém resortu, za legitimní způsob reakce považuje demisi, kterou bez výjimek přijme. "Není-li někdo schopen zvládnout svou rozpočtovou kapitolu, tak ho ve vládě nikdo nedrží," řekl v MF DNES Nečas na adresu ministra školství Josefa Dobeše z Věcí veřejných, který stejně jako celá strana proti škrtům protestuje.


Váš názor
  • chybí mi
    19.07.2011 8:51

    snížené DPH u erotických služeb :-))))). Jinak je jasný, že kalousek je da-rebák o tom žádná ;-)
    tk69
  • Také Vás to napadlo
    19.07.2011 8:45

    Výjimka bude u knih a tiskovin - resort kultury, minister Besser (TOP09), u léků - resort zdravotnictví, ministr Heger (TOP09). Je vidět, že to má Kalousek projednáno ve stranickém gremiu.
    L.H.
  • Tiskoviny ?
    18.07.2011 8:54

    Proč mají být státem zvýhodněné bulvární plátky ? Proč mají přednost novinářští pisálci (navíc málo kdy objektivní a nezaujatí - o recyklování + opisování článků ani nemluvě) např. před potřebami pro děti (kojenecká výživa, hygiena apod.) ?
    Peté13
    • Re: Tiskoviny ?
      18.07.2011 11:51

      Je to prosté, milý Watsone. Vláda si slibem nižší DPH tištěná média nepokrytě kupuje. Když se podíváte do dnešních vydání tak přetékají slinty přemoudřelých analytiků, komentátorů a já nevím koho ještě o tom, jak je zvýšení DPH na 19 % úžasně správný a nezbytný krok, který nás zachrání před jistou zkázou. HOUBELES. Je tady spousta daňových a jiných příjmů, které státu utíkají kvůli nejrůznějším daňovým a jiným výjimkám. Až bude zrušeno toto, můžeme se bavit o zvyšování DPH.
      Skeptik
      • Skeptik
        18.07.2011 12:05

        Souhlasím.Sjednocení daně na 19% je hrubost téměř nemající v evropě obdoby.
        Velkamedvědice
      •  
        18.07.2011 12:03

        S tím nelze než souhlasit. Představa ekonomické paskvil-reformy stylem : hledejme, jak nalít do cedníku (rozuměj systému či státního rozpočtu) víc peněz, místo toho, aby jsme se snažili ucpávat v cedníku ty díry, kterýma to teče "jinam" ? To opravdu žádnou reformou není. To je jen zlodějina na lidech.
        Peté13
    • Re: Tiskoviny ?
      18.07.2011 11:37

      Jen aby se pánové nepřepočítali jako s PHM, kdy se příjmy snížily. To samé se může stát i se zbožím, které zařadí do sazby 19%, protože toto zboží je v zahraničí již teď v mnoha případech levnější a lidé z pohraničí budou nakupovat tam.
      Bobo
    • Re: Tiskoviny ?
      18.07.2011 11:17

      Učebnice , vzdělanost národa a kulturní povědomí není bulvár. Prodávám ezotrickou liteaturu a už dnes jsou pro některé lidi knihy pomalu nedostupné.Zvýšení daně je pro prodej téměř likvidační.
      Velkamedvědice
      • vm
        18.07.2011 12:00

        likvidacni pro lidi je predevsim nakup ezotericke literatury...
        hm
      •  
        18.07.2011 11:30

        Pokud si přečtete článek i můj příspěvek pořádně, objevíte překvapivou věc. Tiskoviny a knihy nejsou to samé. Vaše rozhořčení je potom zbytečné.
        Peté13
        • Peté
          18.07.2011 11:46

          Četl jsem ho pane.Jistě víte,že se tisknou noviny stejně jako knihy.Tato sazba je podstaná pro knihy ,pane.Považoval jsem za nutné zdůraznit,že vláda nižší DPH tedy nenechává kvůli vašemu bulváru,který je taky tiskovinou z logiky věci.PS.Nemluvě o faktu,že i knihy mohou být bulvární.Nemá smysl za každou cenu plivat na vládu,protože ji nemáte rád.PS.Pokud Vám to nebude vadit,tykejte mi.
          Velkamedvědice
          • Re: Peté
            18.07.2011 11:53

            Myslím si, že se utápíme ve zbytečné polemice. Nečas tím, že uvedl zvlášť knihy a zvlášť tiskoviny, dle mého myslel tiskovinami noviny, časopisy apod. A k těmto tiskovinám jsem se vyjadřoval já. Ke knihám opravdu ne, ikdyž je pravdou že ty hromady braku mezi knihami (např. od Viewegha), si dle mého taky žádnou vyjímku asi moc nezaslouží, ale to už je věcí názoru a vkusu. To už by jsme ale mohli začít rovnou zmiňovat lístky do divadla, kina atd. atd., což je také kulturou, ne ?
            Peté13
            • Peté
              18.07.2011 12:07

              Ano,ani lístky do divadla či jakoukouliv kulrturní nebo vzdělávací akci bych určitě nezdražoval.
              Velkamedvědice
            • Pete
              18.07.2011 12:02

              Já to myslel hlavně tak.To by jste ustanovil komisi,která by rozhodovala ,co je odborným lékařským časopisem,propagační tiskovinou u lékaře a co už bulvárem??Pro mně je bulvár třeba Právo.Nicméně jsem se Vás nechtěl nikterak dotknout,jen dát palec na horu,kdyby aspoň u tiskovin, knih a podobně zůstaly dostupnější cenová relace pro širší veřejnost.
              Velkamedvědice
          • Re: Peté
            18.07.2011 11:52

            Nebo by jste zkoumal míru bulváru u každého tisku nzvláště??
            Velkamedvědice
            •  
              18.07.2011 11:57

              Nejde přece o bulvár jako takový. Jde mi o hodnotu pro lidi, pro národ. Proč ulevovat novinám, kterým v době internetu stejně klesá dlouhodobě prodejnost ? Má čtenost deníku MF Dnes větší hodnotu pro národ, než solidní finanční podmínky pro výchovu nové generace ?
              Peté13
              •  
                18.07.2011 13:46

                ...jakákoliv výjimka ze systému je špatná, mj. jen proto, že zavdává podnět k úvahám či podezření proč právě tato a ne jiná služba či komodita, neskutečně také systém zapleveluje a činí nepřehledným,skýtá možnosti pro nežádoucí manipulace či spekulace atd. je dobré vědět, že čr je na velmi dobré cestě proplout dnešními problémy zadluženosti se ctí a uvědomit si, že i přes plánované zvýšení daně stále mluvíme o schodku 105 mld pro příští rok.
                keris
    • Re: Tiskoviny ?
      18.07.2011 11:10

      tistena media ci knihy jsou na ustupu, na nich se v budoucnu nevybere skoro nic s jakoukoliv sazbou. tento navrh danove upravy povazuju za arogantni provokaci a popreni puvodni idee o sjednoceni sazby. no, nechci videt, az si lidi dobrovolne zacnou utahovat opasky, jak bude kalousek koulet ocima proc nenasadil sazbu nekde kolem 40 procent. pocitam, ze ho brzo nekdo vynese z parlamentu v zubech i s necasem.
      Azb
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů