Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průzkum: Starší lidé penězům rozumí velmi dobře, dvě třetiny z nich si sestavují měsíční rozpočet

Průzkum: Starší lidé penězům rozumí velmi dobře, dvě třetiny z nich si sestavují měsíční rozpočet

18.07.2011 11:58
Autor: mediafax

Čeští senioři mají rádi v oblasti peněz až pedantický pořádek, téměř 60 procent z nich si každý měsíc sestavuje rodinný rozpočet a takzvaně obálkuje výdaje, více než polovina dokonce ví o každém pohybu na účtu. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu Poštovní spořitelny.

"Potvrdily se rozdíly mezi zahraničím a Českem. Zatímco venku jsou to děti, které finančně podporují své rodiče na penzi, u nás naopak rodiče ze svých úspor podporují děti. Navzdory všeobecně zažité představě, že čeští senioři bojují s nedostatkem peněz, 45 procent z nich si měsíčně pravidelně spoří. Je to samozřejmě dané tím, že za celý svůj život si už stačili pořídit vše podstatné a nyní hradí jen výdaje nezbytné k životu, jako jsou nájem a energie," poznamenal Libor Svoboda, manažer pro Produkty a služby Poštovní spořitelny.

Z průzkumu zaměřeného na finanční zvyklosti a gramotnost seniorů také vyplývá, že čeští senioři se navíc dobře vyznají ve spořicích produktech. Většina z nich má detailní přehled také o pojistných a úvěrových produktech. "Vědí, že na životním pojištění, stavebním spoření a penzijním připojištění dostanou od státu ročně příspěvky ve výši až 7400 korun, a tak toho samozřejmě využívají," doplnil Svoboda. Překvapivým výsledkem průzkumu byl také fakt, že čeští senioři mají solidní znalosti makroekonomiky.


Váš názor
  • Kalka
    19.07.2011 13:00

    Tak já bych spíše k té důchodové debatě rád četl konstruktivní příspěvky jak to udělat,aby člověk nebyl závislý na státu,jak vytvořit kontrolní mechanismy sokromých subjektů,nebo třeba možnost příspívat s daně přímo rodičům,či ty tři procenta uložit povinně, do čehokoliv ,co si člověk vybere a pasivním jedicům nechat možnost nedělat nic.Zrovna důchodcům je důchodová reforma už ukradena,nemyslíš.Přál bych všem důchocům 30000,ale z čeho.Lidé se dožívají vyššího věku a plátců se rodí méně.Průměrný věk matky se zvyšuje.To jsou fakta,ptáka modrého nemám.Proto upozořňuji na fakt a ne poprve,že důchodci nejsou nejvíce biti.Zatímco průměrný důchod činí asi 10500,částka je reálná,odpovídá důchodu,co u rodičů vidím,pomáhám jim s úsporami,rodičovský příspěvek je 38OO!!!!!Mně ta debata o textu mezi řádky připomína otce,co přijde domů z práce a řekne,zítra je zabijačka.Pak zničehonic začne bít děti.Matka se ho ptá,se děje??Už je vidím,jak to žerou bez chleba...
    Velkamedvědice
    • VM
      19.07.2011 13:16

      Holt za tvé chmurné zkušenosti se zabíjačkou apod., které se ti pak přelévají i na jiné věci, nemůžu. Ale lituju tě ;-) Ovšem prosazování toho příspěvku dnešních dětí na rodiče v jejich stáří je naprosto pokrytecké. Když vidíš, jak se mladí ke starším všude chovají (za masívní podpory médií - všimáš si doufám těch ilustračních záběrů ukazovaných v TV při každé zmínceš o důchodové reformě ;-), tak si nedělám nejmenší iluze. Také se mnoho mladých stěhuje do zahraničí, takže i dobré vazby se trhají daleko snáz než dříve. A když necháš pasivním jedincům možnost nedělat nic, tak to zaplatíme my a naše děti stejně. Zřejmě ani později nebude únosné nechávat lidi na ulici nemocné bez pomoci...
      Kalka.
      • Re: VM
        19.07.2011 13:32

        Na chleba se těžko dělá.Děti rodičům,šlo by o povinný odvod,pokud by si ho jedinec vybral,takže možná nepřízeň v dalších vztazích nehraje roli.Ale stejně jsem to psal jako možnost,kterou lze vzít v úvahu,ne dogma.Už vůbec nechápu co cheš říci.Vždy´t ty se zastáváš levice,kerá je orientoivána na pasivní masy!!!To je ten průběžný systém.Teď tu pasivitu kritizuješ,ale zároveň Ti vadí i diversifikace se soukromými objekty??Takže si proti všemu,nebo jak si to představuješ???Ještě k tomu vtipu.Nikdo inteligentní nemůže tvrdit,že tenhle článek nařídila vláda novinářům a proto tam číst,co tam ani není napsáno.O tom nemíním debatovat.
        Velkamedvědice
        • VM
          19.07.2011 14:09

          To ty čteš podivně mezi mými řádky (nebo spíš ob řádky ;-) Proč bych kritizovala pasivitu? Prostě ji beru jako fakt, vím, že existuje. A je pokrytecké ji nebrat v úvahu a chtít stejně na všech ostatních ji nepřímo zaplatit, až si někteří velcí - kteří s ní počítají - zisky zkapitalizují a ztráty zesocializují. Jinak obdivuju tvou průzračnou naivitu co se týče článků v médiích. Ale jsi mladý a máš hlavu plnou ideálů... ;-)
          Kalka.
          • Re: VM
            19.07.2011 15:08

            Tvá slova."A když necháš pasivním jedincům možnost nedělat nic, tak to zaplatíme my a naše děti stejně."Co tedy z nich mám vyvodit.Chceš průběžný systém pro pasivní občany ,abychom to za ně platili nebo diversifikaci ze soukromými subjekty a nebo ani nevíš co chceš a kecáš a kecáš..o)
            Velkamedvědice
            • Kalka
              19.07.2011 15:12

              Ano jsem asi naivní,když věřím,že vláda nediktuje články novinářům.Nejsme v rusku.To možná platí v levicových strukturách.Běžně se investigativní žurnalistika živí právě rozkrýváním nepravostí.To ejn Paroubek se spojuje z mimozemšťany.PS Tady bych varoval před tou malou šedou rasou..
              Velkamedvědice
              • Re: Kalka
                19.07.2011 15:17

                Já tě chápu, máš to těžký, ale třeba tě to někdy přejde...
                Kalka.
                • Kalka
                  19.07.2011 15:29

                  Nevíte s čím si zahráváte,Paroubkovci!Ti malí šedí porušují kosmické principy.http://www.cez-okno.net/clanok/zprava-o-motivacich-a-aktivitach-mimozemskych-ras-i.Ještě ,že Vatikán prohlásil,že je připraven je pokřtít.
                  Velkamedvědice
                  • VM
                    19.07.2011 15:47

                    Ještě že víme, kdo na nás ten nečas seslal...
                    Kalka.
          • Re: VM
            19.07.2011 14:34

            ...já nedovzdělanec tomu zase nerozumím - a tolik bych to chtěl pochopit. prosím tě, co to znamená: velcí počítají s pasivitou /kdo to je, ti velcí?/ a zisky zkapitalizují a ztráty zesocializují - vím, že jsem se zatím vysvětlení tebou používaných výrazů nedočkal.....ale třeba to vyjde...
            keris
            • Keris
              19.07.2011 14:37

              :-))) Exhibuješ se dokonale!
              Kalka.
              • Re: Keris
                19.07.2011 15:12

                ...nechci se exhibovat...jen ve své malosti a nedovzdělanosti uctivě žádám o vysvětlení, resp. objasnění uváděných pojmů...opravdu rád bych se poučil....dočkám se?
                keris
  • Kalka
    19.07.2011 9:38

    K těm Tvým odborářským slátaninám se raději vyjadřovat nebudu,to by byla zase diskuze na celý den.Jen dvě technické.Jestli jsi teď koupila Cetv za 304,to jsi ten předposlední nákup,který si hlásila,prodala ve ztrátě??A druhá věc.Můžeš mi prozradit,kdo Ti kdy nakukal,že moudrost spočívá v počtu cizích slovíček??Mně úplně konsternuje ,jak pořád zdůrazňuješ znalost jazyků co by pupek světa.Na Kerise a podobně jsi neuvěřitelná.Jak ty pořád někomu můžeš podsunovat komunisty.když jsi levičačka každým coulem,každým příspěvkem.Nemluvě o svém opojení čínskými komunisty a jejich zvěrstvy./Hlavně nepiš o propagandě/.
    Velkamedvědice
    • Re: Kalka
      19.07.2011 10:01

      Normálně nemám potřebu se vytahovat se svými nákupy. Jedině jsem možná kdysi utěšovala Z. svým prodejem za 348, když to pak ještě šlo nahoru. A mé názory na Sarbu se od debaty s P666 po PW nezměnily. Jinak cetku mám nadále jenom na hraní. Počítat hračkové loty zrovna nemusím ;-) Já radši ta slovíčka. A jestli mluvíš o opojení čínskými komunisty, täk na to se nedá tobě nic odpovědět. Od počátku otevření tohohle diskuzního fóra tu varuju před podceňováním Číny. Já jsem totiž ještě zažila stejné podceňování japonských a pak taiwanských importů (nejen u nás, ale i na západ od nás).
      Kalka.
      • Kalka
        19.07.2011 10:07

        Cením si Tvé slušné a věcné reakce,opravdu.Co se týče Cetv,naprosto s Tebou souhlasím,že tak maximálně spekulkativní velikost,překvapit může.Přeji Ti hezký den!!!
        Velkamedvědice
  • ještě něco
    19.07.2011 9:09

    Ono rozdávat (kupovat si hlasy) z cizího je jenom zlodějina nic víc a nic míň. To umí každej kašpar ať je to komouš nebo socan.
    tk69
    • Re: ještě něco
      19.07.2011 9:19

      ...nenech se od ní rozhodit. myslí si, že sežrala všechnu moudrost světa, ve skutečnosti umí pouze slovíčka jiných řečí, - rozumět jejich obsahu už je nad její síly.
      keris
      • Keris
        19.07.2011 9:31

        To víš, někde se musí začít. Btw, ty umíš kolik slovíček?
        Kalka.
    • Re: ještě něco
      19.07.2011 9:18

      Já tě chápu,neboj!
      Kalka.
  • nemusíš
    19.07.2011 9:00

    se stavět za práva. To jsou jenom kecy. Pokud jsi levičácká nic ti nebrání rozdat svůj plat nebo svůj majetek potřebným a nechat si jenom životní minimum. Jinak je to jenom ubohost a žvanění. Nemám rád, když se někdo staví vedle takových dobráků jako Ráth, Sobotka, Zaorálek... Od těhle pánů jsem nikdy neslyšel, že by něco věnovali na charitu nebo, že by rozdávali svůj majetek. Takže ono žít sociálně a jenom o tom žvanit je velký rozdíl.
    tk69
  • tak to mě dostalo
    19.07.2011 6:40

    V sociální demokracii je více slušných a přemýšlivých lidí :-))))))))))))))))))))))). To jsme se pobavili celá rodina a poslal jsem to i známým. Ještě více takových vtipů :-)))))). Určitě musíš být na sebe hrdá. :-))))))))
    tk69
    • Re: tak to mě dostalo
      19.07.2011 8:54

      Jsem ráda, že se tydýti pobavili. Jako volič sociální demokracie se plně stavím za práva handikapovaných - i na zábavu.
      Kalka.
  •  
    18.07.2011 13:20

    A proto bylo v letošním roce vyhlášeno konkurzní řízení pouze na 140 000 důchodců
    Bobo
    • Bobo
      18.07.2011 13:30

      A kolik bylo řízení pro nedůchodce???Moji rodiče v důchodě se mají nesrovnatelně lépe než moje sestra na mateřské,co má pět dětí.Finančně ji podporují.Nechápu,proč má někdo potřebu neustále něco kritizovat.Článek byl pravdivý,průzkumu věřím.
      Velkamedvědice
  •  
    18.07.2011 12:18

    Takže důchodcům je třeba ubrat. novináři dostali pokyn vysvětlit důchodcům jak se mají dobře. Tohle je zločinecký stát.
    Homo
    •  
      18.07.2011 13:01

      ...dostali pokyn? a od koho? to už není jako dřív, soudruhu, že na ÚV /KSČ/ seděli ti nejchytřejší, kteří vše věděli a určovali, co bude a co nebude. demokratický centralismus už tady dávno nemáme. nejlépe, když se z tohoto zločineckého státu odstěhuješ do běloruska nebo severní koreje. tyhlety své postřehy si piš do diskuse k článkům na novinkách apod. Pako jedno.
      keris
    • Homo
      18.07.2011 12:42

      Umíš číst??Tam se někde píše,že je třeba důchocům ubrat?Opět kritika za každou cenu.Moji rodiče v důchodu mají taky stavební spoření,taky nejou analfabeti,mají přehled o stavu účtu a výdajích a většinu věcí,co chtěli,jsi taky pořídili.Tvoji reakci nechápu.
      Velkamedvědice
      • Re: Homo
        18.07.2011 13:30

        Asi jste oba velice chytří a sečtělí. Máte dost životních zkušenosti, že mě nabízíte jíné destinace. Já jenom přemýšlím proč v dnešním tisku se píše jak se mají důchodci dobře a jak podporují děti. Mám několik známých v důchodovém věku, kteří žiji sami. Ale ten kdo se nesetkal s životními problémy to asi nepochopí, přeju vám hodně důvěry a podobných názorů, Kalousek takové lidi potřebuje.
        Homo
        • Homo
          18.07.2011 13:36

          Opět neumíš číst.Já Tě nikam neposílal.Konstatoval jsem suchá fakta.V článku nikdo nepsal,že je třeba ubrat důchodcům.To sis svévolně vymyslel,aby jsi mohl na někoho plivnout.Celá tato debata je tebou lživě vykonstruovaná a nesmyslná.A když už nevím,jak přiznat,že v článku nic takového nebylo.Na píšu Kalousek je vůl.Všichni mně pak budou rozumět.PS.Ten Tvůj pokyn novinářům naznačuje odkud vítr fouká.Dnes už nesmíte nařizovat,co se může psát a co ne.Díky Bohu.
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
16.04.2024
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m