Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Každý sedmý Američan je na potravinových lístcích. Hladem je ohroženo 25 % dětí

Každý sedmý Američan je na potravinových lístcích. Hladem je ohroženo 25 % dětí

19.07.2011 12:55
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Nezaměstnanost ve Spojených státech opět roste (naposledy na 9,2 %). Kongres se s prezidentem Obamou chystá uzavřít dohodu, jejímž výsledkem bude pravděpodobně mix vyšších daní a snížení federálních výdajů. Pro víc než 44 milionů obyvatel Spojených států, kteří nyní závisí na potravinových lístcích, tak budoucnost nevypadá příliš růžově.

Federální program, který prostřednictvím virtuálních peněz nahraných na čipovou kartu (papírové kupony byly kvůli zabránění stigmatizace nositelů zrušeny v roce 2008) příjemcům zajišťuje přístup k potravinám a nealkoholickým nápojům, se stal dalším předmětem nesmiřitelných hádek mezi Demokraty a Republikány. Prvně jmenovaní ho považují za nedotknutelnou sociální pojistku, zatímco odpůrci varují před neudržitelným růstem výdajů na jeho fungování.

Nejde zrovna o malé částky. V roce 2008 činil rozpočet programu 35 mld. USD, vloni už to bylo 65 mld. USD. Tomu odpovídají i údaje o účasti. Posledních dvacet let před krizí pobíralo potravinou podporu v průměru 23 milionů Američanů; po recesi se toto číslo téměř zdvojnásobilo a při víc jak 44 milionech je nejvyšší od začátku vydávání potravinových lístků v roce 1939. Každý den se teď hlásí 20 000 nových zájemců. A to ještě ministerstvo zemědělství, které peníze rozděluje, předpokládá, že se u úřadů zaregistrují jen dvě třetiny lidí, kteří mají na ochranu před hladem nárok. Příjemci nesmí pobírat víc než 130 % minimální mzdy, což je hranice, která u čtyřčlenné rodiny odpovídá ročnímu příjmu 28 000 USD. Následující obrázek znázorňuje účast v programu podle států unie. Čím tmavší barva, tím více obyvatel je na výživové pomoci závislých. Údaje jsou z roku 2005.

potravinove_listky

Ani varování Demokratů před neodhadnutelnými následky seškrtání programu ale nepostrádá pádné argumenty. Průměrný účastník programu dostává pouhých 133 dolarů měsíčně (strop je 200 USD) a toto číslo bude se zavedením úsporných opatření klesat. Ve Washingtonu, D.C. a Mississippi je na lístcích závislý každý pátý občan. Polovinu všech příjemců na federální úrovni tvoří děti, což mimo jiné znamená, že čipovou kartu s americkou vlajkou, na níž se kredit nahrává, nyní k nákupům jídla používá každý čtvrtý občan USA mladší 18 let. Jen 14 % domácností využívajících potravinovou pomoc žije nad hranicí chudoby. Majetek a úspory průměrné rodiny v programu činí 101 dolarů. Jelikož příjemci jsou na tom většinou tak špatně, že peníze ihned utratí, je stimulační efekt pro ekonomiku podle Moody´s Analytics nejvyšší z široké palety všech federálních sociálních programů: každý rozdělený dolar přinese hospodářství 1,73 dolaru. U podpory v nezaměstnanosti je to 1,62 dolaru.

Zastánci programu tvrdí, že právě rychlá expanze během recese a po jejím odeznění je důkazem jeho funkčnosti jako vestavěného stabilizátoru ekonomiky. Dávky v nezaměstnanosti lze v USA v současnosti pobírat 99 týdnů, přičemž příští rok se lhůta zkrátí na šest měsíců. Nikdo přesně neví, kolik lidí už vyčerpalo svůj nárok, jelikož federální úřady se nepokouší tyto údaje zjišťovat. Jisté je, že téměř polovina z armády 14 milionů nezaměstnaných je bez práce víc jak půl roku, takže od prvního ledna tito lidé nedostanou ani cent. Bezdětní a zdravotně způsobilí dospělí sice nesmějí potravinové lístky dostávat víc než tři měsíce v průběhu tří let, ale v časech vysoké nezaměstnanosti toto pravidlo neplatí, takže čistě na lístcích bude od příštího roku závislé ještě větší procento chudých. Nárok na ně nemají jen nově příchozí imigranti a lidé odsouzení za drogové přečiny.

Republikáni chtějí, aby výdaje na výživovou pomoc klesly od roku 2015 o 20 % a aby program přešel do jiného režimu, kdy státy dostanou maximální kvótu, kterou budou smět přerozdělit. V zájmu zachování úvěrového ratingu USA tak prezident Obama asi bude muset obětovat i hladové.

(Zdroj: New York Times, The Economist, Food Research and Action Center)


Váš názor
  • Tak nevím jestli to je náš vzor
    20.07.2011 15:52

    V USA funguje přesně to co si přejí naši leadři a to z Tradicí, Odpovědností a Prosperitou nemá nic společného. Zřejmě udělali soudruzi v USA někde chybu... Zdravotnictví u nás směřuje přesně tam kam stomatologie. Nadstandardem bude za pět let vše a pořád nebudou peníze, respektive někteří budou mít pořád málo. Státní rozpočet je již dlouho zdrojem pro Pentu, PPF, atd. kteří čestně získávají státní penízky a když je jich málo tak se zavedou penzijní fondy s povinným odvodem. Jak se to krásně podniká...nebo rozkrádá??? Každý kdo maká a nebo podniká v malým musí být už totálně nasr... Příští volby už nevyhaje ani ODS ani ČSSD, ani naší borci z TOP, ale komouši a to jen proto, že nenažranost a arogance některých pánů nezná mezí.
  •  
    19.07.2011 17:59

    "každý rozdělený dolar přinese hospodářství 1,73 dolaru"... To dělají sakra jak? U nás na každou přerozdělenou korunu musí 1,20 z obehu vzít.
    Tom
  •  
    19.07.2011 17:20

    Mno, ale na nové helikoptéry, tanky, stíhačky, munici a další úžasné zboží je peněz pořád dost. Ještě mi tam trochu chybí srovnání s výdaji "na obranu".
    Skeptik
    •  
      19.07.2011 17:53

      no, vzhledem k tomu, ze USA exportuje predevsim zbrane, bych rekl, ze zrovna oni nakupem vojenske techniky ekonomiku podporuji.
      Tom
  •  
    19.07.2011 17:16

    Smutným faktem je, že tyto potravinové lístky jsou z valné části zneužívány. Většina je utracena za drogy a alkohol. Tento program by měl být kompletně zrušen, 100 nebo 200 dolarů stejně nikomu nepomůže. Je to více náznak společenské a morální krize než krize ekonomické. Že těm lidem není hanba se takhle ponižovat. (Lístky dostane prakticky každý, kdo o ně požádá.)
    Dan
    •  
      19.07.2011 17:22

      Jste-li černoch v ghetu v jižním Washingtonu a kručí Vám v břiše, není hrdost to hlavní, co Vás zajímá. Mimochodem zneužití není tak jednoduché. Minimálně drogy se prodávají za cash a ne na kartu.
      Skeptik
  •  
    19.07.2011 14:59

    A jak jsou na tom v současné době naše děti a maminky? Nechtěl by někdo vypracovat srovnání? Po skončení Rod. příspěvku, který je v průměru 7000 Kč, na pracovním úřadě maminka odbdrží 3.500 Kč, a to pouze na půl roku, a pokud byl její plat před mateřskou vyšší než cca 11 000 Kč, tak nemá prosím ani nárok na dětský přídavek 500 Kč. Tak se mi ta americká bída, ve srovnání s bídou, ve které se v současné době ocitají naše maminky a děti zdá jako přepych.
    ALBION
    • Hm
      19.07.2011 15:26

      tak to je vidět že o tom nic nevíte, bohužel
      Bob
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů