Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Po 70 letech Německo opět v čele Evropy. Krize eurozóny pohledem geopolitiky

Po 70 letech Německo opět v čele Evropy. Krize eurozóny pohledem geopolitiky

29.07.2011 18:32
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Události posledních dnů a týdnů, kdy se často zdálo, že osud společné evropské měny visí na vlásku, proběhly jako nepřehledný vír zpráv, čísel, slibů, prohlášení a výkřiků. Orientaci v tomto zmatku a náhled s odstupem historické perspektivy okořeněný příměsí geopolitiky nabízí americký server Stratfor. Podle něj ovlivní výsledky posledního summitu EU na desítky let dopředu nejen chod evropské historie, ale budou mít dopady v celém euroasijském prostoru.

Analytici Stratfor vycházejí z několika základních premis:
 
1. Evropa nemůže fungovat jako jednotný celek, aniž by jej někdo řídil.

2. V současnosti je jedinou zemí disponující dostatečným hospodářským a populačním potenciálem na získání kontrolní pozice Německo.

3. Vedoucí role v Evropě není zadarmo. Vyžaduje velkou a trvalou finanční podporu slabších členů EU.


Schválením druhého řeckého záchranného balíčku ve výši 109 mld. EUR Německo učinilo strategickou volbu, a Evropa tak vstupuje do nové éry.

Vznik měnové unie zakotvený v roce 1992 v Maastrichtské smlouvě byl výhodným obchodem pro všechny zúčastněné. Periferním státům eurozóny umožnil zažít ekonomický rozkvět, který tyto země nezažily často po celá staletí. Třeba v Řecku klesla prémie výnosu státních dluhopisů oproti německým obligacím z 18 procent na méně než jedno procento, což pro představu znamenalo, že měsíční splátky z hypotéky na 200 000 USD klesly o 2500 USD. Německu Maastricht umožnil ponechat si faktickou kontrolu nad pro sebe tolik výhodnou měnovou politikou, jelikož ECB byla budována zcela po vzoru Bundesbanky. Němci díky tomu dosáhli nevídaného blahobytu, který nestál jediný lidský život, což s ohledem na hrůzy druhé světové války nebylo málo.

S krizí přišlo hluboké vystřízlivění. Ukázala se neudržitelnost realitního boomu, výnos řeckých i jiných obligací začal opět strmě stoupat a nyní je zhruba na původní (předintegrační) úrovni. A Německo se ocitlo před nepříjemnou volbou: buď nechat struktury dvou předchozích generací padnout a odepsat možnost, že Evropa (a s ní Německo) se ještě někdy stane velmocí, anebo eurozónu zachránit poskytnutím garancí na 2 biliony EUR dluhů, které státy eurozóny emitují každý rok.

Zpočátku německé vedení s jasnou odpovědí váhalo. Stabilizační fond (EFSF) vytvořený minulý rok se dal i při nejlepší vůli považovat za dočasné řešení. Kancléřka Merkelová se přitom musela ohlížet na domácí publikum, které mělo pocit, že zaplatilo již dostatečně velkou daň z eurosolidarity, a zároveň na evropské partnery dožadující se ujištění, že Berlín společný evropský projekt neodepíše.

Stojí za to se trochu více seznámit s EFSF. Na rozdíl od ostatních evropských institucí (kde má Německo velké, ale nikoliv rozhodující slovo), se fond řídí přímo pokyny Berlína. Fond není smluvně zakotven jako evropská instituce. Je to v podstatě soukromá banka, v jejímž čele stojí (překvapivě) bývalý vysoký úředník německého ministerstva financí. A jelikož ani prostředky poskytnuté fondu v minulém roce na zastavení dluhové krize nestačily, učinili Němci klíčové rozhodnutí, a sice přestavět EFSF zcela po svém.

Podle nových pravidel mohou problémové země přes fond získat tolik peněz, kolik jen chtějí – s německým dovolením. Nemusí se přitom již obracet na Radu EU (tedy ostatní evropské vlády). Splatnost veškerých takto nově vydaných úvěrů byla prodloužena ze 7,5 let na až 40 let, přičemž úrokovou sazbu státníci snížili na tržní sazbu, za níž si půjčuje samotný fond (nyní asi 3,5 %). Navíc, podle nových pravidel mohou být konvertovány i dříve vydané dluhopisy. EFSF získal pravomoci přímo nakupovat státní dluhopisy, a dokonce podnikat preventivní akce na podporu členů eurozóny, kterým hrozí problémy, aniž by bylo třeba předem dojednat podmínky sanace. Fond může také poskytovat úvěry státům, které se rozhodnou zachránit svůj bankovní systém (tak jako třeba Irsko). Jinými slovy, jedná se o gigantický program dluhové konsolidace pro veřejný i soukromý sektor. Získání peněz je podmíněno jen německým souhlasem, už ne čistě unijním.

Dluhopisy vydávané EFSF lze považovat za (dříve Německem tolik odmítané) eurobondy, na jejichž emisi budou slabší členové eurozóny zcela závislí. Finanční přežití těchto států tak bude zcela v rukou EFSF, což neznamená nic jiného než ztrátu finanční autonomie a její předání Německu.

Právě tento krok podle Stratfor otevírá novou kapitolu evropské historie. „Bez ohledu na jeho záměry se Německu nyní podařilo zvýšit vlastní vliv na ostatní členy EU, obzvlášť ty problémové. Nyní si může jednoduše přivlastnit velkou část národní suverenity svých partnerů. Na rozdíl od minulosti, kdy unijní struktury spíše omezovaly německý geopolitický potenciál, nyní evropská architektura německý potenciál posiluje. Země je opět na prahu velmocenského postavení. To sotva znamená obnovení Wehrmachtu, ale opětovný vzestup nutí ostatní hráče v euroasijském prostoru zásadně se zamyslet,“ uvádí analýza Stratfor.

Francouzi jsou napůl nadšeni a napůl zděšeni. Evropskou integraci vždy považovali za nástroj spoutání německého potenciálu a jeho využití ve svůj prospěch. Tato hra se jim podle všeho nyní vymyká z rukou.

Britové už mají ohledně své volby jasno, a to sice zůstat mimo jádro dvourychlostní Evropy. Veledůležité britské veto, na nějž se spoléhala i řada menších států (včetně ČR), totiž v rámci struktur, které pod svá křídla převzala německá orlice, ztratilo smysl. Velká Británie sice má zájem na přežití eura, ale na záchranu eurozóny nevydá ani penny. V nově vytvořených strukturách užší integrace nebude mít žádné slovo. Jasně to vyjádřil ministr financí George Osborne v rozhovoru pro Financial Times: „Podle mě musíme přijmout fakt, že pro fungování eura je nutné přistoupit k větší integraci v rámci eurozóny, a to je vcelku v našem národním zájmu.“ Připustil, že se jedná o radikální odklon od tradičního britského přístupu, který vždy podobný vývoj sledoval s podezřením, že se elitní skupina jádrových zemí pokusí diktovat podmínky ostatním.

Rusko cítí šanci. Kreml nikdy Bruselu nevěřil, jelikož Evropskou unii, tak jako NATO, považoval za organizaci, jejímž cílem je vyloučit Rusko z Evropy. Se vzestupem Německa by se vztahy mohly zjednodušit, obzvlášť když do čela Evropy nastupuje klíčový obchodní partner Ruska.

Zajímavá bude i budoucnost 12 států namačkaných mezi Německo a Rusko. Bělorusko, Ukrajina a Moldavsko už spíše spadají do ruské sféry, zatímco Estonsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, ČR, Slovensko a Maďarsko pociťují stále větší vliv západního souseda. I když příliš nevěří ani Moskvě, ani Berlínu, nemají zatím žádnou alternativu. V posledních dvaceti letech toto dilema řešila „americká karta“. Jenže svět se mění. Spojené státy drtí kombinace vlastních problémů a tlaku nastupujících velmocí, hlavně v Asii. Region střední a východní Evropy tak čekají nejisté zítřky.

(Zdroj: Stratfor, FT, Economist)


Váš názor
  • silná Evropa
    31.07.2011 16:37

    Možná,že to bude tentokrát výhodné,že jeden stát/i když to je Německo,ale kdo jiný/díky přitažlivým silám své ekonomiky sjednotí Evropu. Toto sjednocení bude pevnější než na základě politických deklarací. A jestli bude nějaký konflikt, tak zřejmě mezi kontinenty,regiony ,kulturou a tam silná Evropa snad bude mít šanci. A co se týká nebezpečí ze strany Německa? V současných a budoucích podmínkách již není nutné a ani výhodné země okupovat, stačí ta ekonomická přitažlivost, nebo přesněji závislost. V tomto kontextu se ovšem jeví naše budoucí nezávislost v rozhodování o energetickém směrování,atom či ne, v poněkud jiném světle.
    efzet
  •  
    30.07.2011 12:10

    Nekdo v Evrope musi udrzet poradek, kdyz podfukari a nemakacenkove delaji bordel...
    hm
  •  
    30.07.2011 10:56

    Baronka Thatcherová vždy říkala, že v Evropě bude mír, pokud udržíme USA v Evropě, Rusko mimo Evropu a Německo při zemi. Čekejte válku.
    Hans
  •  
    29.07.2011 20:36

    výstižné...jsme na prahu velkých změn ve světě, v Evropě...ale sobecky doufám,že se jich nedočkám/roč.50/a že dožiji v relativním klidu... moje generace je jedna z mála z historie Evropy, která nezažila válku, pouze relativně menší zvraty-v 18 okupace ,myleli jsme ,že jsme ztracená generace, ve 40 převrat, ve který jsme nedoufali..no a nyní to je v relativním klidu a nebo snad ticho před bouří?
    efzet
    •  
      30.07.2011 10:57

      Můžeme být šťastní, že jsme prožili svobodná 90. léta. Nic takového se už nebude opakovat.
      Hans
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m