Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Exministr dopravy Řebíček ovládl fotbalovou Slavii

Exministr dopravy Řebíček ovládl fotbalovou Slavii

03.08.2011 15:57
Autor: IHNED.cz

Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček nyní v jednom z nejslavnějších českých klubů drží 98% akcií. Kolik ho odkoupení majoritního podílu od společnosti Natland stálo, se neví, jde prý o obchodní tajemství. "Klubu fandím od dětství, je to pro mě srdeční záležitost," uvedl Řebíček.

Nejstarší český fotbalový klub má podle zjištění Hospodářských novin nového majoritního vlastníka. Aleš Řebíček, bývalý ministr dopravy, od středečního odpoledne drží ve Slavii Praha 98 procentní podíl prostřednictvím účelové společnosti Viscontia, v níž odkoupil sedmdesátiprocentní podíl od společnosti Natland Group, jež dosud Slavii ovládala. Zbylá dvě procenta v akcionářské struktuře Slavie mají drobní akcionáři, včetně občanského sdružení.

"Natland Group se po vyhodnocení všech okolností a s přihlédnutím k tomu, že nám Aleš Řebíček předložil konkrétní nabídku na odkup podílu ve Viscontii, rozhodl celý obchodní podíl prodat," řekl v rozhovoru pro HN Josef Vojta, investiční ředitel společnosti Natland.

"Dneškem počínaje Natland uzavírá veškeré své aktivity ve Slavii včetně členství ve všech statutárních orgánech Viscontie i Slavie," uvedl Vojta s tím, že ve statutárních i dozorčích orgánech zasednou Řebíčkovi lidé.

Řebíček do Slavie majetkově vstoupil v květnu, když koupil třetinový podíl od podnikatele Tomáše Rosena, bývalého slávistického manažera, který vlastnil klub společně s Petrem Doležalem. Rosen s Doležalem ovládli klub v roce 2006 za nejasných okolností po britské společnosti ENIC.

Zadní vrátka Natlandu

Zástupci Natlandu okamžitou investicí 25 milionů korun odvrátili krach Slavie a pád A týmu do třetí ligy. Vojta od začátku prohlašoval, že vstup do Slavie je dlouhodobý projekt, zároveň si ale nechával otevřená zadní vrátka pro případ zajímavé nabídky.

"Nikdy jsme nezastírali, že jsme finanční skupina, že vstupujeme do Slavie s cílem tam být dlouhodobě, ale když se nám na stole objeví nabídka, která pro nás bude zajímavá, tak že ji zvážíme," řekl HN Vojta s tím, že právě teď taková chvíle přišla.

Řebíčkova nabídka nebyla jedinou možností, komu mohl Natland Slavii prodat. Rozhodly ale garance bývalého ministra, že záchrana klubu bude pokračovat ve směru, který nastavil Natland.

"Je to komplexní nabídka, která je pro nás finančně zajímavá a zároveň poskytuje záruku, že bude pokračováno v tom, na jakých principech jsme Slavii zachránili," prohlásil Vojta. Finanční stránku transakce nechce Natland ani Řebíček komentovat.

Řebíček: Byla to trnitá cesta

Řebíček se podílel na vyjednávání s britskou společností ENIC, která si až do poloviny června nárokovala majoritní podíl v klubu a také vedla vůči Slavii stomilionový dluh. „Cesta, kterou jsme prošli, byla velice klikatá a trnitá, ale nakonec se to podařilo," dodal Řebíček.

Vojta uvedl, že Slavia je momentálně stabilizovaným klubem, který bude i s novým majitelem pokračovat v úspěšném restartu.

"Během procesu restrukturalizace se projevila pozitivní role Aleše Řebíčka, který nemalou měrou přispěl k dosažení současného pozitivního výsledku,“ řekl Vojta.

 

iHNed

IHNED.cz dále doporučuje 

Bývalý ministr Řebíček ovládne Slavii: Řebíček - Natland 70:30

Valná hromada Slavie poslala do vedení klubu Řebíčkova bratra, Platil zůstává



Majitelé Slavie Praha:

1991 - 1993 Českoamerický podnikatel Boris Korbel (držel 60% podíl)

1994 - 1997 Finanční skupina PPF (postupně v klubu držela 25% až 50%, spolu s ní byla v akcionářské struktuře například společnost Benzina či Česká pojišťovna)

1997 - 2006 Britská společnost ENIC (Britové koupili Slavii od PPF 54 procent akcií za za 120 milionů korun, během dalších čtyř let ENIC zvýšil svůj podíl v klubu až na 96,7 procenta)

Květen 2006 Za nejasných okolností se stávají majoritními akcionáři generální ředitel Petr Doležal a člen představenstva akciové společnosti Tomáš Rosen. ENIC ale trvá na tom, že byl na valné hromadě podveden a dělá si nárok na většinový podíl.

2008 - 2009 Spekuluje se o tom, že Slavii ovládá Petr Sisák, Slavia sportovně zažívá své nejlepší období. Dvakrát za sebou vyhrála ligu, ale klub válčí se společností ENIC.

Jaro 2011 Slavii tíží obrovské dluhy a fanoušci zuří nad nepřehlednou vlastnickou strukturou. K majoritnímu podílu se hlásí Antonín Franc, bývalý Sisákův řidič. Ten prodává svůj podíl investiční společnosti Natland. Třetinový podíl od Tomáše Rosena kupuje bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček.

Léto 2011 Po finanční stabilizaci prodává Natland svůj podíl Řebíčkovi, který tak zcela ovládá účelově založenou společnost Viscontia, jež drží v klubu 98% podíl


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university