Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mobius, Faber & Co: Neprodávejte v panice, akcie jsou extrémně přeprodané. Faber čeká rally a pak ekonomický kolaps

Mobius, Faber & Co: Neprodávejte v panice, akcie jsou extrémně přeprodané. Faber čeká rally a pak ekonomický kolaps

05.08.2011 13:59, aktualizováno: 5.8. 15:30

Aktualizováno

Ekonomiky rozvíjejících se trhů jsou v lepším stavu než vyspělé země, tvrdí investor Mark Mobius, řídící Templeton Asset Management. Akcie jako takové jsou podle něj - na pozadí současné paniky na globálních trzích – stále lákavější. Potvrdil přitom své dřívější stanovisko, že nejlepší sázkou jsou „emerging markets“, a to s ohledem na relativní srovnání vývoje hrubého domácího produktu (MMF jim predikuje pro letos růst v průměru 6,6 procenta proti 2,2 procenta u vyspělých zemí), zahraničních rezerv a dluhu vůči Západu. Stejně jako Mobius, i další investoři a analytici zvučných jmen nelámou nad akciemi hůl, a naopak očekávají brzkou korekci nynějších krvavých propadů.

Marc Faber předpovídá návrat indexu S&P 500 o 40 až 50 bodů výše. „Trhy jsou extrémně přeprodané“, řekl v rozhovoru pro Bloomberg Television s tím, že očekává rally indexu, ačkoli již nedojde k prolomení letošních maxim. Naopak jakýkoli odraz vzhůru do budoucna Faber považuje za prodejní příležitost. O rally hovoří další akcioví stratégové z 13 světových bank včetně britské Barclays a švýcarské UBS; podle průměru jejich odhadů by měl letos hlavní americký benchmark uzavřít 17 procent nad současnou úrovní, tedy zhruba na 1.401 bodu.

Index Standard & Poor’s 500 včera odepsal 4,8 procenta a zakončil jen těsně nad 1200 body. Celosvětový index MSCI včera vstoupil do fáze takzvané korekce, když se dostal z letošních maxim o více než deset procent níže a celosvětově tak umazal 4,4 bilionu dolarů tržní hodnoty obchodovaných titulů. Z toho jen americké akcie odepsaly zhruba 1,8 bilionu dolarů.

Poměr P/E, tedy cen akcií k zisku společnosti, ve včerejším americkém obchodování klesl nejníže za 28 měsíců. Podle analytiků UBS a Deutsche Bank by však rostoucím ziskům firem odpovídal vyšší poměrový ukazatel. Více než tři čtvrtiny společností v rámci indexu reportovaly za druhé čtvrtletí lepší než očekávané výsledky, když překonaly konsensus v průměru o více než pět procent. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávají další růst zisků v rámci S&P 500, a to o 18 procent letos a 14 procent v roce 2012.

Situace se jeví podobně jako před rokem, když trhy skokově spadly o 14 procent, stratégové však zůstali v býčí náladě, což se jim později vyplatilo, když S&P 500 zamířil ze srpnových minim k 20% rally. „Odmítám přehnaně reagovat na krátkodobou slabost trhů, jakkoli reálná je... trhy ukazují nečekanou odolnost,“ říká hlavní stratég UBS Jonathan Golub. „Společnosti se s tímto prostředím vypořádaly překvapivě dobře,“ dodává analytik s cílem S&P 500 na 1425 bodech ke konci roku.

Propad S&P 500, který byl nejhlubší od února 2009, je v médiích hojně spojován se slovy „panika“ a „výprodeje“, jelikož mu nepředcházela žádná kurzotvorná zpráva, jediným vysvětlením tak zůstává rostoucí strach z toho, že by se americká ekonomika, potažmo zbytek světa, ocitly zpět v recesi. Té se Mobius neobává vzhledem k minulým politickým strategiím. „Neočekávám, že by v USA nastala situace dvojitého dna jednoduše vzhledem k množství likvidity, které by do systému mohlo poslat další uvolňování ze strany centrální banky,“ uvedl investor bez dalších detailů. Na červnovém zasedání Fed rozhodl, že po ukončení programu nákupu federálních dluhopisů v objemu 600 miliard dolarů nebude s utahováním pospíchat a reinvestuje prostředky z maturujících dluhopisů zpět do systému. Znovu se měnová autorita sejde 9. srpna.

Faber: Další tisk peněz, potom ekonomický kolaps

Faber podle CNBC očekává, že k umazání masivních ztrát na amerických akciích dojde během dnešního nebo pondělního obchodování, návrat zisků na předkrizové úrovně však zdaleka nečeká a dokonce doporučuje využít jakýkoli odraz trhů ode dna jako prodejní příležitost. Faber očekává, že index S&P 500 ke konci podzimu klesne ze současných 1200 bodů až na 1150b, přičemž investoři budou napjatě očekávat zahájení dalšího kola kvantitativního uvolňování, které by stabilizovalo trhy.

Proč? Faber, vydavatel neotřelého měsíčníku Boom, Doom and Gloom, varuje, že světová ekonomika se blíží celkovému kolapsu, protože tisk peněz ve Spojených státech i ostatních ekonomikách pouze odsunul skutečné problémy, jejichž rozsah se tak navíc zvětšil. "Domnívám se, že trh utrpěl rozsáhlou technickou škodu. Dnes jsou trhy extrémně přeprodané, takže k odrazu ode dna dojde, nicméně míra poškození je tak veliká, že bez ohledu na to, zda přijde QE3, nebo nepřijde, trhy se pravděpodobně nedostanou nad maxima z 2. května," uvedl doslova Faber. 

Dočasné pohyby vzhůru považuje analytik na pouhý důsledek stimulačních opatření, jako je tisk peněz. "Další globální ekonomická krize bude mnohem horší než ta v roce 2008. Než k ní dojde, budou se dál tisknout peníze a může dojít i k válce, celý systém se pak zhroutí," pojmenovává Faber svou temnou předpověď.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
  • Faber a Mobius
    05.08.2011 15:26

    Panove by nemuseli nikoho presvedcovat v televizi, pokud by si mysleli, ze trhy v dane situaci mohou rust. Tito dva lide budou nejvetsimy loosery nastavajiciho druheho dna dluhove krize. A muj odhad? V horizontu duben/kveten 2012 zhruba 70% pokles tazeny bankami a komoditnimi tituly.
    Ticino
    • Re: Faber a Mobius
      05.08.2011 16:26

      omlouvam se panu Faberovi, jelikoz clanek byl doplnen a s jeho vizi je mozne souhlasit
      Ticino
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university