Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody's hrozí downgradem USA před rokem 2013. Rogers: Na to je pozdě, země je v bankrotu

Moody's hrozí downgradem USA před rokem 2013. Rogers: Na to je pozdě, země je v bankrotu

08.08.2011 10:58, aktualizováno: 8.8. 15:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ratingová agentura Moody's dnes opět varovala před snížením ratingu Spojeným státům americkým ještě před rokem 2013, USA podle ní musí snížit rozpočtový deficit. K downgradu podle společnosti dojde, pokud se výrazně zhorší fiskální situace nebo ekonomický výhled země, analytici Moody’s nicméně dodali, že Washington má potenciál se na nové dluhové politice do uvedeného termínu shodnout.

Moody’s uvedla, že její rozhodnutí po 2. srpnu ponechat USA nejvyšší rating bylo důsledkem politického řešení spojeného s konsensem ohledně snižování nákladů. Země má však před sebou ještě obtížná rozhodnutí o dalších opatřeních vedoucích ke snižování deficitu, jimiž si země může nejvyšší rating uchránit, podotkla agentura.

Moody’s zdvihá varovný prst tři dny poté, co jiná z trojice mezinárodních ratingových agentur, Standard & Poor's odebrala USA v noci na sobotu špičkový dlouhodobý úvěrový rating AAA a přiřadila mu o stupeň nižší AA+, přičemž ratingu udělila výhled negativní. To znamená, že rating USA může čekat v následujících 12 až 18 měsících další "downgrade". Moody's dnes upozornila, že může udělat totéž před rokem 2013. Stalo by se tak tehdy, pokud se fiskální disciplína či ekonomika Spojených států amerických v příštích několika měsících výrazněji zhorší.

S komentářem dlouho neotálel ani hojně citovaný investor Jim Rogers, podle něhož si Spojené státy nezaslouží ani rating AA+, natož ten nejvyšší. Rogers zpochybňuje možnost, že by USA kdy splatily svůj dluh a dodává, že downgrade ze strany S&P přišel příliš pozdě. „(USA) mohou svůj dluh nadále rolovat a hrát divadlo, ale USA jsou v bankrotu,“ řekl na adresu největší světové ekonomiky v rozhovoru na CNBC. Rogers platí za dlouhodobého kritika ekonomické politiky ve Spojených státech.

Downgradem USA to však podle Rogerse nekončí, stejný krok údajně hrozí také Velké Británii a dalším zemím eurozóny, které se potýkají s dluhovou krizí. Ta se může podle Rogerse dále zhoršit a politici začnou volat po dalším uvolnění měnové politiky, aby podpořili hospodářský růst. Úrokové sazby jsou ale nízko, takže nezbude, než opět sáhnout k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky. "Byla by bláznivá představa myslet si, že Spojeným státům se rating sníží a Velké Británii ne. Existuje spousta zemí, například Belgie, Španělsko, vlastně řada zemí v Evropě, kterým by se měl rating snížit tak, jako se snížil Spojeným státům," dodal investor.

O platební schopnosti USA pochybují také analytici Bank of America/Merrill Lynch. Ti očekávají další snižování ratingu ze strany S&P již v listopadu či prosinci, na stupeň AA. Nově utvořená komise, složená ze zástupců obou hlavních politických stran, podle banky nebude schopna přijít s důvěryhodným dlouhodobým plánem snižování deficitu. „Nepřekvapilo by nás, pokud by v listopadu nebo prosinci S&P snížila rating podruhé, z AA+ na AA.“ V první řadě se USA mohly vyhnout snížení ratingové známky, pokud by bývaly přistoupily na požadavek S&P v podobě snížení deficitu o 4 biliony dolarů, čímž by „demonstrovaly rozumný vývoj v rozpočtové politice“. Místo toho přišly s částkou 2,1 bilionu dolarů a naprosto chaotickým přístupem, vysvětluje stanovisko BoA/ML ekonom Ethan Harris.

Proti stojící názor jak vůči pozici amerického dluhu, tak na ratingovou agenturu Standard & Poor's vyslovila další z investorských ikon Warren Buffett. "Je zcela bezpochyby, že dluh Spojených států je stále 'AAA' a po snížení ratingu od S&P se nemění ani můj pohled na americké dluhopisy. Jedině snad můj pohled na samotnou S&P," uvedl Buffett, který je mimo jiné významným investorem konkrurenční Moody's. "Americkému dolaru nepatří hodnocení 'AAA', ani výkonnosti naší vlády v posledních měsících nepatří 'AAA', ale pozici amerického dluhu ano," uvedl investor.

Potenciální reakce dluhopisového trhu, na jehož fundament Buffett nemění pohled, by podle části investorů mohla mít nezanedbatelné následky. „Pokud neukázněný trh dluhopisů donutí Fed k zahájení QE3, důsledky pro dolar budou katastrofické; investoři pak rychle pochopí, že americká měnová politika ustupuje zájmům fiskální politiky a nezávislost Fedu by byla významně ohrožena,“ uvedl David Woo, který vede oddělení výzkumu na měnách a sazbách. Zástupci Federálního rezervního systému se mají sejít ve čtvrtek.

Podle výpočtů S&P dosáhne letos celkový dluh USA, včetně dluhu jednotlivých států, 11 bilionů dolarů, do roku 2015 naroste na 14 bilionů (roční HDP USA činil ke konci druhého čtvrtletí zhruba 15 bil. USD) a do 2021 až na 20 bilionů dolarů.

Rogers zopakoval, že pokračuje v shortování 30letých amerických dluhopisů, amerického technologického sektoru a rozvojových trhů, naopak dlouhé pozice drží na švýcarském franku, japonském jenu a dolaru.

(Zdroj: CNBC, mediafax, čtk)

 

 

 


Váš názor
  •  
    08.08.2011 11:04

    Už je to tady, teď začnou soutěžit kdo dá USA nejnižší hodnocení:-). Za toto bych chtěl být taky placený.
    Richard
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.