Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zimmermann:

Zimmermann: "Americké fiasko" je budíčkem pro zbytek světa

08.08.2011 11:38
Autor: ČTK

Svět stojí na pokraji nové krize, uvedl v komentáři ke snížení ratingu USA na serveru německého ekonomického deníku Handelsblatt přední německý ekonom Klaus Zimmermann. Očekává přitom další snižování amerického ratingu, a to i od ostatních agentur. Jiní němečtí ekonomové se zase obávají negativních dopadů vývoje v USA na Německo. Financial Times Deutschland (FTD) považuje "americké fiasko" za budíček pro zbytek světa.

"Stojíme zcela na pokraji nové krize, zejména proto, že mezinárodní hospodářský motor je znovu slabší," píše Zimmermann a připomíná, že současné dluhové problémy nejen USA jsou již dlouho známy.

"Rozhodnutí ratingové agentury Standard & Poor's poprvé snížit bonitu USA na stupeň AA+ je dramatickým budíčkem, který by měl konečně rozhýbat roky protahované strukturální rozpočtové problémy USA," soudí profesor univerzity v Bonnu a ředitel Německého Institutu pro budoucnost práce.

Kompromis, na němž se minulý týden dohodli američtí politici, podle něj představuje jen pokus o získání času do prezidentských voleb. "A do té doby dojde k dalšímu snižování ratingu. Očekávám další snižování, a to i od ostatních ratingových agentur," je přesvědčen Zimmermann.

Spojené státy podle něho potřebují "jízdní řád k oddlužení", jehož cílem bude "generální zákaz nového zadlužování". "Dluhová brzda, nedávno zakotvená do německé ústavy, by mohla být i pro USA zajímavým řešením," navrhuje někdejší prezident Německého institutu pro ekonomický výzkum.

Joachim Scheide z kielského Institutu pro světovou ekonomiku se obává, že současný vývoj v USA by mohl mít negativní vliv i na Německo. Snížení bonity USA podle něj může oslabit poptávku po amerických dluhopisech, což bude mít za důsledek zvýšení úroků ve Spojených státech. "Zvýšení úroků zastaví americkou konjunkturu, a to bude mít dopady ve světě a samozřejmě také na Německo," uvedl Scheide v dnešním vydání deníku Die Welt.

Hlavní ekonom Berenberg Bank Holger Schmieding sice neočekává pokles zájmu o americké dluhopisy, obává se ale, že diskuze o bonitě Spojených států se negativně promítnou do nálady amerických podnikatelů i spotřebitelů. "Tím by konjunktura dostala další sprchu, a to jak v USA, tak u nás," soudí Schmieding.

"Ztráta ratingu AAA pro USA neznamená zánik ani nepřivede svět do zkázy. Ukazuje ale, že takhle to dál nejde se zadlužováním jako důsledkem politické nekultury," píše FTD v redakčním komentáři nazvaném "Americké fiasko budíčkem pro zbytek světa". Snížení amerického ratingu podle deníku poškodilo obraz americké měny jako "absolutně jistého přístavu" i celých Spojených států jako nepopiratelné velmoci. "To dál otřese kdysi neotřesitelným optimismem a vírou Američanů ve svou zemi a v populaci bude růst strach ze ztráty důležitosti," domnívá se FTD.


Váš názor
  •  
    08.08.2011 12:51

    nějak ten pokles musi přikrmovat zpravama takovy kšeft co se jim povedl v roce 2008 hned tak neměli a s jidlem roste chuť tak ted bude 1 krize střidat 2a zase dale adale a dno se bude hledat niž a niž upřimnou soustrast
    Deny:-)
  •  
    08.08.2011 12:50

    a velmi divne ze ti chytraci co ted velkohube pisou fakta z toho co se stalo nepredikovali jasna fakta zpet tyden 14 dni...to me vzdy pobavi...nic chytrejsiho nez jsem vedel chytri analytici doted nenapsali. hlavne ze maj cerne obleky a hezke kravaty.do jednoho
    OPTIMISTA
  • Obavy
    08.08.2011 12:46

    Když tady čtu ty nesmysly o dluzích a dluhové krizi a o finanční konsolidaci (rozumej šetření), tak mám ze všeho nejvíc obavy o duševní zdraví zmíněných ekonomů.
    Karel
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data