Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč je současná krize zcela jiná, než ta minulá, a jak z ní ven

Proč je současná krize zcela jiná, než ta minulá, a jak z ní ven

11.08.2011 16:47, aktualizováno: 11.8. 18:23

Aktualizováno

Bylo by hezké říci si, že krize, kterou právě procházíme je podobná té z roku 2008. Jednodušší by následně bylo i její řešení, respektive možnost využít zkušeností z minula pro neopakování stejných chyb. Dnes jsme schopni určit, že tou Lehmanovskou spouští, která akciové trhy za necelé dva týdny připravily skoro o 8 bilionů dolarů – byl to downgrade pro USA od agentury S&P . Hledání paralel mezi roky 2008 a 2011 se však dále již rychle zadrhne.

Deník Wall Street Journal přišel s trojicí hlavních největších rozdílů mezi oběma vývoji událostí, které jakékoliv srovnávání staví na hlavu. Nejasnější odlišností je zcela rozdílné podhoubí, z něhož obě krize „vyrostly“.

Globální ekonomická krize z roku 2008 se šířila odspodu směrem vzhůru. Začala u přespříliš optimistických investorů, kteří v honbě za vysokými výnosy živili obskurní cenné papíry a jejich deriváty posvěcené vysokými ratingy renomovaných agentury. Když si následně uvědomili, že za své miliony dostali pouze toxická aktiva, která možná už nikdy nezpeněží, došlo ke kolapsu finančního sektoru a následnému uvržení globální ekonomiky do recese.

Oproti tomu současná krize „smrdí od hlavy“. Politici na celém světě nebyli schopni účinné stimulace ekonomiky ani řešení vyvstalých problémů. Ve Spojených státech po neúspěchu fiskální, ale především monetární politiky, vzrostly pochyby ohledně schopnosti vedení země docílit konstruktivní dohody po dramatickém boji o limity zadlužení. Výsledkem podobných politických nedostatků na celém světě je postupná ztráta důvěry ve finanční, podnikové sféře i u domácností dotčených vývojem na trhu práce. Klesla tak spotřeba, investice a roztočila se zakletá spirála vedoucí ke stále vyšší nezaměstnanosti a pomalejšímu ekonomickému růstu. Hlavní rozdíl tedy: V této krizi nejsou trhy a banky iniciátory, ale spíše obětmi.

Druhý rozdíl je pro pochopení krize důležitější. Před příchodem krize z let 2007-2008 firmy i domácnosti akumulovali velké zásoby velmi levných úvěrů do nemalého dluhového balíku. Když pak úvěrová bublina praskla a došlo k zamrznutí peněžního trhu, přišlo nucené oddlužování ekonomiky, které nutně vyústilo v recesi. Dnes obavy z dluhového stigmatu trvají a státy, firmy i domácnosti si tak úzkostlivě sedí na hotovosti a snaží se dále zadlužení snižovat. Výsledkem je opět nízká spotřeba, investice, a tedy i ekonomický růst.

Spojením těchto dvou rozdílů nutně nám vychází třetí: rozdílnost možného řešení krize. V roce 2008 bylo s ohledem na jasného původce řešení sice bolestivé, ale na první pohled jednoduché. Vláda vstoupila na zamrzlé peněžní trhy a dodávala do ekonomiky vytištěné peníze tam, kde bylo zrovna třeba. Sazby centrálních bank v koordinované akci klesly na historická minima a komerční banky, které natáhly v krizi ruku, byly státem zachránění. Účet po celém světě: přes 1 bilion nově vytištěných peněz.

Všechna kvantitativní uvolňování a fiskální stimuly však kýžený efekt nepřinesly, a tak dnes toto řešení není na pořadu dne. Hlavní problém především dnes netkví v nedostatečné likviditě v žilách ekonomiky. Té mají firmy díky ozdravným restrukturalizacím dost. Základem je krize důvěry, která ochromuje ekonomickou aktivitu, a na které zbraně politiků a bankéřů z posledních let neplatí.

Jaká tedy nyní lze najít východiska? Wall Street Journal nabízí dvě. „Aby se trhy dostaly ze současné slepé uličky, musí se trhy buď spolehnout na svou vnitřní sílu, nebo počkat na radikální opatření politiků pro podporu ekonomického růstu,“ uvedl deník s tím, že další biliony dolarů samy o sobě nyní již stačit nebudou. Dnes bude třeba zatnout zuby a navzdory krátkodobé ztrátě politických bodů u voličů se pustit do tvrdých reforem na poli rozpočtové politiky, aby ti, co drží, hotovost uvěřili v udržitelnost nastolené cesty a začali opět investovat.
 
Šéf největšího dluhopisového fondu na světě známého pod zkratkou PIMCO, Mohamed El-Erian – již minulý týden uvedl, že cesta z krize vede přes důvěryhodné zákroky politiků na obou stranách Atlantiku. „Neměli bychom podceňovat schopnost trhů se hojit, politici můžou být protentokrát velmi mile překvapeni,“ uvedl pro CNBC. Podhoubí pro růst podle něho trhy bez problému naleznou v nezainvestovaných peněžních prostředcích. Dle agentury Bloomberg velcí institucionální investoři poučeni výraznými ztrátami z dob krize stahují v poslední době z trhů až 40 miliard dolarů za týden.

Poznat, že k obratu v důvěře na trzích opravdu dochází a prodejní vlna je pryč lze podle investičních stratégů tak, že uvidíme setrvalý odklon investorů od tradičních krizových uchovatelů hodnoty – zlato a švýcarský frank přestanou lámat rekordy a začnou oslabovat.

(Zdroj: WSJ, Bloomberg, NYT, CNBC)


Váš názor
  • Autor článku
    11.08.2011 18:21

    Ten autor článku má pravdu.Pro ekonomiku je nejhorší, že došli politici.Zapomněl: spotřebitelé taky došli.
    coast
    • Re: Autor článku
      11.08.2011 21:38

      Ano,kde ale brát zásadové politiky.Trochu mimo ekonomiku.Sledujte reakce politiků na "nejdůležitější" pražskou akci současných hodin. Praha se zahřívá, teplejší část populace se baví a slaví. Náš pan ministr státní pokladny, ač bývalý křesťan oteplování Prahy podporuje a hrozně mu najednou vadí že na ministerstvu školství pracuje úředník ,který už se na to nemůže dívat a sdělí zahraničním podporovatelům pražského tepla svůj názor. Pan DUKA žádá pražského primátora, že není nutné,aby akci podporoval. I pan premiér asi trpí zimou a simpatizuje.Proč?Jsou za to politické body,zásady jdou proto stranou. Otázka zní : Budou politické body, když se převážné části národa - těm línějším voličům vytvoří podmínky,aby peníze zase dostávali za práci? Třeba tu veřejně prospěšnou,ktré je dost. Jen mít tu odvahu. Co se musí stát ,aby ji politici zase našli?? Asi to opravdu půjde ztuha až do doby, kdy nebude kde si půjčovat. Snad se ta doba blíží . Apropo , nedotuje pražské oteplování nějaký regionální program EU? Asi bych se tomu již nedivil , v EUropě je již možné všechno.
      karel
      • ježiš
        12.08.2011 9:38

        to je slint co jste tu nechal člověče
        Bob
  • To se lehko řekne zatnout zuby a vydržet.
    11.08.2011 17:11

    Obávám se, že dvě skupiny, které vysávají jako pijavice státní rozpočty (jak u nás tak více či méně i v jiných zemích) spíše zuby vycení. Lumpenproletariát, který si zvykl na různé sociální dávky od státu bez nutnosti pracovat se začne bouřit a podnikavci spjatí s úplatnými byrokraty a politiky se také jen tak bez odporu nenechají od penězovodů odstavit. Jako každý drogově závislý se ekonomika zvyklá na žití na dluh velmi vzpírá, když je přísun dluhů zastaven a to nemluvím o tom, že by se měly nějaké dluhy splácet. Při absťáku postižený mlátí okolo sebe. Jiné cesty sice není, ale dnešní rozežraná společnost zvyklá mít samá práva a žádné povinnosti to jen tak lehce neskousne. Snad se to podaří, ale jednoduché to určitě nebude.
    M
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university