Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdanit bohaté? Chudým se to občas líbí méně, než se zdá

Zdanit bohaté? Chudým se to občas líbí méně, než se zdá

12.08.2011 16:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Je příznačné, že zvýšený strop amerického zadlužení byl vykoupen škrty ve výši 2,4 bilionů USD a daně se nezvednou ani o cent. To mnoho lidí v USA považuje přinejmenším za zvláštní, možná i nespravedlivé. Ještě větší podiv ale neochota Ameriky zvyšovat daně vyvolává v Evropě. Řešení vyjednané demokraty a republikány odráží dlouhodobou tendenci Spojených států uplatňovat zdanění a redistribuci ke snížení nerovností ve společnosti v daleko menší míře než v ostatních rozvinutých ekonomikách.

Z dat OECD vyplývá, že průměrnému Američanovi spolykají daně méně než 30 % mzdy, což je o dost méně než téměř 50 % v Německu a Francii. Nejvyšší federální sazba daně z příjmu je 35 % (i když je k tomu třeba připočíst daně v jednotlivých státech unie), v Británii je to 50 %, a ve Švédsku téměř trestných 57 %. Americký stát je také daleko méně štědrý vůči chudým. Dávky v nezaměstnanosti jsou nižší a končí po šesti měsících (v rámci protikrizových opatření byly prodlouženy na 99 týdnů, avšak letos platnost tohoto benefitu vyprší).

Rozdíly v přístupu k přerozdělování podle ekonomů do velké míry souvisí se sociální soudržností. Zjednodušeně řečeno, země s etnicky a rasově jednolitějším obyvatelstvem jsou větší daňové zátěži a rozsáhlejší redistribuci skrze fiskální systém více nakloněny. Proto si možná Švédové tolik nestěžují na vysoké daně, na rozdíl od imigrantských zemí typu USA. Plyne z toho však také, že i společnostem s tradicí přerozdělování by se s růstem počtu přistěhovalců a jejich podílu na obyvatelstvu mohl takový systém začít zajídat.

Ještě zajímavější je zkoumat rozdílné názory na redistribuci v rámci jednoho státu. Velkou roli hrají přirozené sociální rozdíly. Podle průzkumu americké agentury General Social Survey z roku 2001 si 47 % černošského obyvatelstva (u něhož existuje větší pravděpodobnost, že bude pobírat sociální dávky) myslelo, že sociální výdaje jsou příliš nízké. U bělošské části populace to bylo 16 %. Naopak 55 % bělochů se domnívalo, že stát přerozděluje příliš, zatímco u lidí afroamerického původu si to myslelo jen 25 % dotázaných.

A co takhle podívat se na preference ohledně přerozdělování podle příjmu respondentů? Vzhledem k trendu rostoucí nerovnosti, který trvá už od 70. let minulého století, by takový průzkum mohl dát dobrý vhled do budoucího směřování fiskální politiky. Studie amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum (http://www.nber.org/papers/w17234) v tomto ohledu přichází s velmi provokativní hypotézou. Podle autorů mají ti nacházející se téměř u základu příjmové pyramidy (tedy téměř nejchudší) z velkého přerozdělování přinejmenším smíšené pocity.

Ekonomové tento již delší dobu známý a napovrch nelogický odpor vůči něčemu, co může člověku vlastně pomoci, vysvětlovali sociální mobilitou. Instalatér Joe nemá nic proti sníženým daním pro lidi s příjmy nad 250 000 USD ročně (i když si sám nevydělá ani pětinu), jelikož stále doufá, že jednoho dne se do této skupiny může dostat. Podle této teorie by podpora vyšším daním rostla se zvyšující se příjmovou nerovností. Jenže v posledních třiceti letech se v USA, Velké Británii a jiných rozvinutých zemích udál pravý opak.

Výše zmíněná studie přichází s hypotézou „averze vůči dnu“. Podle ní se lidé, kteří jsou jen pár stupínků od těch nejchudších, paradoxně staví vůči opatřením, jež by jim sice trochu pomohla, ale mohla by také ty z nejspodnějšího patra vystřelit na srovnatelnou úroveň, čímž by se dno posunulo na úroveň prvně jmenovaných. Autoři provedli sérii experimentů. Mezi studenty nerovnoměrně rozdělili částky peněz (odstupňované po jednom dolaru) a pak každému dali dva dolary s tím, že je mohou dát osobě (příjmově) nad, nebo pod sebou. Studenti, kteří byli jen několik dolarů ode dna, dávali svěřené dva dolary nejčastěji svým bohatším kolegům. Z jednoho jediného důvodu: aby ve hře zbyl ještě někdo chudší než oni sami. Tuto tezi podporuje i výzkum z reálné ekonomiky provedený agenturou Pew. Ti, co vydělávají jen trochu víc než je hranice minimální mzdy, se nejvíc staví proti jejímu zvýšení. Chudoba je možná skličující. Ale vědomí, že někdo je na tom ještě hůř, je vcelku účinná náplast.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
  •  
    13.08.2011 12:10

    toto myšlení je bohužel realitou, ikdyž z morálního hlediska je to "trochu" smutný!
    mila69
    •  
      13.08.2011 12:18

      Tak tak - proto tu na diskuzi máme takový odpor vůči všemu, co podle některých zavání jen trochu levicově ;-)))
      Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.