Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bude propad ropy trvalý?

Bude propad ropy trvalý?

15.08.2011 13:07, aktualizováno: 15.8. 15:46

Aktualizováno

Strašák recese největší ekonomiky světa, který po posledních datech z USA obchází trhy, může mít nevratné dopady i na poptávku po ropě. Za rok trvající propad americké ekonomiky od srpna 2008 klesla poptávka Američanů po ropě o jeden milion barelů denně. Mírnou úlevu přinesla čísla za loňský rok hovořící o opětovném růstu poptávky po „černém zlatě“ – ale již jen o 400 tisíc barelů denně. Odborníci na komodity nyní bijí na poplach s tím, že loňský růst mohl být jen jednorázovým výkyvem ropné spirály, která stále směruje dolů.

Ještě před několika týdny byl převládající hlas analytiků naladěn vůči ropě pozitivně. „Zdravější americká ekonomika opět obnoví růst poptávky po ropě,“ říkala většina. Měkké indikátory z průmyslu i služeb USA ale ukazují na obrat v očekáváních a nepomohl ani downgrade ratingu od S&P a následná medvědí vlna, která se přehnala přes Wall Street.

K prvním „vlaštovkám“ hovořícím o možném negativním obratu na trhu s ropou se v minulém týdnu přidaly i větší hráči - americké ministerstvo energetiky (DOE) a Mezinárodní agentura pro energii (IEA). DOE nově očekává, že letos poptávka po ropě ve Spojených státech místo dosud odhadovaného růstu poklesne. Stejně jako IEA a kartel OPEC potom navíc nížila očekávaný celosvětový růst poptávky po ropě pro letošní rok. IEA s ohledem na nynější nepříznivé signály ekonomického vývoje začala zvažovat alternativní scénář, kdy by globální ekonomika v příštím roce zpomalila růst na 3 % ve srovnání s tempem 4,5 %. V takovém případě by se růst globální poptávky po ropě v roce 2012 zpomalil až na téměř třetinu aktuálně předpokládaného tempa - na pouhých 600.000 barelů denně, což by bylo nejméně za dlouhou řadu let.

„Očekáváme, že poptávka USA po ropě bude padat jak v letošním, tak v příštích letech. Usadí se až po roce 2015, stále však na klesajícím trendu,“ komentoval očekávaný vývoj Rick Mueller, konzultant Energy Security Analysis s tím, že půjde především o další trendy v sektoru dopravy, kde vše nyní ukazuje na nižší využívání ropy.

Růst spotřeby ropy ve Spojených státech loni odpovídal pětině celkového globálního růstu (+2,3 mil. BPD). Se svou spotřebou 19 milionů barelů ropy denně je však USA stále na dvojnásobku druhého největšího spotřebitele černého zlata na světě – Číny. Proto se v úvahách analytiků výhled slabší poptávky Američanů blíží očekávání často rovná očekávání poklesu cen americké ropy. Futures kontrakty na dodávky ropy o svého dubnového maxima na 114 dolarech za barel přišly již o čtvrtinu zisků a aktuálně jsou na 86 dolarech za barel.

Nedávná historie ukazuje, že zdaleka nelze celý problém svést pouze na drahý benzín či naftu. V úvodu zmiňovaný propad americké poptávky po ropě mezi polovinou let 2008 a 2009 totiž nedokázal více zmírnit ani 30% pád cen motorových paliv. Nezaměstnaný Američan totiž podle studií jezdí autem o 55 procent méně než zaměstnaný a škrty v korporátním sektoru také často doléhají na vozový park firem. Další zpomalení či recese proto přinesou další propad poptávky po ropě.

Z dlouhodobější perspektivy hovoří takto více odborníků. V druhé polovině této dekády a dále totiž prý z globálního pohledu lze očekávat tlak na pokles poptávky po ropě s ohledem na stále přísnější ochranu životního prostředí a zvyšování standardů na efektivitu spotřeby paliv.

Dlouhodobá energetická politika Spojených států počítá do roku 2022 s více než zdvojnásobením povinného podílu obnovitelných složek motorových paliv (např. etanol) – z letošních 14 miliard galonů až na 36 miliard galonů. Vláda Baracka Obamy navíc hodlá od roku 2025 vyžadovat také více než dvojnásobně ekonomičtější normy pro spotřebu paliv osobních automobilů - na jeden galon se má ujet alespoň 54,5 míle.

To jsou právě faktory, které mohou minimálně v rozvinutém světě vést k trvalému poklesu zájmu spotřebitelů o ropu. Z celosvětového pohledu bude sice poptávku po ropě alespoň v kratším časovém horizontu zřejmě držet v černých číslech rychle rostoucí svět v čele s Čínou a Indií, ale pokud i v těchto zemí silně rostoucí trend zakolísá, nebude již dostatečný pro kompenzaci poklesu zaznamenaného ve Spojených státech i západní Evropě. Pro krátkodobou spekulaci s komoditami samozřejmě tyto úvahy velký dopad na rozhodování nemají, ale z dlouhodobého pohledu na cenu ropy dolehnout musí.

Vývoj cen ropy WTI za posledních 5 let (USD/barel)

ropa 15-7.jpg


(Zdroj: Bloomberg, CNBC, IEA)


Váš názor
  • ropa nad zlato
    15.08.2011 14:32

    no ja si myslim ze ropa musi jit nahoru protoze normalni american ztrati home, nalozi skvele investicni zlate cihlicky do kufru a bude bloumat ve stopach Lewise a Clarka napric amerikou ve snaze najit zamestnani ... a tzn spotreba ropy pujde up :)))
    eple
  • hloupost
    15.08.2011 13:28

    Tohle může napsat jenom člověk, který nezná situaci. Nyní jsme blízko ropnýmu zlomu, takže stejně nemůže spotřeba ropy růst, protože se jí víc nevytěží. Jinak bioethanol je největší podvod, kdy je větší spotřeba energie než výtežnost. V USA nejsou plochy, kde by se mohla pěstovat kukuřice na tak velkou výrobu ethanolu, takže další blbost. Ano tempo růstu spotřeby snad klesne, což je dobře, tím se oddálí o rok až o několik let ropný zlom, ale to je tak vše co s tím jakýkoliv člověk na tomhle světě může udělat, bohužel.
    tk69
    • Re: hloupost
      17.09.2011 11:37

      Jecheche, tak takový názor bych tady nečekal! Hovoříte i ropném zlomu s novými zásobami v Arktidě a 250letými zásobami v Kanadě pro celý svět?
      THc
      • THC
        18.09.2011 11:07

        Jedna věc je množství ropy v zemi a druhá věc je,jak ji vytěžit,aby to bylo ekonomicky únosné.Ropa za současné ceny je na horizont desítek let a zdarec.
        Velkamedvědice
      • THC
        17.09.2011 17:02

        Jen pro tovjí informaci. V Kanadě jsou zásoby 80 mld barelů, tedy cca na 1000 dní světové spotřeby, což jsou asi 3 roky. Těžba se vyplatí nad 50 USD, jelikož to jsou cca náklady na těžbu z ropných písků. V Arktidě se těžba za současných podmínek nedá uskutečnit, muselo by se ještě více oteplit. Takže jseš úplně mimo mísu a realitu :-))))).
        tk69
      •  
        17.09.2011 13:22

        kdyz si ale predstavis, ze ropa bude stat 20 dolaru/barel, tak komu se to bude chtit tezit, zvlaste z pisku ci v chladne oblasti? cena urci intenzitu tezby..
        Azb
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:00Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university