Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Francie a Německo navrhly kolektivní

Francie a Německo navrhly kolektivní "vládu" eurozóny, kontrolu vyrovnaných rozpočtů a daň na finanční transakce

16.08.2011 19:06, aktualizováno: 17.8. 8:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Výsledkem dnešního setkání vládních špiček Francie a Německa je návrh na kolektivní " hospodářskou vládu" eurozóny pod vedením prezidenta Evropské unie, dále daň na finanční transakce a zakotvení principu vyrovnaného rozpočtu do ústavy členských zemí eurozóny. Zaznělo na společné tiskové konferenci francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a německé kancléřky Angely Merkelové po jejich dnešním jednání v Paříži. Euro po jejich prohlášení smazalo ztráty vůči dolaru a posílilo až nad 1,44 USD/EUR. Wall Street však nadále ztrácí přes procento.

Sarkozy řekl, že on i Merkelová chtějí "skutečnou evropskou ekonomickou vládu", kterou by tvořili šéfové států a vlád všech zemí eurozóny. Toto těleso by se setkávalo dvakrát ročně a vedl by ho prezident Evropské unie Herman Van Rompuy. Podle Sarkozyho by měl být princip vyrovnaných financí zemí používajících euro přijat do léta 2012. Ten dostane písemný návrh v tomto smyslu dnes, dodal Sarkozy.

K ochraně eura "tu musí být silnější koordinace finanční a hospodářské politiky", prohlásila Merkelová. Podle Sarkozyho by měl být princip vyrovnaných financí zemí používajících euro přijat do léta 2012.

Merkelová také požadovala, aby členské země eurozóny braly víc v úvahu případné kritické názory Evropské komise na jejich rozpočty. "Státy eura, tedy jejich parlamenty, si musí vzít za své, že tyto kritické komentáře nejen vezmou na vědomí, ale budou podle nich i jednat," řekla. Vyslovila se pro to, aby komise mohla do určité míry přímo zasahovat v zemích, které uplatňují pakt stability chabě, aby se zajistilo, že fondy jsou využívány k urychlení konkurenceschopnosti a růstu.

Společný francouzsko-německý návrh na daň z finančních transakcí, kterou Merkelová označila za "evidentně potřebnou", by měli ministři financí obou zemí předložit v září. Podrobnosti o této dani Sarkozy ani Merkelová nezveřejnili.

Merkelová mimo jiné řekla, že nevěří, že by k řešení nynější vratké situace eura pomohly společně garantované evropské dluhopisy. Po nich jako po možném řešení volají například Itálie, Řecko, Belgie a Lucembursko. Francouzský prezident již tak kategorický nebyl. „Eurobondy bychom si mohli představit na konci evropské integrace, ne na jejím začátku,“ řekl Sarkozy. „Měly by být vyvrcholením integrace,“ dodal. Produktivnější je dle jeho názoru posílení konkurenceschopnosti či zavedení zlatého pravidla na vyrovnané rozpočty.

Během uplynulého víkendu italský ministr financí Giulio Tremonti prohlásil, že právě společné evropské obligace by mohly představovat možné řešení dluhové krize. Pro zavedení se nedávno vyslovil i britský ministr financí George Osborne, podle kterého si tato myšlenka zaslouží zvážení.

Sarkozy a Merkelová po dnešním jednání uvedli, že dále pracují na "ambiciózním" společném návrhu a sdílejí "absolutní odhodlání" bránit společnou evropskou měnu.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, MediaFax)


Váš názor
  • Řešení???
    17.08.2011 11:27

    Řešení dluhové krize je vznik nějaké nadnárodní vlády? Co to vyřeší...??? Nebo: Řešením dluhové krize je vznik evropských dluhopisů? Přesun dluhu na nadnárodní úroveň??? Evropa je předlužená celá. Existuje jediné řešení: restrukturalizace, tj. úplné nebo částečné nesplacení dluhů. Všechny tyhle půjčky z MMF nebo eurovalu jenom prodlužují agonii. Evropa potřebuje důkladnou restrukturalizaci. To je čistě fiskální záležitost, eura se netýká, pokud se do toho ECB nebude montovat s takovými nápady jako je nákup dluhopisů, které nikdo nechce, a jiné bailout praktiky...
    sipak
  • Průšvih je v tom
    17.08.2011 9:02

    že nikdo nechce říct Řecku a jemu podobným Fuck off..Všichni vědí, že jinak to nedopadne, ale nikdo není schopen to udělat...Je to jako v nefungujícím manželství, které zůstává kvůli tomu, že ani jeden nemá odvahu tomu druhému říct, že je škoda času spolu zůstávat...Na druhou stranu chuudáci Řekové..V.Klaus musí pýchou prasknout....všechno tohle už říkal dávno..Klobouk dolůůůůů, možná by EU z krize dokázal vyvézt..
    ZUZKA
    • Re: Průšvih je v tom
      17.08.2011 20:04

      Doufám, že ten názor o tom, že p. prezident všechno věděl, je myslen jen ironicky. Samozřejmě, Evropa má své aktuální problémy. Jedním z nich je ale to, že společná měna potřebuje větší míru integrace než zatím byly evropské země schopny dohodnout. Takže aktuální (jakkoli staronový) návrh Německa a Francie jde rozhodně správným směrem. Kritici EURa by měli také zvážit, kolik předností EURO přináší.
      Karel Havel
  •  
    16.08.2011 23:38

    CENTRÁLNÍ BANKA, ROZPOČET PRO CELOU EURUZONU bude napodobeninou USA.. Je nutné zavést znovu k životu zákaz bankám podnikat na spekulativním trhu což bylo v USA mladším Bušem zrušeno stejně jako spojování bank v nadnárodní korporace.Při krachu takových-to seskupení nutí stát situaci při krachu zafinancovat, protože velká seskupení bank by strhla velkou finanční katastrofu. Zákaz se bankám spojovat a podnikat na rizikovém trhu bylo schváleno jako zákon po roce1929 a zrušeno Bušem, to na vysvětlení. Jedna centrální banka, rozpočet pro všechny v erozoně je jediné řešení. Spojování bank zakázat. Banky vykazují zisky, protože si započítávají zisky z půjček dopředu i na dvacet let..!.A šefikové si vyplácejí vysoké odměny, ve skutečnosti vše rozpůjčili do posledního centu a zisky jsou v nedohlednu.Dnes se zavádí nutná finanční hotovost bank ale to nic neřeší..! Státy, které se nepodrobí centrální bance by se měly vrátit ke svým měnám, drachnám,pesetům, lírám atd. Jinak budou ohroženy i silné ekonomiky jako francozká, německá..!Euro bylo dítětem euforie ze spojování Evropy, ale dnes se ukazuje absurdní naivita a nepochopení ekonomických zákonů....Odložení neschopní politici nalezlí v europarlamentu nemohou být žádnou zárukou racionálně řešit finanční krizi natož ekonomicky myslet a už vůbec né nás zastupovat..!! Seul...
    Seul
    •  
      17.08.2011 8:53

      ....no to je ale hrůza hrůzoucí - jak pravdivá se ukazují slova písně jarka nohavici - pane prezidente, vy všechno víte, všemu rozumíte...tak nějak, že jo. a nemyslím to ironicky, naopak.
      keris
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m