Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hedge fondy se připravují na kapitulaci trhů, medvědů nejvíce od roku 2009

Hedge fondy se připravují na kapitulaci trhů, medvědů nejvíce od roku 2009

19.08.2011 12:49, aktualizováno: 19.8. 14:24

Aktualizováno

Profesionálové mezi investory sází na další pokles akciových trhů nejvíce od července 2009 a nedávají tak v blízké době šanci myšlence, že by se medvědi z burz odebrali k zimnímu spánku. Dnes publikovaný index International Strategy & Investment Group mapující vývoj aktiv 35 významných hedge fondů spravujících aktiva za 84 miliard dolarů spadl na 45,8 bodu, což značí největší shortování akcií za poslední dva roky - nula je pouhý short-selling, 50 b. normál a 100 b. nákupní horečka (letošní maximum indexu bylo únorových 54,2 bodu).

„Hedge fondy cítí na obzoru další kapitolu evropských fiskálních problémů a vědí, že nákaza může zasáhnout i Spojené státy,“ vysvětluje důvody pro víru velkých investorů v další pokles trhu, které již z letošních maxim odepsaly přes 25 procent Steve Shafer, šéf investic 300milionového amerického fondu Covenant Investors. Čich těchto medvědů přitom podle něho není radno podceňovat. „Jsou to velmi hbití tradeři se zaměřením na krátkodobý vývoj, takže teď právě chrání vše, co mají a připravují se na možnou kapitulaci trhu.“

O kapitulaci trhu se mluví ve chvíli, kdy investoři již vůbec nejeví zájem o nákup jakýchkoliv akcií a přepnou se do vyčkávacího režimu. V nedávné analýze Citigroup , která ukazuje technické možnosti pro správné určení dna trhů k nákupu akcií (více z manuálu ZDE), analytici na ruské burze známky kapitulace podobné té z let 1998 a 2009 nenašli. „Objemy obchodů zůstávají vysoké – 34 společností obchodovaných na ruském trhu denně generuje objem převyšující 10 milionů dolarů. Proto se domníváme, že k žádné tu k žádné kapitulaci nedošlo,“ uvedli analytici Kingsmill Bond a Andrej Kuznětsov ze Citi.

„Nacházíme se na medvědím trhu v celé své hrůze,“ uvedl pro CNBC uznávaný komentátor dění na akciových trzích Dennis Gartman (vydavatel Gartman Letter) s tím, že ztráty v hodnotě aktiv jsou vidět skoro úplně všude. Trh navíc podle něho nemá v tuto chvíli dost síly pro obrat trendu. „Rally, kterou jsme tu na chvíli měli minulý týden, proběhla jen na velmi malém objemu,“ vysvětluje Gartman a dodává, že trh podle něho čeká ještě další klesání, kterým si musí projít.

Analytici banky Morgan Stanley se včera zapojili do řady kritiků politických špiček na obou stranách Atlantického oceánu za přílišnou nerozhodnost, která podle nich vedla k šíření dluhové krize. Ta se následně změnila v obavy o dopad na celý evropský bankovní systém, který je nemalým věřitelem evropských zemí. Trh teď přiměje k dalším poklesům jakákoliv negativnější informace, nad níž by ještě před měsícem většina mávla rukou.

Příkladem budiž včerejší zpráva o tom, že nejmenovaná si evropská banka včera v rámci týdenního refinančních operací Evropské centrální banky půjčila 500 milionů dolarů. Analytici říkají, že tato informace sama o sobě nic zlého nevěstí. Trh ale s ohledem na fakt, že se žádná z evropských bank nemusela k ECB sklonit již celý rok, vzal zprávu jako další kousek skládačky evropského bankovního problému a seslal sektor i celé index ještě níže.

Podobně včera zafungovala i slova hlavního ekonoma švédského regulátora finančních trhů o tom, že nemusí trvat dlouho a mezibankovní peněžní trh zamrzne, což investorům nahnalo vrásky při vzpomínce na poslední úvěrovou krizi.

(Zdroj: CNBC, Financial Times, Bloomberg, Citi)


Váš názor
  •  
    19.08.2011 13:40

    takže nejsme ještě ve včkavacim režimu slava jen jsme zamrzli v propadu:D taky dobra zprava
    Deny:-)
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data