České dráhy, a.s. – Tisková zpráva – Nejvýznamnější dceřiná společnosti Českých drah, a.s. zveřejňuje výsledky hospodaření v 1.pololetí 2011

19.8.2011 14:15
Autor: Redakce, Patria.cz

České dráhy, a.s. (IČ 70994226)
Povinně uveřejňovaná vnitřní informace

Tisková zpráva – Hospodaření společnosti ČD Cargo, a.s. v 1.pololetí 2011
Praha, 19.8.2011

ČD Cargo, a.s. je nejvýznamnější dceřinou společností Českých drah, a.s. ve 100% vlastnictví.

Dne 16.8.2011 Představenstvo ČD Cargo, a.s. schválilo hospodářský výsledek za první pololetí tohoto roku.

Za měsíce leden až červen 2011 dosáhlo ČD Cargo tržeb v celkové výši 7 589,61 mil. Kč. Na dosažení těchto tržeb byly spotřebovány celkové náklady (bez daně z příjmu PO) ve výši 7 538,31 mil. Kč. Hospodářský výsledek před započtením úroků, daní a odpisů (EBIDTA) dosáhl 719,2 mil. Kč a hrubý zisk před zdaněním (EBT) 51,31 mil. korun.

Pozitivně lze hodnotit zejména dosažené tržby z přepravy. Celkové tržby za přepravu zboží za leden až červen dosáhly 6 356,73 mil. Kč, což je oproti stejnému období min. roku nárůst o 9,2 %. Pozitivního výsledku v tržbách bylo dosaženo zejména v komoditě hnědé uhlí, dřevo a papírenské výrobky, stavebniny, železo a strojírenské výrobky a v komoditě chemické výrobky a kapalná paliva.

Negativně lze hodnotit stále přetrvávající nárůsty cen energií, které ve svém důsledku mohou ohrozit plnění plánu výsledků v následujících měsících roku 2011. Dalším rizikem pro splnění plánu je stále vzrůstající tlak na snižování cen ze strany zákazníků, podmíněné zejména vlivem sílící konkurence (ve svém důsledku může i při mírném nárůstu objemů přepraveného zboží dojít ke snižování jednotkových cen a tedy ke stagnaci růstu tržeb ve 2.pololetí roku).

Kompletní znění tiskové zprávy v pdf formátu naleznete ZDE.

(komerční sdělení)