Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pád Lehman Brothers otřásl ekonomikou, politicko-dluhová krize 2011 zametá důvěrou

Pád Lehman Brothers otřásl ekonomikou, politicko-dluhová krize 2011 zametá důvěrou

19.08.2011 19:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Na monitorech obchodních systémů opětovně naskakují několikaprocentní ztráty a investoři si stále dokola kladou tytéž otázky. Proč? Je to o nezaměstnanosti? Je to o realitách? Je to hladové Wall Street? Nebo snad o dluhové krizi v Evropě? A není to tentokrát zejména o nezodpovědné politice?

Standard & Poor’s svlékla Spojené státy z ratingu „AAA“ a svět se zatřásl. Finanční trhy „přes noc“ odepsaly přes jeden bilion dolarů hodnoty. Je příliš brzy hodnotit, v čem je to jiné, než kolaps Lehman Brothers v roce 2008. Za zamyšlení ale stojí vzkaz Standard & Poor’s. Ten je totiž především o politice.

V roce 2008 jsme pád Lehman Brothers brali jako zkázu světa, abychom již v únoru až březnu 2009 přijali přesvědčení, že všechno je „OK“. Finanční krizi privátních institucí (debatujme eventuelně nad veřejným rámcem tohoto podnikání) začaly řešit vedle institucí „soukromých“ (dejme se Fed) také instituce veřejné a politická rozhodnutí. A právě to dnes možná nahání největší strach. Rok 2008 byl přeci jen především o nezáchraně jedné a následně o záchraně dalších „too big too fail“ finančních institucí. Rok 2011 je o celých zemích a řešení jejich dluhů. O kredibilitě politiky na obou stranách Atlantiku, o (ne)přesvědčení, že za oba tábory jednají racionální, svéprávné osobnosti.

Snížení ratingu Spojených států od Standard & Poor’s nepřišlo proto, že by NEBYLY SCHOPNY dostát svým závazkům, ale proto, že veřejně prezentovaly ohrožení zájmů svých věřitelů a vznikla NEJISTOTA, že Spojené státy NEMUSEJÍ BÝT ZA URČITÝCH OKOLNOSTÍ OCHOTNY svým závazkům dostát. Vkradla se nejistota a ta nemá být slučitelná s nejvyšším kreditním hodnocením. Zatímco Moody’s a Fitch se rozhodly akcentovat schopnost platit a chybějící lepší alternativu, Standard & Poor’s akcentovala připuštění neochoty.

Již od léta 2007, jako „soukromá“ instituce, nastoupil se svým řešením Fed. Velká většina zdrojů skončila nikoli v ekonomice skrze banky, ale bankách samotných. Nepřišly programy řešící „too big to fail“, kromě bankovních ikon Goldman Sachs či Morgan Stanley bylo investováno i do ne zcela bankovních aktiv typu AIG. I to roztočilo spirálu dalších a dalších kroků veřejně-politických. Veřejnou institucí s alespoň určitými kompetencemi k řešení výše uvedeného problémů je americká FDIC, zcela jistě ale ne s potenciálem zachraňovat svět.

Na pozadí rostoucí politické paniky, rozdmýchané debatami o navýšení dluhové hranice Spojených států, stojí dlouhodobé problémy americké ekonomiky i eurozóny (a to z dob při či před jejím vznikem). Je znovu a znovu omílané, že USA potřebují zaměstnanost, růst, dostatečné daňové příjmy ke krytí dluhů. Zajímavý pohled na zaměstnanost nabízí propočty Fedu v St. Louis. Na datech od poválečné doby do bubliny roku 2000 je vidět, že ve vlnách stoupal podíl zaměstnanosti k celkové populaci USA. Ze zhruba 57 % po druhé světové válce na bezmála 65 % v roce 2000. Již v tomto roce se vývoj otočil a dnes jsme bezmála na úrovních 50. let minulého století s 58 procenty. Těch osm procent je dost na zadělání hlubokých potíží ekonomiky, dlouhodoběji neřešených strukturálně, nevzniknuvších až s počátkem dnešní krize.

Podle některých názorů je Obamova administrativa první, která rezignovala na řešení těchto základních problémů, výměnou za snahu o politické hlasy změnami daní, sociálního a zdravotního zabezpečení. K řešení skutečných problémů chybí silné politické osobnosti. Zdůrazňuje to například dlouholetý sloupkař a ekonomický komentátor News Week, Washington Post či Fortune Allan Sloan.

Stalo se obyčejem v USA i Evropě posílat zaručené rady prvotní rozbušce Evropy - Řecku. Není tak úplně bez zajímavosti otočit kukátko a věnovat chvilku pohledu řeckého tisku na USA, Evropu a její pohled na Ameriku (a vztah s ní). Spojené státy od druhé světové války reprezentovala především síla umírněné pravice a liberální levice, tlačící na vzdělání, otevřenost ekonomiky světu a zřetelnost a čitelnosti americké síly, napsaly v tomto týdnu řecké Kathimerini s tím, že „podružné“ zůstávalo na okraji americké politiky. Republikáni zůstávali dle řeckého listu strážci zodpovědné fiskální politiky a čitelné diplomacie. Tento systém se nyní rozsypal.

Hledá-li ekonomika svůj „nový normál“ na ani ne půli plynu toho dosavadního, zdá se to být také politika, která neustále hledá svůj „nový normál“ v nižších a nižších patrech… Vyřešení nepořádku, nedůrazu a nekonzistence v politice tak může být jednou z cest, jak přispět k jasnějšímu kurzu ekonomiky a trhů.

(Zdroj: CNBC, Fortune, Fed, WSJ, NYT, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university