Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Libyjští povstalci svádí těžké boje u Kaddáfího rezidence

Libyjští povstalci svádí těžké boje u Kaddáfího rezidence

22.08.2011 9:12, aktualizováno: 22.8. 13:36
Autor: mediafax

Aktualizováno

Libyjští povstalci dnes v hlavním městě Tripolis, které již z velké části ovládají, svádí těžké boje u rezidence vůdce Muammara Kaddáfího, který se odmítá vzdát. Informuje o tom agentura AFP.

Libyjští povstalci v pondělí v hlavním městě Tripolisu, které již z velké části ovládají, svádějí těžké boje u rezidence vůdce Muammara Kaddáfího, jenž se odmítá vzdát. Informuje o tom agentura AFP.

Rebelové v noci na neděli zahájili útok na Tripolis, který v neděli večer obsadili s výjimkou Kaddáfího opevněného rezidenčního komplexu Bab Azízíja. Italský ministr zahraničí Franco Frattini v pondělí dopoledne sdělil, že Kaddáfího síly nyní ovládají maximálně 15 procent města.

Rezidence libyjského plukovníka nátlaku povstalců nadále vzdoruje, v pondělí ráno se odtud ozývala střelba. Stanice Al-Džazíra uvedla, že Kaddáfího komplex opustilo několik tanků, které spustily palbu po okolí.

Podle nejmenovaného diplomatického zdroje citovaného AFP se Kaddáfí s největší pravděpodobností stále ukrývá ve své tripolské rezidenci. "Je stále v Tripolisu a měl by být ve své rezidenci Bab Azízíja," sdělil zdroj, který se s Kaddáfím v uplynulých dvou týdnech nejméně jednou setkal. Kaddáfí má však spoustu úkrytů, ve kterých se nyní může schovávat, připomněl zdroj.

V posledních dnech se spekulovalo, že Kaddáfí chystá odchod ze země a mohl by získat azyl v Tunisku či Jihoafrické republice. Jihoafričané v pondělí ujistili, že libyjskému vůdci v útěku z vlasti nepomáhají. Ministryně zahraničí Maite Nkoanaová-Mashabaneová rovněž vyvrátila spekulace, že by Kaddáfí v Jihoafrické republice požádal o azyl.

"Jihoafrická republika v žádném případě nevyslala na pomoc Kaddáfímu letadlo," sdělila ministryně na tiskové konferenci v Johannesburgu. Zároveň dodala, že nemá k dispozici informace o tom, kde se Kaddáfí skrývá.

Boje menšího rozsahu podle agentury AFP vypukly také na jihu města. Okolo 06:30 SELČ bylo slyšet střelbu rovněž u hotelu Rixos, kde sídlí zahraniční novináři. V oblasti jsou podle dostupných zpráv dosud k vidění vládní vojáci.

Do centra Tripolisu mezitím míří od západu další stovky vzbouřenců s raketomety. Povstalecké posily postupují za pokřiku "Bůh je největší!" na Zelené náměstí, které rebelové dobyli v neděli.

Z rezidence Bab Azízíja vede své vojáky do centra metropole zároveň Kaddáfího syn Chámis, uvedla dubajská televize Al-Arabíja. Brigáda, které velí, je podle vojenských znalců nejlépe vycvičenou i vyzbrojenou jednotkou libyjské armády. Tvoří ji 10 000 mužů.

Evropská unie se již připravuje na podporu Libye po pádu režimu. Kaddáfího vyzvala k okamžité rezignaci, stejně učinily i další světové mocnosti.

"Zdá se, že jsme svědky posledních okamžiků režimu Muammara Kaddáfího. Vyzýváme jej proto, aby bez dalších odkladů odstoupil a zabránil tak dalšímu krveprolití," prohlásil Michael Mann, mluvčí šéfky diplomacie EU Catherine Ashtonové. "Již se připravujeme na období po Kaddáfím. Máme hned několik scénářů, na kterých spolupracujeme," dodal.

Brusel současně vyzval libyjské povstalce, aby při závěrečných bojích v Tripolisu postupovali zodpovědně a chránili civilisty. "Sankce proti Libyi zatím nadále zůstávají v platnosti, jsme však připraveni je ve správný čas okamžitě stáhnout," řekl dále mluvčí Ashtonové.

Na listině sankcí EU figuruje pět desítek libyjských subjektů a různá opatření, jako jsou zmražení účtů či zákaz cestování po zemích „sedmadvacítky“, se týká zhruba 30 libyjských představitelů. Velká Británie přislíbila, že je ochotná uvolnit zmražené libyjské účty, jakmile povstalci svrhnou Kaddáfího režim. Tyto peníze pak hodlá využít na financování "nové Libye".

Britský premiér David Cameron vyjádřil přání, aby Kaddáfí stanul před soudem. "Jeho osud je ale v rukách libyjských povstalců," řekl šéf britské vlády. Podle něj by se však měli rebelové vyvarovat pomstě. "Rada bezpečnosti OSN přijme opatření, která novým libyjským představitelům poskytnou veškerou právní, diplomatickou, politickou a finanční podporu, kterou budou potřebovat," sdělil.

"To co nyní především potřebujeme, je zajistit bezpečí v Tripolisu," uvedl Cameron na tiskové konferenci, kvůli které přerušil svoji dovolenou v Cornwallu. "Blízce spolupracujeme s povstaleckou Národní přechodnou radou, abychom podpořili její plány a zajistili, že se jí podaří udržet kontrolu," dodal premiér.

"Následující proces bude čistě v libyjských rukách, pouze s mezinárodní podporou, koordinovanou OSN. Jsem v tomto ohledu v blízkém kontaktu s partnery z NATO, Ligy arabských států a také s předsedou povstalecké rady Mustafou Abdelem Džalílem," upřesnil Cameron.

Kaddáfího nejstarší syn Muhammad v krátkém telefonickém rozhovoru pro Al-Džazíru přiznal, že režim jeho otce učinil několik chyb. "Nebyl jsem součástí bezpečnostních ani vládních struktur, takže jsem nevěděl, co přesně se děje. Myslím, že nedostatek úsudku a širokého výhledu dostal Libyi tam, kde nyní je," sdělil Muhammad. "Naše problémy byly prosté. Mohly by být vyřešeny," dodal, než rozhovor přerušil zvuk střelby.

Muhammad Kaddáfí je jedním ze tří synů, kteří padli do rukou povstalců při ofenzivě na Tripolis. Dalšími zadrženými jsou fotbalista Sád a Sajf Islám, o jehož vydání už požádal soud v Haagu. Povstání proti režimu Muammara Kaddáfího, který je u moci od roku 1969, vypuklo v únoru. Spojenecké jednotky zahájily vzdušné útoky na Kaddáfího armádu 19. března, dva dny poté, co vojenské akce na ochranu civilistů schválila Rada bezpečnosti OSN.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data