Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna přežije za podmínky vyloučení některých členů, politici nebudou mít na výběr, říká El-Erian

Eurozóna přežije za podmínky vyloučení některých členů, politici nebudou mít na výběr, říká El-Erian

22.08.2011 12:35, aktualizováno: 22.8. 13:56

Aktualizováno

Řešením současných problémů eurozóny nakonec může být vystoupení některých slabších členů, uvedl Mohamed El-Erian z vedení největšího světového dluhopisového fondu Pimco. Zatímco dluhová krize v měnové unii na evropském kontinentu brzy vstoupí do třetího roku trvání, snahy zkrotit dluhy členských zemí a potažmo nejistotu na finančních trzích se míjejí účinkem, pronesl investor a zařadil se do skupiny těch, kteří volají po oddělení jádra sedmnáctičlenné eurozóny (to je zemí fiskálně zodpovědných) od států, které nejsou dnes bez zahraniční pomoci finančně soběstačné.

Takovým krokem by podle El-Eriana vznikla „menší a mnohem lépe integrovaná, fiskálně silná eurozóna“. Političtí lídři v čele se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou takové řešení zatím rezolutně odmítají, podle šéfa Pimca je ale nakonec okolnosti přimějí vzít ho v úvahu, aby bylo vůbec možno spolek fiskálně integrovat a zachovat tak status quo.

„Evropští politici nás přesvědčují o svém závazku k udržení ekonomické a měnové unie, kterou není radno podceňovat. Takový závazek však může ve finále znamenat preferenci kvality nad kvantitou,“ uvedl partner v londýnské investiční společnosti SLJ Macro Partners Stephen Jen. Politická oddanost cíli vyřešit současnou krizi bez větších změn podle něj nemůže být bezmezná. Koneckonců, že se o otázce omezení počtu členských zemí eurozóny vůbec hovoří, je právě známkou selhání politických představitelů ve snaze zastavit šíření dluhové nákazy. Ta má původ v Řecku, přenesla se na Portugalsko a Irsko a nyní ohrožuje Itálii, Španělsko, a spekulacím se v posledních týdnech nevyhnula ani Francie.

Objem oficiálních půjček Řecku, Portugalsku a Irsku zatím dosáhl 365 miliard eur, došlo k vytvoření evropského záchranného fondu s prostředky 440 miliard eur a Evropská centrální banka již do nákupu dluhopisů problémových zemí investovala téměř 100 miliard eur.

„Politici musejí připravit plán hry, v níž získají náskok před trhem, to se ale bohužel nedaří, spíše se bojí představit si nepředstavitelné,“ myslí si David Marsh, který předsedá londýnské výzkumné skupině Fórum oficiálních měnových a finančních institucí a je autorem publikace „Euro: Bitva o novou globální měnu“.

El-Erian není jediný ze známých osobností investičního světa, které zpochybňují budoucnost současného složení skupiny zemí platících eurem, která se od roku 1999 rozrostla z jedenácti na sedmnáct členů. Harvardský profesor Martin Feldstein již v roce 1998 varoval, že projekt měnové unie se může ukázat „ekonomickou nevýhodou“. Takto rozdílné ekonomiky se podle Feldsteina těžko vejdou pod jednu střechu společné měnové politiky, a především země jako Řecko by se pod ní neměly schovávat.

„I pokud Německo a ostatní země budou ochotny nést náklady spojené s odvrácením defaultu, nevyřeší tak dlouhodobý problém Řecka a Portugalska, resp. problém jejich obchodních deficitů a neschopnosti konkurence bez přizpůsobení měnových kurzů,“ říká Feldstein, podle něhož si tak slabé země budou nadále půjčkami krýt své schodky obchodní bilance, což povede k nekončícímu dluhovému problému.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data