Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bundesbank varuje před přeměnou EU v

Bundesbank varuje před přeměnou EU v "transferovou unii", Merkelová v "dluhovou unii"

22.08.2011 17:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Německá centrální banka - Deutsche Bundesbank - dnes důrazně varovala před přeměnou Evropské unie v "transferovou unii" a upozornila, že červencová dohoda ze summitu eurozóny jde právě tímto směrem. Německá kancléřka Angela Merkelová potom obavou o transformaci v „dluhovou unii“ zdůraznila opozici vůči snaze řešit dluhovou krizi zavedením společných evropských dluhopisů.

Bundesbanka je hlasitým odpůrcem vnější podpory zemím eurozóny v čele s Řeckem, které upadly do dluhové krize, a její kritika záchranných snah EU v dnešní zprávě je zatím nejostřejší. Dohoda z 21. července sníží pobídky vlád k vedení zdravých rozpočtů a oslabí disciplínu, uvedla banka v měsíční zprávě. Jednotlivé země by primárně měly dopady své nedisciplinované fiskální politiky nést samy a jejich důsledky by se neměly rozdělovat na ostatní členy měnové unie ani by se nemělo směřovat k transferové unii, uvedla banka.

Červencová dohoda, která umožňuje Evropskému fondu finanční stability kupovat na sekundárním trhu státní dluhopisy, míří podle Bundesbanky k transferové unii, v níž by finančně zdravé státy trvale financovaly ostatní. "Poslední dohoda znamená další velký krok směrem ke společné odpovědnosti za závazky a ke snížení disciplíny prostřednictvím kapitálových trhů," uvedla banka.

Dnešní slova německé centrální banky odpovídají nedávným činům jejího šéfa. Prezident Bundesbanky Jens Weidmann byl na srpnovém jednání ECB jedním ze čtyř členů rady Evropské centrální banky, kteří se postavili proti tomu, aby ECB začala nakupovat španělské a italské dluhopisy. Podle červencové dohody eurozóny by ECB měl v těchto nákupech nahradit záchranný fond eurozóny.

Na mimořádném setkání v Paříži se francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden dohodli na dalších integračních krocích včetně vytvoření "ekonomické vlády", které směřují eurozónu k fiskální unii. V Německu však vládne velký odpor veřejnosti vůči krokům, které by Němce nutily platit duhy jiných zemí.

Toho si je vědoma i německá kancléřka Merkelová, která v poslední době dává jasně najevo nesouhlas Německa se zavedením společných evropských dluhopisů (eurobondů). „Eurobondy jsou zcela špatnou odpovědí na současnou krizi,“ řekla kancléřka v rozhovoru pro ZDF. „Vedou nás do dluhové unie, ne do unie stability,“ dodala.

Merkelová se dnes následně ještě nechala slyšet, že odolá tlaku trhů na zavedení eurobondu a navíc vidí i technické problémy. Byla by nutná změna smluv Evropské unie, což by „trvalo roky“, upozornila německá kancléřka. Tento krok vedoucí ke společným půjčkám eurozóny může podle Merkelové přijít někdy v „daleké budoucnosti“, ale nikoliv nyní.

Proti společným dluhopisům vystupuje i druhá největší ekonomika eurozóny – Francie. „Eurobondy bychom si mohli představit na konci evropské integrace, ne na jejím začátku,“ řekl Sarkozy. „Měly by být vyvrcholením integrace,“ uvedl již po setkání s Merkelovou v minulém týdnu. Během tohoto víkendu potom italský ministr financí Giulio Tremonti prohlásil, že právě společné evropské obligace by mohly představovat možné řešení dluhové krize. Pro zavedení se nedávno vyslovil také britský ministr financí George Osborne, podle kterého si tato myšlenka zaslouží zvážení.

(Zdroj: ČTK, MediaFax, Bloomberg)


Váš názor
  • NESTEJNĚ SILNÉ EKONOMIKY ZEMÍ V EU
    23.08.2011 10:18

    a společná měna,divoké nájezdy kapitálu do slabých ekonomik,ponechání vývoje neviditelné ruce trhu, čekání kompetentních, až jak vše dopadne,diktatura vedení EU (aniž by rozhodovali ekonomové, ale diletanti ) s nalezlíma vyřazenýma politikama, globalizace v podobě nadnárodního kapitálu, vede ekonomicky slabé státy ke krachu a silné ekonomiky následně nutí krach odvracet zcela bez úspěchu. Očekávání výhod společné měny EU se ukazuje jako zbožné přání, které končí rozčarováním s nedozírnýma následkama..! Připomenu vtip, který koloval za komančů : Přijde zootechnik za předsedou JZD....."Předsedo všechny tvoje nápady jsme realizovali, aby přestaly chcípat slepice, ale dneska chcípla poslední....".To je škoda říká předseda a já měl ještě tolika nápadů...!"
    Seul
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.