Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama si neví rady s americkou ekonomikou. Na pomoc zavolal Buffetta

Obama si neví rady s americkou ekonomikou. Na pomoc zavolal Buffetta

23.08.2011 16:42
Autor: IHNED.cz

Amerického prezidenta Baracka Obamu čeká na začátku září projev, ve kterém by měl představit další kroky v otázce podpory americké ekonomiky. Zatím si ale i přes početný tým poradců není příliš jistý dalšími opatřeními, proto zavolal investorovi Warrenu Buffettovi.

Prezident Barack Obama se připravuje na svou řeč ohledně americké ekonomiky, kterou má naplánovanou po americkém svátku práce, který je v USA stanoven na 5. září. Kvůli tomu se prezident v pondělí telefonicky obrátil na legendárního investora Warrena Buffetta, aby s ním prodiskutoval, jak v USA podpořit tvorbu pracovních míst a zvýšit růst ekonomiky.

"Prezident a Warren Buffett diskutovali celkové vyhlídky ekonomiky a také reakce vlády v minulých měsících na zásadní problémy hospodářství," řekl agentuře Bloomberg mluvčí Bílého domu Josh Earnest. "Okrajově probírali i další opatření, která by mohla podpořit investice a zvýšit ekonomický růst," dodal. Věštec z Omahy, jak se Buffettovi přezdívá, působí jako neformální poradce Obamy.

Prezident Spojených států se ale pro rady obrátil i na šéfa automobilky Ford Motor Alana Mulallyho. Zajímalo ho, jaká je současná situace v automobilovém a na něm navazujícím zpracovatelském průmyslu.

V souvislosti se současnou snahou vlády Spojených států snížit dlouhodobé zadlužení země, Obama zvažuje podporu zaměstnanosti, která by v sobě zahrnovala další výdaje na rozvoj infrastruktury, daňové úlevy pro menší podnikatele nebo zajištění více rekvalifikačních kurzů pro nezaměstnané.

Jakékoliv opatření na podporu ekonomiky, které by ještě více zatížilo už tak podlomený rozpočet Spojených států, ale zřejmě narazí u opozičních republikánů, kteří kontrolují americkou Sněmovnu reprezentantů. Obama ale už dříve řekl, že by rád, aby Kongres přijal návrh na zvýšení výdajů na infrastrukturu. A to zejména výdajů na stavbu cest a mostů, které by oživily najímání pracovníků ve stavebnictví.

Úředníci administrativy pak dodali, že poradci prezidenta chtějí také zvýšit výdaje, aby podpořili růst hospodářství. Některá opatření by přitom ani nemusel schvalovat Kongres, ale jen Obamova administrativa.

 

iHNed

Související články na IHNED.cz

Obama zkusil uklidnit trhy, marně. Wall Street zažil nejhorší den od prosince 2008

Přestaňte rozmazlovat bohaté, zvyšte jim daně, vyzývá Buffett Kongres

Warren Buffett: Propady cen akcií? Když zlevní hamburgery, taky si jich koupím víc


Váš názor
  • Z POLITYKY MIZÍ EKONOMOVÉ
    24.08.2011 12:00

    Nahradili je političtí tlachalové lháři a defraudanti. Řízeni státu je v rukou navolených populistů řízených kapitálem a podpoření jeho penězi. Výsledkem je hromadění zisků z vytunelovaných státních pokladen na straně jedné, prohlubujicí se chudoba a zadlužování obyvatel na roky budoucí na straně druhé. Zmizely stávky za vyšší mzdy, jednoduché je si půjčovat než stávkovat. Pod tlakem není kapitál a hvězdné zisky, ale pracujicí a splátky věřitelům, prázdné státní pokladny stejně jako peněženky většiny obyvatel. Paradoxní na vývoji světové ekonomiky je sílící ekonomicky komunistická Čína, která nakonec musí pomáhat bývalým silným" státům, aby totálně nekrachly..Neviditelná ruka trhu, která měla všechny ekonomické problémy vyřešit se stává hrobařem naivních vizí diletantů v politice a ekonomice..!! Propaganda mluví o zvyšujicí se životní úrovni obyvatel ve skutečnosti jde o životní úroveň, ale na dluh, dnes projedenou", na roky dopředu..! Ve vyspělých státech jsou ekonomické vysoké školy, chrlící vzdělané ekonomy, ale do vedení a řízení státu volíme všechny možná individua s předem jasným výsledkem.
    Seul
  •  
    23.08.2011 17:19

    zato zcela bezejmeny a bezvyznamny autor clanku si je svym tendencnim a hloupym titulkem jist, ze si vi rady. Mel by si radeji predem nechat poradit, jak se dela seriozni journalismus...
    hm
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data