Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Greenspan: Potíže eura mohou poškodit ziskovost amerických firem a neblaze dopadnout na akcie

Greenspan: Potíže eura mohou poškodit ziskovost amerických firem a neblaze dopadnout na akcie

23.08.2011 18:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Problémy zemí jednotné evropské měny mohou vést ke zpomalení ekonomiky USA a zasáhnout ziskovost amerických firem, stejně tak i valuace jejich akcií, uvedl bývalý guvernér Federálního rezervního systému Alan Greenspan. „Eurozóna se hroutí, což znamená velké problémy také pro evropský bankovní systém,“ řekl při projevu ve Washingtonu.

Vzhledem k tomu, že evropský trh pohltí zhruba pětinu amerického exportu a je zdrojem pětiny příjmů amerického korporátního sektoru ze zahraničí, pokles evropské ekonomiky by se negativně podepsal v ziskovosti amerických společností, potažmo v ocenění jejich akcií, varuje Greenspan. Evropský trh dluhopisů, které byly vždy pokládány za vzorový kolaterál, se přitom dnes potýká se ztrátou důvěry, což dopadá především na banky. Věřitelé v Řecku, Portugalsku, Itálii a Španělsku jsou přitom nadále solventní především díky významné pomoci ze strany Evropské centrální banky.

„Problémem je rostoucí konflikt v řadách ekonomů, analytiků a bankéřů o tom, zda by euro mělo zastřešovat sedmnáct takto rozdílných zemí, co do vlády, chování spotřebitelů a inflace,“ podotkl bývalý šéf Fedu. Na otázku, zda je jedním z řešení rozpad eurozóny, odpověděl, že „zjevně ano“.

Již na začátku srpna Greenspan varoval, že výnos 10letých italských dluhopisů na úrovni 6 % není udržitelný a vytváří v Evropě „obrovský problém“. Itálie je totiž dost velká země, „kterou nelze jednoduše zachraňovat a vlastně nelze zachránit vůbec“. Od té doby však ECB nákupy těchto a španělských dluhopisů výnos srazila pod 5 procent.

Greenspan, který stál v čele americké centrální banky od roku 1987 až do roku 2006, dnes také prohlásil, že se zmírnily jeho obavy ohledně příchodu druhé recese (vývoje ekonomiky ve tvaru „W“). „Bojím se méně než většina lidí, ale rozhodně pravděpodobnost roste,“ přiznal. Za vše přitom podle něho může vysoká míra nejistoty, která nedovoluje než velmi pomalý ekonomický růst.

Bývalý předseda Fedu již před dvěma týdny po downgradu S&P vyloučil, že by Spojené státy mohly ztratit schopnost splácet své dluhy. S&P podle něho chtěla snížením ratingu upozornit na to, že „se děje něco špatného“ a tím se prý dotkla hrdosti USA. Nervozita na trzích ale podle Greenspana představuje odraz vývoje v Evropě a ne ve Spojených státech.

Greenspan se také vyjádřil k ceně zlata, která v posledních dnech stanovuje nové rekordy a dnes poprvé v historii překročila 1900 dolarů za trojskou unci. Ekonom si však nemyslí (na rozdíl od Wells Fargo a dalších – více v samostatném článku ZDE), že by na trhu se zlatem byla bublina. „Zlato, na rozdíl od ostatních komodit, je vlastně měnou, a poptávka po něm není poptávkou po špercích. Nejde o nic jiného, než o únik od toho, co je vnímáno jako příkazový měnový systém s papírovými penězi, který upadá.“

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data