Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSÚ: Důvěra v ekonomiku v srpnu opět nižší

ČSÚ: Důvěra v ekonomiku v srpnu opět nižší

24.08.2011 9:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v srpnu meziměsíčně snížila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se snížil o 1,3 bodu. Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila o 1 bod, důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila o 2,7 bodu. Ve srovnání s hodnotou v srpnu 2010 je souhrnný indikátor důvěry o 3,3 bodu nižší, ve srovnání s hodnotami v období recese (ve druhém pololetí 2008 a v roce 2009) je i nadále vyšší.

Indikátor důvěry podnikatelů se v srpnu meziměsíčně snížil o 1 bod. Důvěra se snížila v průmyslu a ve vybraných službách, ve stavebnictví se důvěra nezměnila a v obchodě se zvýšila. Ve srovnání s hodnotou v srpnu 2010 je důvěra podnikatelů o 1,4 bodu nižší. S výjimkou stavebnictví je důvěra ve všech ostatních sledovaných odvětvích vyšší než v průběhu recese.

V průmyslu se v srpnu hodnocení současné celkové ekonomické situace snížilo. Hodnocení současné celkové poptávky se snížilo také, stále příznivé hodnocení zahraniční poptávky se nezměnilo. Zásoby se podle respondentů nepatrně zvýšily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce neměnnost výrobní činnosti i zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce jsou nižší než v červenci, pro příštích šest měsíců jsou stejná. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně snížila o 1,7 bodu a oproti hodnotám v srpnu 2010 je o 3,7 bodu nižší. V porovnání s nízkými hodnotami v době recese je důvěra stále na výrazně vyšší úrovni a převyšuje i její dlouhodobý průměr.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v srpnu oproti minulému měsíci téměř nezměnilo. Stále nízké hodnocení celkové poptávky se o něco zlepšilo. Pro příští tři měsíce respondenti očekávají mírné zhoršení ve vývoji stavební činnosti při nižší zaměstnanosti. Respondenti odhadují zajištění práce zakázkami na 8,4 měsíce. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou o něco lepší než v červenci. Celkově se důvěra ve stavebnictví v srpnu meziměsíčně nezměnila a je o 5 bodů nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se v srpnu ve srovnání s červencem nezměnilo hodnocení současné ekonomické situace. Zásoby se podle mínění respondentů v srpnu snížily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v červenci, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se důvěra v obchodě meziměsíčně zvýšila o 3,7 bodu a v meziročním srovnání je o 5,7 bodu vyšší než v srpnu 2010.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v srpnu ve srovnání s červencem snížilo hodnocení současné ekonomické situace i hodnocení poptávky. Její očekávání pro příští tři měsíce se však zvýšilo. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou stejná jako v červenci, pro příštích šest měsíců jsou vyšší. Celkově se důvěra ve vybraných službách meziměsíčně snížila o 1 bod a v meziročním srovnání je o 1,3 bodu vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v srpnu meziměsíčně snížil o 2,7 bodu a ve srovnání se srpnem 2010 je o 11,2 bodu nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v srpnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců stále obávají zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v srpnu značně zvýšil. Úmysl spořit se o něco snížil. Respondenti opět označili současnost za dobu nevhodnou pro spoření a nadále se obávají růstu cen.

(Zdroj: ČSÚ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data