Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S&P zvýšila výhled ratingu Slovenska na pozitivní, pro lepší známku třeba reforem

S&P zvýšila výhled ratingu Slovenska na pozitivní, pro lepší známku třeba reforem

24.08.2011 18:34
Autor: ČTK

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila výhled ratingu Slovenska ze stabilního na pozitivní. Šanci na zvýšení ratingu, který je na stupni A plus, by Slovensko mělo v případě, že přistoupí k reformám a úsporným opatřením. Především by muselo snížit deficit a stabilizovat zadlužení. Bratislava bude podle S&P deficit snižovat pomaleji, než vláda očekávala.

Slovenské ministerstvo financí v reakci na zvýšení výhledu ratingu uvedlo, že se bude držet fiskálních plánů navzdory obtížným ekonomickým vyhlídkám v zahraničí. Vláda pravého středu, která je u moci od loňského července, slíbila do roku 2013 snížit deficit pod tři procent hrubého domácího produktu, jak stanoví maastrichtská kritéria.

Závazek Slovenska je v souladu s plány ostatních zemí, které se snaží přesvědčit trhy, že jsou schopny své veřejné finance zvládat. Z ostatních zemí eurozóny je na tom ale Slovensko v tomto ohledu dobře. Jeho zadlužení se pohybuje kolem 44 procent HDP.

S&P očekává, že Slovensku se nepodaří deficit v roce 2013 snížit pod plánovaná tři procenta HDP. Agentura počítá s deficitem kolem čtyř procent. Oficiální odhad rozpočtového deficitu na příští rok teď činí 4,9 procenta.

"Na fiskální straně očekáváme rizika, včetně slabšího růstu ekonomiky, než s jakým se počítalo, a včetně odporu proti navrhovaným úsporným opatřením ze strany veřejnosti a části politického spektra. Pokud by však vláda své fiskální cíle splnila, úvěrovou spolehlivost země to podpoří," uvedla agentura.

Analytička Slovenské sporitelny Mária Valachyová podle agentury Reuters řekla, že Slovensko by se mohlo zvýšení ratingu dočkat příští rok. Čísla za letošní rok ale prý musí potvrdit, že deficit se skutečně snižuje. Ministerstvo financí sestavilo rozpočet na příští rok na předpokladu, že růst ekonomiky dosáhne 4,4 procenta. Slovenská ekonomika je ale závislá na exportu a patrně ji negativně ovlivní slabší růst v eurozóně.

Premiérka Iveta Radičová v úterý řekla, že výhled růstu ekonomiky na rok 2012 je příliš optimistický. V úvahu je prý nutné vzít aktuální prognózy, takže výhled bude v nadcházejících týdnech podroben revizi.

Vláda očekává, že poměr dluhu k HDP dosáhne maxima v příštím roce, kdy by měl činit 44,8 procenta HDP. To bude stále hluboko pod průměrem Evropské unie, který je nad 80 procenty. Kabinet chce rovněž prosadit, aby bylo ústavně zakotveno, že dluh nesmí překročit 60 procent HDP.

Rating je klíčovým vodítkem pro investory, kteří podle něj hodnotí, jak je pro ně daná země riziková. Obecně platí, že čím vyšší je rating, tím je země považována za spolehlivějšího dlužníka. Věřitelé a trhy obecně takové zemi půjčují peníze za příznivějších podmínek, zpravidla s nižším úrokem. To je klíčové pro plánování státních výdajů.

Agentura Standard & Poor's dnes také změnila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky. Hlavní rating zvýšila rovnou o dva stupně na známku AA minus. Česká republika tak patří k nejlépe hodnoceným zemím v rámci nových členů Evropské unie.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data