Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kaddáfího hledá v Libyi britské komando

Kaddáfího hledá v Libyi britské komando

25.08.2011 15:58
Autor: mediafax

Do pátrání po svrženém vůdci Muammaru Kaddáfím se v Libyi zapojili vojáci z britské jednotky SAS, píše ve čtvrtek deník Daily Telegraph. Agentura AFP informuje, že kromě Britů stojí po boku rebelů také francouzští agenti.

Příslušníci elitního útvaru SAS, které provází pověst nejtvrdších bojovníků na světě, působí v severoafrické ropné zemi už několik týdnů, informuje deník, který se opírá o informace nejmenovaného zdroje z ministerstva obrany. V Libyi však členové SAS nejsou ve svých pískově šedých baretech s nášivkami s písmeny SAS - Special Air Service Regiment - Pluk zvláštní letecké služby. Nosí arabské šaty a jsou vyzbrojeni stejně jako povstalci - kalašnikovy.

"Vojáci SAS pomáhali rebelům koordinovat přípravu útoku na Tripolis. Příkaz k jejich nasazení vydal (premiér) David Cameron. Teď vedou operace, jejichž cílem je dopadnout Kaddáfího," sdělil zdroj z ministerstva. Je to poprvé, co někdo z ministerstva obrany přiznal nasazení britských vojáků v Libyi, píše Daily Telegraph.

Britský ministr obrany Liam Fox se ke zprávě Daily Telegraph odmítl vyjádřit. "Mohu potvrdit jen to, že NATO poskytuje zpravodajské a průzkumné prostředky libyjské Národní přechodné radě, aby jí pomohla sledovat plukovníka Kaddáfího a zbytky jeho režimu,“ řekl televizi Sky News.

Mluvčí ministerstva obrany pak upřesnil, že ministr slovem prostředky měl na mysli vojenská špionážní letadla. "Nemůžeme v tuto chvíli poskytovat informace o speciálních jednotkách," sdělil.

NATO nicméně popírá, že by mělo Kaddáfího na mušce. "Žádní konkrétní jednotlivci nejsou naším cílem, ať to je Kaddáfí nebo kdokoli jiný," prohlásila mluvčí aliance Oana Lungescuová.

Zprávu Daily Telegraph o přítomnosti Britů po boku povstalců potvrdil ve čtvrtek reportér agentury AFP. Nezjistil, zda pocházejí ze SAS, informoval však, že spolu s Brity objevil v Libyi francouzské agenty. Britové i Francouzi pobývají ve vyřazené ropné rafinerii u města Zuvajtina na východě země. Skupina žije ve dvou lodních kontejnerech vybavených telekomunikačním zařízením s anténami.

Agenti, "dva Francouzi a několik Britů", působí poblíž štábu rebelů. Na stěnách budovy štábu reportér zaznamenal vedle vojenských map i satelitní snímky. Poté, co se povstalci zmocnili Tripolisu, je jejich hlavním cílem dopadnout Muammara Kaddáfího. Ve středu slíbili finanční odměnu těm, kteří svrženého vůdce zajmou nebo zabijí.

"Národní přechodná rada oznamuje, že kdokoli z lidí kolem Muammara Kaddáfího, který tohoto muže zabije či zajme, dostane amnestii nebo milost za zločiny, které před tím spáchal," prohlásil Mustafa Abdal Džalíl, předseda rady, která plní funkci povstalecké vlády. Džalíl sdělil, že nejmenovaný libyjský podnikatel slíbil za Kaddáfího hlavu dva miliony libyjských dinárů, to je 28 milionů korun. "Rada tuto iniciativu podporuje," zdůraznil.

Dopadnout Kaddáfího je teď hlavním cílem rebelů, kteří ovládají 95 procent území země a většinu metropole. Není však jasné, kde se ukrývá. V Kaddáfího rezidenci Bab Azízíja, kterou dobyli v úterý, vůdce a členy jeho klanu povstalci nenalezli. Odnesli si pouze zbraně, munici a trofeje - Kaddáfího zlatem vyšívanou čepici i pozlacený kalašnikov.

Kaddáfí patrně zůstává v Libyi. Svým věrným přes tripoliské rádio vzkázal, že je odhodlán do posledního dechu bojovat s "křižáky" z NATO a povstalci, které nazval "krysami".

Muammar Kaddáfí může mít podle agentury Reuters v Tripolisu připravenou síť úkrytů. Mohl by se však také uchýlit do svého rodiště pobřežní Syrty nebo pouštního města Sebha. To jsou poslední dvě města, které jeho lidé ještě ovládají. Agentura AP připomíná, že ze Sebhy by pronásledovaný vůdce mohl prchnout do blízkého Nigeru nebo Čadu. Pozorovatelé v televizi CNN vesměs zastávají názor, že pokud povstalci Kaddáfího dopadnou, na místě ho zabijí.

Kaddáfí vládl severoafrické zemi bohaté na ropu 42 let. V polovině února propuklo povstání proti jeho režimu. Rozhodující zvrat v Kaddáfího neprospěch přivodily alianční nálety. Spojenci je zahájili 19. března, dva dny poté, co Rada bezpečnosti OSN vydala zmocnění k vojenským operacím na ochranu obyvatel.


Váš názor
  •  
    25.08.2011 17:10

    Když jim o Kaddáfiho nejde, tak proč ho hledá britské komando a proč bylo tolik náletů na jeho sídlo. Zřejmě mu chtějí předat nějaké vyznamenání, jako naše vláda Mašínúm.
    Bobo
    •  
      25.08.2011 20:39

      Myslim, že motivace je zabít ho dřív, než by se dostal k soudu a rozkecal se o kontaktech s našimi slavnými čistými evropskými politiky. Myslim, že by se asi kdekdo pozvracel, kdyby vyšlo najevo, jak si je kupoval za ropu a dolary. Všichni si s nim plácali po rameni, dokud měl navrch. Potom nechali pár "špinavejch" udělat revoluci, do který se s nechutí, ale s pompou museli přidat, jinak by těm amatérům plukovník se svejma elitníma a všehoschopnejma gardistama natrh prdel a bylo by po starým a ještě s ostudou. Je mi blivno - Kaddáfí je duševně nemocnej člověk, ale my máme duševně nemocnou civilizaci.
      marrtt
      •  
        25.08.2011 20:47

        Omlouvám se, zapomněl jsem na americké výtečníky, kteří se s ním paktovali taky....ostatně lez mu do zadku celej svět včetně Rusů i Číňanů - inu NON OLET, dolárek nesmrdí!!!
        marrtt
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.