Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Zabita poslední naděje na oživení, kapitáni průmyslu nepomohou

Krugman: Zabita poslední naděje na oživení, kapitáni průmyslu nepomohou

30.08.2011 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Paul Krugman od projevu Bena Bernankeho v Jackson Hole podle svých slov mnoho nečekal, důvod se dá shrnout do dvou slov - Rick Perry. Ne, že by guvernér Texasu stál osobně v cestě efektivní monetární politice. Jeho vyhrožování Bernankemu ale znamená symbol politického zastrašování, které zabíjí poslední naději na ekonomické oživení.

Americká ekonomika zůstává hluboce utlumena a Fed by tak normálně měl snižovat sazby. Ty jsou ale již blízko nuly, takže co by měl dělat nyní? V roce 2000 ekonom Ben Bernanke navrhl pro tuto situaci několik kroků. V analýze zaměřené na Japonsko hovořil o nákupech dlouhodobých vládních dluhopisů, závazku dlouhodobě nízkých sazeb, cílení mírně vyšší inflace, kterým by podpořil růst úvěrů a snížil poptávku po hotovosti a o „pokusu o výrazné oslabení jenu“.

Tyto kroky jsou správné, proč je ale Fed nyní nenaplňuje? Částečně kvůli inflačním jestřábům uvnitř něj, hlavně ale kvůli politickému tlaku. Ten se projevil například tím, když Perry hrozil Bernankemu, že další uvolňování politiky před volebním rokem 2012 by se rovnalo téměř velezradě. A protože Fed jednat nebude, je těžké si představit konec současné ekonomické pohromy, píše Krugman.

Neradostný výhled ekonom demonstruje na posledních projekcích vývoje HDP ze strany rozpočtové kanceláře Kongresu CBO. Následující graf ukazuje očekávaný vývoj HDP a potenciálního produktu – tedy produktu, který je ekonomika schopna vytvořit bez vzniku inflačních tlaků:

kapitán krugman
Zdroj: CBO

Krugman přitom podle svých slov nedokáže říci, proč CBO čeká oživení v roce 2015 – hádá, že CBO prostě jen není ochotna donekonečna projektovat ekonomiku ve špatném stavu. I její očekávání ale implikují, že kumulativní ztráta produktu dosáhne 5,1 bilionu dolarů (v současné době činí již 2,8 bilionu dolarů). Nezaměstnanost podle CBO zůstane nad 8 % až do konce roku 2014, podle ekonoma ale opět není jasné, proč by pak měla klesat.

Krugman se na svém blogu také krátce věnuje tomu, proč se prezident Obama obrací pro radu k Warrenu Buffetovi a Alanu Mulallymu. Podle ekonoma je vždy dobré mít na paměti, že ani vynikající podnikatelé nemusí mít znalosti týkající se fungování ekonomiky. Umí rozšiřovat své podniky, což je důležité a také velmi lukrativní. S problematikou růstu celé ekonomiky, která je sama sobě zákazníkem, to ale nemá moc co do činění.

Ani skutečně velké firmy se například nemusí zabývat tím, jak propouštění zaměstnanců omezí poptávku po jejích výrobcích. Nemusí se zamýšlet nad efektem snižování mezd na kupní sílu nebo schopnost omezování dluhu. Jejich pozornost není upřena na zpětnou vazbu, která leží v jádru makroekonomických problémů. Články v časopise Fortune z 30. let ukazují, že kapitáni průmyslu nemají příliš velké ponětí o tom, co způsobuje recese a jak dosáhnout oživení. A žádný z nich nemá zkušenost s ekonomikou v pasti likvidity. Dobře si naopak i během současné krize vede základní makroekonomie, nikdo tomu ale nechce věřit, uzavírá Krugman.

(Zdroj: NYTimes, blog Paula Krugmana)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m