Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čeští stavaři zhoršují výhled na vývoj odvětví v roce 2012

Čeští stavaři zhoršují výhled na vývoj odvětví v roce 2012

30.08.2011 15:02
Autor: ČTK

Mezi řediteli tuzemských stavebních firem narůstají obavy z vývoje stavebnictví v roce 2012. Pro letošní rok ale dřívější pesimismus mírní. Výsledky průzkumu společností CEEC Research a KPMG Česká republika dnes na diskusním setkání zástupců vlády a stavařů prezentoval partner KPMG ČR Pavel Kliment.

"Aktuálně ředitelé stavebních společností očekávají pokles výkonu českého stavebnictví pro rok 2011 o 4,1 procenta, jsou tak o něco optimističtější než v dubnu letošního roku, kdy odhadovali pokles o 5,6 procenta," sdělil ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Výhled na příští rok ale stavaři zhoršili. Aktuální výsledky výzkumu ukazují na další pokračování poklesu sektoru, a to o 2,4 procenta. Přitom ještě v lednu tohoto roku ředitelé očekávali v roce 2012 mírný růst trhu. Odvětví podle Klimenta z KPMG ČR škodí hlavně slabá poptávka z veřejného i soukromého sektoru.

"Recese nekončí. Ve stavebnictví krize pokračuje a pokračovat bude," řekl na dnešním diskusním setkání prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Václav Matyáš. "Souhlasím, prožíváme si úplné dno," uvedl v diskusi se stavaři ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Nepříznivá situace potrvá v odvětví podle šéfa SPS ještě nejméně tři roky. Pokračující slabší poptávku očekává v příštím období také bývalý guvernér České národní banky a současný poradce KPMG Česká republika Zdeněk Tůma.

"V delším časovém horizontu se bude spíše jednat o stagnaci nebo další pokles stavebního trhu ČR. V oblasti privátní sektoru nebyla zaznamenána vyšší aktivita, která by doplnila úbytky objemů zakázek z veřejných rozpočtů," soudí generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát. To potvrdil i generální ředitel a předseda představenstva stavení společnosti PSJ František Vaculík. Byty se podle něj prodávají stavitelům obtížněji než dříve, podobně jsou na tom například také pronájmy kanceláří.

Jednu z možných cest pro získání nových zdrojů pro výstavbu dopravní infrastruktury při diskusi se stavaři zmínil náměstek ministra dopravy Ivo Toman. Na ministerstvu dopravy se podle něj v současnosti zvažuje možnost přeměnit Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na obchodní společnost. O takové přeměně mluvil již bývalý ministr dopravy Radek Šmerda.

"Z ŘSD by se stala obchodní společnost, která by si mohla brát úvěry, vydávat dluhopisy, abychom jí umožnili získávat i jiné zdroje než dosud," uvedl náměstek. Transformaci ŘSD dnes podpořil také ministr průmyslu a obchodu Kocourek.

Tuzemské stavebnictví v červnu podle Českého statistického úřadu meziročně prohloubilo propad na 6,3 procenta, po květnovém poklesu o 4,9 procenta. Za celé druhé čtvrtletí se výkon odvětví snížil o 5,7 procenta.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data