Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč může S&P propadnout až o 59,9 %?

Proč může S&P propadnout až o 59,9 %?

30.08.2011 15:24, aktualizováno: 30.8. 15:36

Aktualizováno

Důvodem může být změna v křehké rovnováze mezi kapitálovým a dividendovým výnosem, která se právě může nacházet na dalším historickém milníku. Většina kapitol historie investování do akcií čerpala z atraktivity relativně vysokých dividend. Dividendové výnosy byly pro návratnost nejdůležitější a přítok fondů tak často záležel především na nich. To již ale nemusí platit dlouho.

Statistiky ukazují, že za posledních 30 let převzaly kormidlo kapitálové výnosy plynoucí přímo ze zhodnocení vybraného titulu a trhy přály investorům sázejícím na růst. Podmínky v 80. a 90. letech byly pro kapitálové výnosy takřka ideální – dezinflace, komoditní trh pod nadvládou medvědů, globalizace, levná pracovní síla a automatizace provozů přinášely vytrvale rostoucí zisky společností a s nimi i ochotu investorů platit vyšší násobky P/E.

S příchodem globální ekonomické krize se však kola tohoto dobře namazaného stroje na peníze zadrhla a současná realita již návrat k rychle rostoucí globální ekonomice ani neslibuje. Otázkou dne tak je, zda dividendový výnos za absence růstového větru v zádech nebude nyní mít opět navrch.

Defensivněji ladění investoři sázky na každoročně vyplácené – co možná - stabilní dividendy, jaké se čekají například od telekomunikačních společností, vyhledávají již dnes. V současném prostředí, které nepřeje pozitivním zprávám, nejeden investiční stratég radí vkládat prostředky do společností se silnou dividendou, dostatkem hotovosti a vyváženou celkově strategií podnikání.

Jaký by měl posun dividendového výnosu do popředí dopad na ceny akcií? Analytická server Seeking Alpha spočítal, že průměrný výnos akcií v americkém indexu S&P 500 (a jeho předchůdcích) od roku 1871 do současnosti dosahuje 4,47 procenta. S ohledem na výše popsaný vývoj však průměr stlačuje níže dominance kapitálového výnosu v posledních třech dekádách. Za sto let do roku 1971, kdy nastoupil nový ekonomický systém a dolar přestal být přímo směnitelný za zlato, byl dividendový výnos 5,04 procenta.

V současnosti se dividendový výnos pětistovky firem tvořících index S&P dostal pod dvě procenta, pokud by se však měl vrátit na úrovně výše zmíněných historických průměrů, muselo by se tak stát - s ohledem na grafem demonstrovanou závislost - na úkor kapitálovému výnosu. To by ovlivnilo hodnotu v očích prorůstově orientovaných investorů a znamenalo pád valuace. Seeking Alpha po výpočtech založených na níže vynesených historických datech dospěl k závěru, že návrat dividendového výnosu na na 4,47 procenta by pro index S&P znamenal propad na 550 bodu (tedy o 55 procent proti včerejšímu závěru), zatímco růst výnosu na „očištěných“ 5,04 procenta by hlavní index Wall Street srazil až na 485 bodu, což by znamenalo 59,9% pád.

alpha.jpg

zdroj: Seeking Alpha

Kritici této myšlenky namítají, že dnes sledovatelný pokles dividendových výnosů svědčí spíše než o úpadku ekonomického prostředí o preferenci firem vynaložit volné peněžní prostředky jiným, pro investory také přínosným způsobem – zpětný odkup vlastních akcií, strategické akvizice za krizí stlačené ceny apod. Analýza výnosu z cashflow podle odpůrců již tak zlověstné signály nevysílá a podává relevantnější obrázek reality bez tajemných sil schopných potopit světové indexy o desítky procent.
 
(Zdroj: AP, Seeking Alpha, The Street)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.