Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pokud má eurozóna přežít, Německo se musí změnit

Pokud má eurozóna přežít, Německo se musí změnit

01.09.2011 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Německo používá euro jako mechanismus pro udržení slabé měny, přičemž náklady nesou jeho sousedé. Fungování tohoto systému je patrné, pokud porovnáme Německo s Čínou. Mezi těmito zeměmi najdeme obrovské rozdíly, každá si ale vybrala růstový model založený na vysoké míře úspor jdoucí ruku v ruce s vysokými čistými vývozy. Z části je jejich úspěch založen na kulturním prostředí, které klade důraz na tvrdou práci, spořivost a výkonnost. Jejich vysoká konkurenceschopnost je ale dána také snahou chránit se proti nechtěnému posílení měny.

Mechanismus, který používá Čína, se od německé cesty velmi liší. Čína udržuje podhodnocenou měnu klasickou tržní intervencí. A protože má svou vlastní nezávislou měnu, nese plně náklady této politiky. Ochrana proti posilování renminbi totiž souvisí s hromaděním nízkoúročených amerických vládních dluhopisů. A každý nákup těchto papírů znamená odpovídající růst monetární báze, který zvyšuje domácí inflační tlaky. Ty jsou částečně tlumeny sterilizací, která sebou ale také nese náklady. Ty v celkové sumě určitě převyšují přínosy této politiky a mnozí se domnívají, že její zachování představuje jen důsledek moci exportního sektoru.

Jaký by nyní byl kurz samostatné německé měny, není možné přesně odhadnout. Boris Schlossberg, který stojí v čele výzkumu měnových trhů v GFT, se například domnívá, že by odpovídal dvěma dolarům za euro. Německo se ale nemusí pouštět do manipulace s kurzem, tuto práci za něj udělá členství v eurozóně. Tlaky na posílení eura jsou totiž vyrovnány tlaky na jeho oslabení pocházející z malé konkurenceschopnosti zemí jako Řecko či Portugalsko. Ty tak platí tím, že z jejich pohledu leží kurz eura příliš vysoko, zatímco z pohledu Německa je příliš nízko.

Jedním ze způsobů, jak by mělo Německo za uvedenou výhodu platit, je společný eurodluhopis. Skutečným problémem ovšem není otázka spravedlnosti, ale to, že měnová unie, ve které může každý člen získávat na úkor druhých, je vnitřně nestabilní. Eurozóna tak v delším období potřebuje změny. Je třeba mít lepší fiskální pravidla a větší fiskální centralismus. Ohledně pravidel může dobře posloužit švédský model, součástí centralizace by mohl být společný dluhopis. Stabilita musí být také podpořena reformou bankovního systému.

A Německo musí přemýšlet o tom, že reforma eurozóny znamená také změny v jeho vlastní ekonomice. Odklon od závislosti na exportech neznamená, že se jeho ekonomika musí vzdát svých předností. Znamená, že zaměstnanci a spotřebitelé budou více těžit z plodů své spořivosti, tvrdé práce a efektivity. Pokud má eurozóna přežít, nestačí snaha o změnu ostatních k obrazu svému. Německo se bude muset změnit také.

Autorem je Edwin G. Dolan, ekonom z Yale University.

(Zdroj: Economonitor)


Váš názor
  • Jak z toho ven?
    01.09.2011 10:03

    Napadají mě 4 špatná řešení a jedno phádkové = nereálné. 1. Plácat se v tom dál. Němci budou skrytě uplácet jih Evropy, aby mohli vyvážet (=pracovat)? Nenaštvou se němečtí dříči, až jim to dojde? 2. Fiskální unie = ti co pracují a spoří (za)platí za ty co se flákají a dělají dluhy? Tady jim to fakt dojde, až zjistí, že možnost pracovat tvrdě platí. 3. Úplný či částečný rozpad Eurozóny a bankrot několika členů. Návrat jedné či více zemí k národní měně s nadějí, že po bankrotu a oslabení měny zvýší svoji konkurenceschopnost a vyrovnají rozpočty? 4. Prodat jih Evropy Číně? 5. Pohádkové řešení: Politici začnou jednat odpovědně a přestanou se svými kamarády podnikavci rozkrádat státní rozpočty a uplácet nemakačenky, aby je dále volili. Rozpočty se vyrovnají, dluhy se začnou splácet. Podnikavci místo korumpování politiků a rozkrádání státních peněz opravdu podnikat, zaměstnávat lidi a platit daně. Nemakačenkové přestanou pobírat sociální dávky, začnou pracovat a budou platit daně. Za této nereálné situace je vlastně jedno, které z výše uvedených řešení (s vyjímkou 4.) se zvolí. Tak nevím, napadá vás ještě něco?
    pesimista
  •  
    01.09.2011 9:45

    Veškeré převraty v evropě byly řízeny a dobře zaplaceny z duvodu odbytu zboží. Staty jako německo měli nadbytky zboží které nebylo kde prodávat a tím pádem by šly ekonomické růsty do kopru.Po převratech se otevřeli nové trhy a levná pracovní sila.Tak v rámci udržení rustu rozšířili placek prodeje pod mázvem EU ani to nšak nestačilo na udržení rustu tak se přišlo s ničím nekrytým EUREM. Aha kryrým hospodářskym rustem :D. Ale ted rust není tak co dál čim to euro přikryjem asi dluhopisy.Všechny nadprodukční státy potřebijí odbyt.A ten hledají za každou cenu i podvodu.Byla to sametová evropa dobře zaplacená protože valečný konflikt si nemohli dovolit kvůli Varš. smlouvě.Proto pro křesťany dosadili papeže z soc. sektoru a v rusku Gorbačova:D.je jim to ovšem málo musíme dál nechali vůdce sestárnout a šup na převrat Jugoška Irak a ted Afrika nevím kde se chcou zastavit nejhorši bude potom to jak bude pískoviště rozebrané tak se začnou požírat mezi sebou. ale to mame ještě par let času ikdyž tímto tempem:D
    Deny:-)
  • Ano, to už jsme slyšeli od Sarkozyho and co.
    01.09.2011 9:18

    Ano, to už jsme slyšeli ... . Největší chybou bylo, že Německo a Francie porušovaly pravidla paktu stability a neplatit za to sankce ... . To byl velmi špatný příklad. Další chybou bylo přijímat tolik okrajových zemí do Eurozóny. Tak to vypadá, když si politikové myslí, že mohou ignorovat makro- a mikroekonomické zákonitosti. Když prostě celé řecké kraje vůbec nic nevyrábějí a jen kasírují subvence za chov krav,je jasné, že musejí být mnohem chudší než ekonmomicky výkonné sředoevropské kraje. Jinak je přece nesmysl, aby New York platil za dluhy Minnesoty, nebo aby Praha doplácela na dluhy Karviné, stejně jako je nesmysl, aby Německo doplácelo na dluhy Řecka.
    • Re: Ano, to už jsme slyšeli od Sarkozyho and co.
      01.09.2011 10:37

      Nevím proč se pan Edwin G. Dolan, ekonom z Yale University a jeho další kolegové nevěnují více problémům USA a navážejí se stále do Evropy. Takové rady jako tato mi připomíná volání pana Kocába s Lajlou, ne aby se Ti problémoví dotahovali k Těm jejichž "úspěch je založen na kulturním prostředí, které klade důraz na tvrdou práci, spořivost a výkonnost", ale podle nich právě naopak. Co k tomu dodat, snad jak říkal jeden známý sprosťák " takových ekonomů nas.... po ránu plný kýbel".
      /eye/
      •  
        01.09.2011 14:48

        ABSOLUT RIGHT. ==== součástí centralizace by mohl být společný dluhopis = NEEFEKTIVA má byť podporovaná a SOCIALIZOVANÁ. //// KTO BY ASI ZO SPOLOĆNEHO DLHOPISU získal - politik s plnou hubou sladkých klamstiev o TEPLEJ, RUŽOVEJ budúcnosti a nenažratý bankár, s jeho ROE deformáciou.
        Open_mind
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university